Krasobruslař Tomáš Verner jede na své premiérové olympijské hry

Jedinou českou krasobruslařskou nadějí na nadcházejících ZOH v Turíně bude Tomáš Verner. Loni, na rozdíl od svých kolegů dokázal ve vídeňské Stadthalle vyhrát olympijskou kvalifikaci a zajistit si premiérovou účast na hrách. Pro devatenáctiletého rodáka z Písku to bude dosavadní vrchol kariéry.

Tomáš Verner je jednoznačně naším největším talentem posledních let. V krasobruslařských kruzích si sice ještě nestihl udělat jméno u rozhodčích, přesto však do Turína nejede v pozici předem poraženého.

"Jsem plný očekávání. Všichni říkají, že je to jiný závod, než jsem doposud jezdil, jako např. ME nebo MS. Každopádně se budu snažit, aby moje jízda stačila na první patnáctku."

Umístění však není to nejdůležitější, na co před svým vstupem na olympijskou ledovou scénu bude myslet.

"Pro mě, jako pro mladšího bruslaře je strašně důležité, abych předváděl stabilnější výkony a náročnost ve svých jízdách. Rozhodčí by tak se mnou mohli začít do budoucna počítat, jako s bruslařem, který je schopný předvádět těžké prvky. Když se mi to povede, tak se na mne budou dívat jako na ruské bruslaře nebo v podobném světle."

Náročnost jeho jízdy by měl vyšperkovat čtverný toolope, který poprvé zařadil na nedávném evropském šampionátu v Lyonu, ovšem neobešel se bez zakolísání.

"Co se týče čtverného skoku, tak na OH své místo pochopitelně má stejně jako ho měl na ME a já budu dělat všechno proto, aby tam už byl bez pádu."

Odborníci tvrdí, že je komplexním bruslařem, jehož hlavní zbraní jsou skoky. On však o svých přednostech skromně mlčí a upozorňuje spíše na slabiny.

"Dříve to byly hlavně piruety, ale ty jsem teď vylepšil. Stále ovšem pociťuji svou největší slabinu v tom, že nejdu na led s takovým sebevědomím jako ostatní. Teď jsem však hodně trénoval, zařadil jsem čtverný skok a to mi pořádně zvýšilo mužské ego. Zařadil jsem se tím mezi ty lepší bruslaře a to mě těší."

Verner je při svém mládí ještě nevybroušeným bruslařským diamantem a tak pochopitelně vzhlíží k legendám. Jeho vzory jsou dva zcela odlišní ruští reprezentanti, kteří k sobě vzájemnou láskou zrovna neplanou.

"Když jsem začínal bruslit na mezinárodním poli, tak jsem si vyhlídl vzor a to Jevgenije Plujščenka se kterým jsem se často potkával nedávném ME. Dalším mým vzorem je diametrálně odlišný Alexei Jagudin. Měl jsem tu čest si s ním osobně promluvit a poznat ho jako člověka. Zeptal jsem se ho na pár profesionálních rad. On to dotáhl tak daleko a to mě povzbudilo, protože ani ti nejlepší kluci nejsou bohové, jsou to normální lidi jako my ostatní a tak doufám, že i já bych to jednou mohl dotáhnout tam kam oni."

Mezi vrcholovými sportovci nepanují vždy ideální vztahy, ovšem u většiny krasobruslařů to nepřekračuje zdravé meze.

"Na závodech je to pochopitelně jiné, než mimo závody. Tam se každý musí soustředit sám na sebe a nedívat se okolo. Nemůžu se rozptylovat tím, když mi někdo chce potřást rukou, protože to by toho člověk mnoho nepředvedl. Jinak mezi námi funguje spíše přátelství, než nějaká závist či nevraživost. Samozřejmě na ledě panuje rivalita, ale to je nutné, ta tam bude vždycky."

Krasobruslení, pokud nepočítáme profesionální exhibice, není zrovna sportem, kterým by se dalo uživit. Český závodník si však na svůj osud nestěžuje.

"Je faktem, že krasobruslením se asi nedá uživit. To není jako fotbal nebo hokej. Pro mě je to potěšení, zamiloval jsem se do něj, což mě naplňuje a to je to nejdůležitější."

Verner začal bruslit v pěti letech. Momentálně má za sebou po třech startech na světových i evropských šampionátech. Stále tak teprve stojí na prahu své kariéry a nemá proto mnoho důvodů uvažovat, na co se vrhne, až s aktivním krasobruslením skončí. Přesto už se těmito myšlenkami alespoň rámcově zabýval.

"O tom jsem přemýšlel dříve. Teď už se spíše soustředím, abych u krasobruslení stíhal ještě studovat. Když mě to bude bavit, tak třeba u něj zůstanu jako trenér. Jelikož nemám trpělivost, musel bych trénovat starší svěřence, protože nevím, jak bych to zvládal s malými dětmi. Ačkoliv je mám moc rád, tak mi nejde do hlavy, jak někdy nemůžou zvládnout to, co mně připadá naprosto jednoduché. Takže ještě uvidíme, jak se to celé vyvine."

Tomáš Verner má jistě potenciál napodobit své slavné předchůdce Sabovčíka či Barnu. Nejbližší roky dají odpověď, zda se mu to podaří. Vydařená olympijská premiéra by mohla být prvním krokem.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio