Kudlička byl v Riu čtvrtý, tyč senzačně vyhrál Da Silva

Jan Kudlička, foto: ČTK

Jan Kudlička obsadil v olympijském finále ve skoku o tyči dělené čtvrté místo výkonem 575 centimetrů a připsal si nejlepší výsledek kariéry. Michal Balner byl sedmý. Senzačním vítězem v dramatické soutěži se stal Thiago Braz da Silva a vybojoval pro Brazílii první zlatou atletickou medaili na hrách v Riu de Janeiro. Jako první v historii olympiád překonal šest metrů a výkonem 603 cm porazil i světového rekordmana Renauda Lavillenieho z Francie (598).

Jan Kudlička,  foto: ČTK
Kudlička zvládl napoprvé tři postupné výšky a neuspěl až na 585, čímž by vylepšil o dva centimetry vlastní národní rekord. V taktické bitvě pak dvakrát nepřekonal ani 593 a o místo těsně pod stupni vítězů se podělil s Polákem Piotrem Lisekem.

Kudlička: byl jsem dobře připravený, ale byli lepší

"Myslím, že jsem ostudu neudělal. Jel jsem sem s hodně vysokým umístěním ve světových tabulkách a ještě jsem ho trochu vylepšil. Předvedl jsem maximum, co jsem asi mohl. Byl jsem dobře připravený, ale byli lepší,"řekl Kudlička. "Věděl jsem, jak kluci skákali během sezony přes 590 a byla velká pravděpodobnost, že když jsou pak dobré podmínky, které tentokrát panovaly, že to skočí. A skočili," dodal bronzový medailista z ME v Curychu 2014 .

Jan Kudlička,  foto: ČTK
Kudlička byl rád, že nejtvrdší tyč, co měl na stadionu, vydržela a nepraskla. Na ME v Amsterodamu ji totiž při vytahování z obalu porušil v úchytu. "Trenér zapracoval, slepil ji a já ji omotal. Vydržela. Zaplaťpánbůh za to," oddechl si Kudlička.

Závod zpozdil liják

Závod začal se zpožděním. Tyčkaři se rozcvičili, ale pak se spustil silný liják. "Skákat nešlo, to jsme nemohli. Spíš jsem se bál, že nás sem pošlou ještě další den,"řekl Kudlička. Půl hodiny strávili tyčkaři v tunelu v útrobách stadionu.

Kudličku zklamalo publikum. Brazilci stejně jako na jiných sportech při pokusech protivníka domácího sportovce bučeli. V tomto případě na obhájce zlata Francouze Renauda Lavillenieho.