Na HMS ve Valencii míří 13 českých atletů

Ilustrační foto: Marco Cecchini, stock.XCHNG

Na atletické HMS do španělské Valencie odjíždí nejpočetnější česká výprava za posledních deset let. O medaile se bude prát tucet našich reprezentantů, přičemž v záloze je ještě náhradnice pro ženskou štafetu na 4 x 400 metrů. Hlavní hvězdou je desetibojařský olympijský šampion i světový rekordman Roman Šebrle.

Ilustrační foto: Marco Cecchini,  stock.XCHNG
Šéftrenér české reprezentace Václav Fišer je samozřejmě potěšen počtem cestujících atletů, ovšem směrem k možným medailovým ziskům optimismem zrovna nehýřil.

"Je to nejvyšší počet v novodobé historii, od doby co IAAF zpřísnila limity, tedy or roku 1999. Právě tehdy startovalo v Maebaši 11 závodníků, takže jsem nyní spokojen. Horší bude, jak se nám podaří uspět. Maebaši, kde naši získali pět medailí se asi opakovat nebude, letos je těžké hovořit o medailích, ale minimálně máme naději na finálová umístění."

Největší opory zůstavají po několik let stále stejné. Logicky si tak Fišer slibuje úspěch na letošním halovém světovém šampionátu právě od zkušených reprezentantů.

"Roman Šebrle si tam jede pro medaili, také Jarda Bába ubezpečil o své výkonnosti, když na tvrdém podkladu skočil 230 cm, takže pokud nepokazí, může myslet také na medaili. Vysoko si stojí Bára Laláková s Ivou Strakovou, které jsou na hranici osmého místa a také Pavla Rybová, která vždy na velkých závodech vyroste o třídu, takže mne utvrdila, že může být ve finále."

Roman Šebrle s dcerou,  foto: ČTK
Jasnou jedničkou naší výpravy je vícebojařský král Roman Šebrle. Jeho jediný start před šampionátem na halovém mítinku v Tallinu však skončil neslavným pátým místem. V médiích se dokonce začalo spekulovat, že třiatřicetiletý rodák z Lanškrouna už je za zenitem. Šéftrenér však tyto závěry rezolutně odmítá.

"Je to už poměrně vysoký věk, ale není to důležité. Christie vyhrál v 36 letech na ME stovku, nikdo se ho na věk neptal, prostě to všem natřel. Já myslím, že je to hlavně otázka tréninku, Roman trénoval nesmírně tvrdě, je fakt, že halová sezóna je nesmírně krátká. Možná to nestihne úplně ideálně vyladit, ovšem důležitá bude především olympiáda v Pekingu. Do starého železa ho rozhodně nikdo nemůže házet. On má určitě motivaci. Osobně si myslím, že poněkud ztratil na rychlosti, ale zase to dohání technickými disciplínami. V desetiboji má na výkon 8800 bodů a s tím se OH vyhrávají."

V posledních letech tvořili naši výpravu výhradně atleti soutěžící v technických disciplínách. Na letošní halový vrchol však zamířil i dostatek běžců. Fišera tento pozitivní trend nepřekvapuje.

"V loňském roce jsem už avizoval, že se v bězích blýská na lepší časy. Na šampionátu do 22 let jsme získali několik medailí i finálových umístění. Například naše ženská štafeta má ve svém středu tři loňské juniorky. Roste nová generace dobrých sprinterů i vytrvalců, nakonec Kuba Holuša byl loni mistrem Evropy ve stýplu."

Ve Valencii se dá po organizační stránce očekávat vydařený šampionát.

"Před deseti lety tam bylo HME. Velmi příjemná je hala i ubytování, které je přes ulici, takže odpadnou problémy s ubytováním. Španělé mají zkušenosti s velkými akcemi, umí je dělat, mají na ně dostatek prostředků i organizátorů. Je tam i dobré publikum, takže si myslím, že vše bude na vysoké úrovni."

Atletické HMS ve Valencii proběhne už o nadcházejícím víkendu.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio