Nejlepší koně i jezdci

0:00
/
0:00

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Ani si snad nedovedu představit, jak nádherný musí být svět, když sedíte na hřbetě takových koní, jaké se na začátku druhé dekády března představily na galavečeru českého jezdeckého sportu, který proběhl na pražském Žofíně.

Každý, kdo se v páteční podvečer 11. března 2011 blížil k žofínskému paláci, byl uchvácen pohledem na dva krásně ustrojené bělouše, které sedlali žena a muž odění do uniforem pražské městské jízdní policie. Během slavnostního večera tam drželi čestnou stráž. Před vchod do paláce jsem přišel právě včas, protože moderátor večera Aleš Suchánek se zrovna ujímal slova:

"Hezký večer vám všem, kteří jste přijali pozvání na galavečer jezdeckého sportu Český kůň 2010. Ceny pro jezdce a koně roku budeme letos předávat již po sedmnácté, po osmé v tomto překrásném prostředí paláce Žofín. Trochu netradičně dnes zahajujeme galavečer venku, a to kategorií, kterou loňský slavnostní večer vrcholil. Za malou chvíli budeme znát koně roku sezóny 2010. Já už vyhlížím dva dekorující, kterými jsou herečka a milovnice koní Světlana Nálepková a s ní Stanislav Hakr, jednatel společnosti Equiservis. Slova se ujímá Světlana Nálepková:"

"Koněm roku 2010 v drezurní kategorii se stává Chamberlain se ziskem 4 procent hlasů."

"Chamberlain defiluje před námi a s ním i jeho jezdec Fabrizio Sigismondi. Samozřejmě drezurní znalci vědí, že zde není Chamberlain. Ten je v tuto chvíli v Německu. Tohle je jiná akvizice stáje Petry Minářové, a je to Coconut. Samozřejmě až bude vše oddekorováno, Petra nám oznámí, proč zde dnes nemůže být Chamberlain, ale to až za malou chvíli. Nyní předáváme květiny, předáváme trofej. Tak Petro, Chamberlain v Německu. Proč? Vrátí se, nevrátí se, jak to s ním vypadá?"

"Jestli se Chamberlain vrátí, to uvidíme, to je trošku ve hvězdách, protože má vážné zájemce. Je teď na zkušební době. Pokud zájem bude veliký a budou Chamberlaina opravdu chtít, tak už se k nám asi nevrátí. Pokud se nedomluvíme, je docela možné, že se Chamberlain vrátí zpět. Uvidíme."

"Já děkuji za vysvětlení. Fabrizio Sigismondi a jeho sezóna 2010 v sedle Chamberlaina. Jaká byla?"

"Dobrý večer. Pro mne velice úspěšná."

"Petra Minářová je také drezurní jezdkyní, a v tuto chvíli vyhlížím doktorku Helenu Žižkovou, která je manažerkou drezurní komise České jezdecké federace."

"Dobrý večer. Předám Petře stříbrný odznak za její výkony v loňském roce v sedle krásného Coconuta. Chtěla bych zdůraznit a připomenout, že tento její výkon je důkazem toho, že drezur není jenom o síle a pohybu, ale o kráse a eleganci jezdkyně."

"Petro, dnes úspěšný večer."

"Nádherný, úžasný, užívám si to. Děkuji moc všem těm, kteří mi kdy, co se týče koní, pomohli."

"Pokračujeme dál, tedy opět vyhlížím Světlanu Nálepkovou a druhou obálku předávám. Za malou chvíli budeme znát skokového koně roku sezóny 2010."

"Koněm roku 2010 ve skokové kategorii se stává Congo King Gain se ziskem 41 procent hlasů."

"Congo King Gain a sním přichází jeho jezdkyně Nathalie Crnková. Nathalko, jaký je Congo King?"

"Úplně úžasný."

"Já nemyslím tak všeobecně. Jaký je doma?"

"Doma je strašně rozmazlený a závislý na mně."

"Jak se to projevuje?"

"Když si ho třeba nevšímám, tak si vyžaduje mojí pozornost."

"První kolo Poháru národů v Bratislavě bylo asi jednou z dominant sezóny 2010 a asi jeden z bodů, který vynesl Congo Kinga na titul Kůň roku 2010. Co ti řekl Bohumil Starnovský, majitel koně, ihned po doběhu prvního kola v Bratislavě?"

"Úplně první slovo si nevybavuji, ale samozřejmě měl velkou radost. Určitě tam ale z mé strany byly v prvním kole nějaké jezdecké chyby, takže mě pochválil, ale zároveň mě upozornil na něco, co jsem dělala špatně."

"Ještě mi prosím řekni, kolikrát tě v minulé sezóně Bohouš pochválil?"

"Jo, byly takové situace."

"Takže dámy a pánové, Congo King Gain a Nathalie Crnková. Připomněl se mi tady Václav Drbal, který je manažerem České skokové komise. I tato jezdkyně, tedy Nathalie Crnková, dostane stříbrný výkonnostní odznak České jezdecké federace. Václave, jaké to je?"

"Pro mne je to krásný pocit, protože tady opravím trošku přísloví za vším hledej ženu. V tomto případě z vším hledej Bohouše. A já tomu týmu strašně fandím a přeji, ať se jim daří."

Tím během večera několikrát jmenovaným Bohoušem není nikdo jiný než bývalý olympionik v moderním pětiboji Bohumil Starnovský, který nyní vyhledává pro české jezdectví čtyřnohé talenty po celém světě. Přivezl i Koně roku 2010, jedenáctiletého holštýnského valacha Congo King Gaina. V rozhovoru pro Českou televizi prozradil, které z dovezených talentů byly největší:

"Samozřejmě je to Kris, který vyhrál mistrovství Evropy, a potom Columbia Equistro, to byl zase kůň, který vyhrál soutěž pro mladé koně v Cáchách. To je takový ekvivalent Wimbledonu, přirovnal bych to trošku. No a teď mám takovou vycházející hvězdu, je to čtyřletý hřebec po Catoki, což je dnes kůň ve světové špičce. Jeho syn se u nás jmenuje Catex, a myslím si, že za pár let o tom koni uslyšíme opravdu moc pěkné věci."

Jak už bylo řečeno, vítězem osmého ročníku ankety Kůň roku mezi drezurními koni se stal dvanáctiletý hannoverský valach Chamberlain, jehož majitelkou je Miss České republiky z roku 1996 Petra Minářová, která během večera upřesnila, kdo má v Německu o jejího miláčka zájem:

"Ti zájemci jsou Američané. Chamberlain je v Německu proto, že oni doletí do té stáje, kde se sjednají všechny podmínky a kde si ho budou zkoušet. Uvidíme, jak to celé dopadne. Já nemohu předbíhat. Buďto se domluvíme na podmínkách, budou spokojeni a koníka si odvezou, anebo se nedomluvíme a koníček se vrátí do České republiky."

Slavnostní vyhlášení a ocenění nejlepších jezdců se odehrálo uvnitř žofínského paláce. Nejvíce hlasů obdržely mladé jezdkyně: ve skokové disciplíně majitelka Congo King Gaina, devatenáctiletá Nathalie Crnková, drezuru ovládla Lucie Soustružníková. V celkových součtech hlasů obě dívky za sebou zanechaly jezdce roku v dospělých kategoriích - Fabrizia Sigismondiho v kategorii drezura a Zuzanu Zelinkovou ve skocích. Fabrizio Sigismondi si odnesl z vyhlášení nejvíce trofejí: vedle jezdce roku i pro vítěze Poháru Jezdectví a nejlepšího jezdce finále Českého drezurního poháru. Český skokový pohár má od letoška nového strategického partnera, a proto změnil svůj název na Skokový pohár České pojišťovny.

klíčové slovo:
spustit audio