Nová hala hokejistům úspěch nepřinesla

ČR - Finsko, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dvě porážky a pouze jedno vítězství, navíc až na samostatné nájezdy - taková je bilance vystoupení české národní hokejové reprezentace pod vedením nového trenéra Aloise Hadamczika na turnaji o Pohár České pojišťovny v nové liberecké Tipsport areně. Bohužel ani předvedená hra nemohla řadového fanouška příliš nadchnout. Více o tomto turnaji, hraném v rámci série Euro Hockey Tour, v dnešní sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka.

ČR - Finsko,  foto: ČTK
Hokejoví fandové se jak doma u televizorů, tak v novotou vonící liberecké hale těšili, že česká reprezentace konečně vyhraje tento turnaj, v němž naposledy slavila úspěch v roce 1999. Po první třetině čtvrtečního utkání s Finskem byli mnozí z nich naladěni optimisticky a i novou halu si pochvalovali:

"Arena se mi líbí velice, je to nádherné. Zatím jsme tu viděli jen jednu třetinu, a to není moc, ale vypadá to, že je to bezchybné. Mám už i permanentku na extraligu, na liberecké Bílé Tygry."

"Myslím si, že atmosféra by mohla být lepší na tomto utkání, to určitě."

"Já si myslím, že to je tím, že je to první zápas v sezóně, lidé jsou ještě takoví laxní a že to teprve všechno přijde. Myslím si, že o víkendu, až bude hrát nároďák, že bude lidí víc a bude i lepší atmosféra."

ČR - Finsko,  foto: ČTK
Ukázalo se však, že nebyla a návštěvy v nové hale také zklamaly - 3 162 diváků na nedělním utkání české reprezentace, což bylo ještě méně než předchozí dny.

S prvním, čtvrtečním zápasem, v němž jsme Finy porazili 2:1 až po samostatných nájezdech, byl trenér Alois Hadamczik poměrně spokojen.

"Já jsem přesvědčen, že na úvod tohoto turnaje to bylo velice kvalitní utkání. Jak po stránce kombinační, tak po stránce nasazení nám vyšel úvod každé třetiny, kde jsme měli navrch. Začali jsme utkání dobře a jsem přesvědčen, že jsme mohli v přesilovkách dát i více branek a utkání rozhodnout. Kombinačně byly přesilovky dobré, ale chyběl tomu větší efekt v podobě alespoň ještě jednoho gólu. Celkově jsem s tímto utkáním velice spokojen. Výborný výkon podal brankář Milan Hnilička. Pro hráče byl zápas hodně náročný, protože teplota vzduchu v hale byla dost vysoká. Jinak je hala nádherná."

ČR - Švédsko,  foto: ČTK
Druhé, sobotní turnajové utkání českých hokejistů optimismus diváků značně otupilo. Porážka 3:5 od Švédů byla totiž zasloužená. Hra se nám nedařila, kombinace postrádala nápaditost, s proměňováním nemnoha šancí to také nebylo nejlepší. Chvílemi se zdálo, že Švédové hrají jen to, co potřebují k vítězství. Náš trenér Hadamczik měl ke spokojenosti daleko.

"Švédové hráli velmi dobře, hlavně v pohybu byli silní, ve středním pásmu dobře bránili, chodili do rychlých protiútoků. Naši obránci prohrávali situace jeden na jednoho, a pak se do budoucna ukazuje síla hráčů, kteří hrají pod tlakem s takovým mužstvem, jaké přivezli Švédové. Musíme se také zamyslet nad tím, že přesilovky většinou hráváme se čtyřmi útočníky a jedním obráncem. Dnes jsme v jedné formaci hráli se dvěma obránci a právě ona dostala dva góly, protože šla špatně střídat. Tak zkušení hráči, kteří tam v zadu byli, by neměli udělat takovou chybu. Těžko se to snáší, ale je to hokej, je to hra, musíme se dívat dopředu, poučit se z chyb, ale myslím si, že i na tomto utkání se dá najít spoustu kladných věcí. Měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili, i za stavu 2:0 jsme dali kontaktní gól, pak jsme dávali na 4:2, ale obrovskou chybou v naší přesilovce nám odjeli. To by se nemělo stávat. Z toho se teď musíme poučit. Mužstvo je dobře poskládáno a má budoucnost. Mrzí to, člověk chce přece vyhrát každý zápas, ale jak už jsem řekl, Švédové měli svou sílu, dali góly a my jsme si trošku sami sobě ublížili tím, že jsme si nechali dát dva góly ve vlastní přesilové hře."

ČR - Rusko,  foto: ČTK
Vyvrcholením snad smůly české hokejové reprezentace byl nedělní, závěrečný zápas s celkem Ruska. I když je možné zapochybovat o tom, zda šlo jen o smůlu. Posuďte sami. Dvě minuty před závěrečnou sirénou naši vedli nad Rusy 1:0, ale po ní už bylo na ukazateli skóre velkými číslicemi napsáno 1:2. Dvě branky v posledních dvou minutách - to snad český fanoušek ledního hokeje u reprezentace ani nepamatuje. Ve vítězství doufal i obránce František Ptáček, který se pak těžko smiřoval s prohrou.

"Určitě jsem byl velice zklamaný, protože ve vítězství věřil, a čím více čas ubíhal ke konci zápasu, tím jsem tomu věřil více. Přišla ale vyrovnávací rána, v zápětí dokázali Rusové dát druhý gól a proti tomu jsme už nedokázali nic udělat. Byl jsem velice zklamaný. Jediná šance byla dostat se k Rusům do pásma a zkusit power play. To se nám povedlo, ale bylo už velmi málo času, tak mže se už s tím asi nedalo nic dělat. To byl jenom takový pokus."

Kapitán národního celku Jaroslav Hlinka to viděl takto:

"My už jsme se soustředili na obranu, abychom výsledek udrželi a dotáhli utkání do vítězného konce. Hrálo se přede o druhé místo. Zase jsme tam ale udělali dvě hloupé chyby, které nás stály zápas. Něco podobného, jako se Švédy, také jsme si ho prohráli sami. Jsou to prostě úplně zbytečné chyby, které by se určitě stávat neměly, a už vůbec ne na konci zápasu, kdy byly tři minuty do závěru a my jsme si nechali ujet hráče. Nevím, jak je to možné. Celý zápas jsme hráli dobře, kolektivně, bojovali jsme o vítězství a připravili jsme se o něj sami. V sehrávání se není problém, protože se docela známe, turnaje dá se říci objíždějí stejní hráči a nejsou tu žádní nováčci. Ty zápasy jsme si prohráli hloupými chybami, nic víc v tom nebylo. Se Švédy jsme nepodali zase až tak moc špatný výkon, ale stále jsme je jen dotahovali. Vždycky jsme je dotáhli, v zápětí jsme dostali hloupý gól a takto se těžko vyhrává."

Čeští hokejisté sahali na turnaji o Pohár České pojišťovny po konečném druhém místě, ale obrat Rusů v závěru je odsunul na třetí pozici. Turnaj vyhráli Švédové, kteří ani jednou neprohráli, poslední skončili Finové, kteří "ušmudlali" jediný bodík za remizu s námi v řádné hrací době. Ani letos se nám tedy nepodařilo vyhrát domácí turnaj v rámci série Euro Hockey Tour a máme tak nejhorší bilanci ze všech čtyř zúčastněných celků.