Ostrava touží po dalším šampionátu

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francie, foto: ČTK

Více než 40 tisícová návštěva, nádherné sportovní výkony, rekord ruské krasobruslařky Medvěděvové v počtu získaných bodů, pátý titul sympatického Španěla Javiera Fernandeze v řadě i další famózní jízda charismatického francouzského páru Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. To vše přinesl evropský šampionát v Ostravě. Čeští závodníci s výjimkou mladé sportovní dvojice, která skončila při své premiéře na sedmém místě, nijak nepřekvapili a Březina po nevydařené volné jízdě dokonce vypadl z první bodované desítky. Mistrovství Evropy v Ostravě skončilo úspěchem a ve slezské metropoli se začíná mluvit o možnosti uspořádání další velké sportovní akce.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francie,  foto: ČTK
Soutěžní klání vyvrcholilo mužskou kategorií a vítězství Španěla Javiera Fernandeze provázeli diváci bouřlivým potleskem. Kromě českých vlajek byly v ochozech k vidění zástavy snad všech zemí, které do Ostravy poslaly své zástupce. Atmosféru v hale si pochvalovali všichni soutěžící. Mohutné povzbuzování hnalo většinu závodníků k maximálním výkonům. Podle stříbrného medailisty Kovtuna právě kvůli takovéto podpoře stojí za to podstupovat náročnou sportovní dřinu.

Mezi diváky byl i poslední český držitel titulu mistra světa René Novotný

Po celou dobu šampionátu sledovaly soutěžní klání významné osobnosti české krasobruslařské historie. Do Ostravy zavítala Eva Romanová, Karol Divín a také poslední mistr světa ve sportovních dvojicích René Novotný.

„Myslím, že je to jedno z nejlepších mistrovství Evropy co se týče možností takové té organizační stránky. Závodní hala, tréninková hala, rozcvičovna, hotel v blízkosti. To je to, co tvoří tu atmosféru pohodlí. Navíc publikum v Ostravě je jedno z nejpříjemnějších, co si ještě i jako závodník pamatuji. Divák tu byl vždy vřelý otevřený, nevidí jenom českého bruslaře, diváci se baví, když mohou, zatleskají, a to komukoli. To mistrovství na mne působí úžasně.“

Jste posledním mistrem světa, to čekání na další titul už trvá 22 let. Můžeme se někdy brzy dočkat?

Foto: Klára Stejskalová
„Je hrozné, když to říkáte takhle – 22 let. Je to neskutečné, jak ten život letí. Mistrovství Evropy, mistrovství světa. Ten rozdíl je dnes o to větší. Když vezmeme světový šampionát, Asiaté jsou dnes na úplně jiné úrovni. Na ME bychom ale titul mohli získat. MS je jiná soutěž, tam je nám to vzdálenější. Nikdy neříkej nikdy, ty věci se mohou změnit. Největším nepřítelem je, že ti sami závodníci si neuvědomují, jak je cesta na pomyslný stupínek náročná. Je to o jedincích, kteří tomu dají všechno. Je to o dřině, která je enormní. Musíte tomu podřídit celý svůj život. V podstatě celé mládí se svým všudy.“

Určitě vás zajímali speciálně sportovní dvojice. Jak se od vašich dob změnila náročnost?

„To je samozřejmě moje srdcová záležitost. A vždy zůstane. Je nový bodový systém. Co se změnilo nejvíc, jsou zvedané figury. Dnes můžete partnerku držet za nohu, za našich dob byla pravidla striktnější. Ty zvedačky jsme pak dělali u profesionálů. Je to show, ale zároveň musíte počítat sekundy. Je to trochu přetechnizované a kluci toho mají plné kecky. Je to možná až na hraně. Ale ten finálový večer sportovních dvojic byla neuvěřitelný, především vystoupení Francouzů, kteří skončili až třetí, ale hala jim ve stoje aplaudovala“, říká René Novotný.

Šampionát přínosem i pro místní

Foto: Klára Stejskalová
Šampionát byl přínosem nejen pro sportovní příznivce. Hotely hlásily vyprodáno, radost měly i lidé z oblasti kultury. Pořádání velkých sportovních akcí vítá i ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová. „Poznáme to vždy podle zájmu návštěvníků. Německo je blízko, takže máme velice dobrou návštěvnost německy mluvících návštěvníků. U krasobruslařů mne to nepřekvapuje, protože krasobruslení je takový estetický sport, velice ladný, obecenstvo by se mohlo chtít dozvědět něco navíc. Ale překvapilo mne to během MS v hokeji. Byly tu Finové, Rusové, Američané. Přišli celé skupiny, takže jsme se jim hodně věnovali a odcházeli velice spokojení.“

Vzhledem k úspěšnosti šampionátu se začalo v Ostravě mluvit i o možnosti požádat o uspořádání Mistrovství světa. Taková akce by ovšem vyžadovala mnohem větší zázemí a lepší služby. Stinnou stránkou byl například servis ve vítkovické hale. Fanoušci ale nemusí čekat na další možnost, kdy povzbudit české reprezentanty. Už v únoru se bude konat v Ostravě tenisové fedcupové utkání mezi ČR a Španělskem.