Pavel Padrnos jel pravděpodobně svou poslední Tour de France

Tour de France, foto: ČTK

Český cyklista Pavel Padrnos zažil v posledních třech týdnech absolutní dřinu. Absolvoval totiž nejtěžší a zároveň nejprestižnější etapový závod planety - Tour de France. Klání, které už před zahájením zasáhl gigantický dopingový skandál, znamenající odstoupení největších cyklistických es, měřilo 3657 km.

Pavel Padrnos,  foto: ČTK
Pavel Padrnos není mezi cyklisty žádnou výjimkou - i pro něj je každoroční závod na francouzských silnicích vrcholem kariéry.

"Je to vrchol v profesionálním životě cyklisty, protože ten závod je fakt nejsledovanější, nejtěžší a schází se na něm nejlepší startovní pole. Konfrontace jak z pohledu týmu, tak osobního - Tour je správné místo, kde se může člověk porovnat."

Naštěstí pro závodníky má Tour de France červencový termín a tak se lze alespoň spolehnout na počasí.

"Červenec je měsíc prázdnin a podle osobních zkušeností vím, že na Tour panuje vždy velké vedro, kdy je dokonce teplo i v horách. Tedy ten závod se odehrává za ideálních klimatických podmínek."

Padrnos s velkou úlevou přivítal zrušení časovky družstev.

Tour de France,  foto: ČTK
"Určitě mě to potěšilo, protože časovka je dlouhá 60 km, ale musíte se předtím projet a připravit, takže stejně fungujete celý den, což mi přijde kvůli 60 km takové zvláštní. Ale i systém, který v posledních letech organizátoři zvolili, kdy se nezávodilo v reálném čase, ale o bonusy, tak ani to úsilí nebylo adekvátní tomu výsledku. Takže to stáje braly vyloženě jako prestižní záležitost, než aby to byl nějaký důležitý faktor v závodě."

I přesto nemá jediný český účastník v pelotonu letošní Tour jednoznačnou odpověď na to, zda ho cyklistika baví.

"Samozřejmě je potřeba říct, že se bavíme v profesionální rovině. Jsme profesionální cyklisti, ale ne vždy to člověka baví, když to dělá. Ovšem Tour de France patří mezi příjemnější části kariéry."

S tím souvisí i jeho uvažování o možném konci kariéry.

"Smlouvu mám do 31.12. tohoto roku, ale samozřejmě bych chtěl ještě rok závodit. Uvidíme, jaké budou možnosti a nabídky - podle toho se rozhodnu. Ale velmi reálně přichází do úvahy, že to bude moje poslední Tour de France"

Důvody jsou nasnadě.

"Neodvíjí se to jen od výkonnosti, ale svou roli začíná hrát i věk. Nevím jestli to můžů tak říct, ale člověk prostě zpohodlní. Už to není tak jednoduché dostat se do optimální kondice.

Vítěz letošní Tour de France Floyd Landis  (uprostřed),  foto: ČTK
Přece jenom, člověk, který má už naježděno musí každý rok zvyšovat dávky, trvá mu déle, než se dostane do formy, už to prostě nejde tak samo, jako v osmnácti."

Letošní Tour byla specifická, neboť v pelotonu chyběl sedminásobný vítěz Lance Armstrong, kterému Padrnos dělal každý rok osobního strážce.

"V pelotonu mám více kamarádů, nejenom Armstronga, ale je potřeba říct, že když člověk závodil s Armstrongem, tak ten tlak a nervozita byli obrovské, protože on vždy závodil na výsledek. To se přenášelo i na lidi ze stáje. Teď je to závodění daleko uvolněnější, neboť zodpovědnost neleží jenom na bedrech tohoto týmu."

Odhadovat průběh jednotlivých etap Tour de France je podle českého cyklisty nemožné.

"Tour de France je natolik specifický závod, že karty, s kterýma člověk hraje se rozdávají až v posledním km. Závod je natolik obtížný a vymyká se normálu, že nelze ty věci odhadnout. Samozřejmě závodníci, kteří jedou s vámi ve skupině cítí své možnosti, ale jak to všechno dopadne se rozhodne až v posledním km."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio