Petr Dlask se před MS v cyklokrosu dostává do skvělé formy

Ilustrační foto: Julius.kusuma, CC BY-SA 3.0

Čtrnáctka českých cyklokrosařů míří na nadcházející MS. V nejprestižnější kategorii Elite nás bude o tomto víkendu v belgickém Hoglede - Gits reprezentovat kvarteto Dlask, Šimůnek, Ausbuher a Chrobák. Ovšem největší českou medailovou nadějí bude v kategorii do 23-ti let dvojnásobný světový šampion Zdeněk Štybar. Více už prozradí v následujícím rozhovoru reprezentační trenér Petr Klouček.

Jak byste zhodnotil dosavadní průběh sezóny a jak z tohoto hlediska vidíte šance svých svěřenců na nadcházejícím MS?

"Určitě největší šance máme v kategorii do 23-ti let, kde Zdeněk Štybar i Lukáš Klouček patří do nejlepší pětky na světě. To samé lze říci u juniorů o Polnickém a Petrušovi. V elitě jsou výsledky střídavé, Radek Šimůnek vyhrál SP v Táboře, ale od té doby nic a Petr Dlask byl ve SP druhý. Ovšem forma Petra Dlaska jde rapidně nahoru, takže doufejme, že i on bude bojovat o medaile."

V kontextu toho, co jste řekl, s jakým medailovým ziskem byste byl spokojen?

"Byl bych spokojený se dvěma. Nutno říct, že jich můžeme získat i víc, ale také se můžeme vrátit domů bez medaile. Hodně bude záležet na počasí, stavu tratě a také samozřejmě na štěstí."

Jaké počasí očekáváte a jaké by vám případně vyhovovalo?

"Většině našich závodníků by vyhovovala suchá trať, na které by se hodně neběhalo. To ovšem neplatí pro Dlaska, který běhá rád. Očekává se však spíše více bláta a těžký okruh."

Co se týče profilu trati - ten je našim cyklokrosařům nakloněn?

"Oproti minulým letům je více vlnitý, ale to by našim nemělo dělat problémy."

Ještě se vrátím jmenovitě k Zdeňku Štybarovi. Dá se říct, že vzhledem k dominantnímu postavení, které má v pelotonu, je medailovou tutovkou?

Zdeněk Štybar
"Mohlo by se zdát, že by rozhodně na medailových stupních měl být, ale MS je specifický závod. Tak, jak mu dva roky všechno vycházelo, se k němu nyní může otočit štěstí zády. Samozřejmě za normálních okolností by měl bojovat o zlato."

Co budete svým svěřencům ordinovat v posledních dnech, které do šampionátu zbývají?

"Od pondělí do středy budou v dějišti pouze junioři a 23, poté přijedou muži. Petr Dlask chce dorazit až v pátek. Budeme trénovat na silnici a od středy, kdy bude trať otevřena i tam."

Jako jedinou neobsazujeme kategorii žen. Je jejich kvalita tak špatná?

"Letos jsme je vyzkoušeli na SP i ME a opravdu jejich výsledky neodpovídali tomu, aby mohli startovat na MS. Nicméně objevilo se tam několik mladých, nadějných závodnic. Pokud příští rok vylepší svoji výkonnost, budu pro, aby startovali také."

Jede se v Belgii, která je světovou velmocí. Očekáváte skvělou atmosféru a jak podle vás zapůsobí na domácí závodníky?

"Myslím, že to pro ně bude výhoda. Především v mladších kategoriích dosahují Belgičané mimo své území podstatně horších výsledků, než doma. Co se týče atmosféry, myslím, že to bude nejlepší dosavadní šampionát, protože Belgičané cyklokros milují. Už více než měsíc před MS byla hotová trať. Když jsem viděl ty přípravy, myslím, že to bude velkolepé a pro příští pořadatele nasadí laťku hodně vysoko."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio