Plavec Svoboda má vzácný skalp Phelpse

plavecky_stadion.jpg

Na OH do Pekingu míří přesně 10 našich plavců. Jedním z nejzkušenějších bude pětadvacetiletý znojemský rodák Květoslav Svoboda. Svěřenec Jiřího Kyněry nastoupí v supermoderní hale nazvané "Vodní kostka" v disciplínách 200 a 400 m v.zp. a doplňkově 200 m znak.

Vy jste potvrdil na MR svou olympijskou nominaci, jak moc se těšíte do specifické "Vodní kostky"?

"V Pekingu jsem ještě nebyl, tak se na to moc těším. V poslední době se hovoří hodně o smogu, snad bude ve Vodní kostce dobrá vduchotechnika a ventilace, protože jsem astmatik. Hůře na tom pochopitelně budou sporty, které jsou odkryté. Natěšenost je každopádně velká."

Je hodně velký rozdíl plavat ve venkovním nebo krytém bazénu?

"Když jsou dobré klimatické podmínky, jako např. na MS v Montrealu nebo na OH v Pekingu, tak v tom problém žádný není."

Vnímáte ve vodě bouřlivou atmosféru na tribunách?

"Snažím se být ve svém světě - nevnímat soupeře ani okolí. Co nejvíce se uvolnit a doplavat pro co nejlepší výsledek."

Vnímáte na sobe tlak, když jedete do Pekingu jako jedna z největších plaveckých opor?

"Já jsem to hodil za hlavu, poslední čtyři roky stojím na stejných časech, přitom svět jde vpřed. Zkoušeli jsme různé cesty, v posledním půlroce jsme snad našli tu správnou. Já měl po OH v Athénách zdravotní problémy, kdy jsem přechodil mononukleózu. Ale rok 2006 byl pozitivní, 4. a 5. místo na MS v Šanghaji a teď už všechno obětuji OH."

Jací jsou čínští diváci?

"Dobré je, že přijdou. Asi musí, ale vždycky blno plno, takže atmosféra byla hezká. Hlavně, toto bude olympiáda, čili tam nebudou jenom Číňani, ale celý svět. Hlavně Amerika, Austrálie a Evropa bude plavání okupovat velkým způsobem, takže to bude příjemné."

Jaký máte vztah s velkými kraulařskými hvězdami - Phelpsem, Thorpem, van Hoogenbandem či nově s Francouzem Bernardem?

"Kolem roku 2002, kdy jsem vozil medaile, tak byl Phelps ještě mladý. Jako jeden z mála mám jeho skalp, když jsem ho porazil na SP v New Yorku. Pak už začala jeho éra, kdy začal trhat jeden světový rekord za druhým. Zdravím se i s ostatními, vesměs jsou to příjemní lidé, nemám s nimi žádný problém, vždy prohodíme pár slov."

Jaké máte konkrétní ambice k OH v Pekingu?

"Jednoznačně nechci bojovat se soupeřema, ale chci si závod užít a bojovat s vlastním časem. Když to dobře dopadne, tak bych mohl postoupit do semifinále. Když jsem byl před čtyřmi roky 9., tak to všichni brali jako neúspěch, protože jsem nepostoupil do finále, ale dneska bych bral 9. místo jako zlatou medaili."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio