Přípravy na MS vodních slalomářů finišují

Štěpánka Hilgertová

Přesně za dva měsíce se budou ve vltavských peřejích prát kanoisté na divoké vodě o cenné kovy v rámci MS ve vodním slalomu. ČR získala tento prestižní podnik teprve podruhé v historii a pražská Troja vůbec poprvé. Čeští reprezentanti patří v tomto sportovním odvětví dlouhodobě ke světové špičce a tak se vodáci z celé republiky začínají pomalu těšit na medailové žně.

Čeští fanoušci mají možnost ochutnat atmosféru světového šampionátu po dlouhých 39-ti letech. Největší sportovní akce tohoto roku na našem území se však během března ocitla v ohrožení, neboť Vltava se v Troji vylila z břehů a voda se zastavila sotva pár metrů od nákladně zrekonstruované loděnice. Samotní kanoisté tehdy pomáhali a stavěli barikády z pytlů s pískem. Šéfovi organizačního výboru MS Jiřímu Rohanovi v těch dnech rozhodně nebylo do smíchu.

"Byl jsem hodně nervózní, kanál byl celý pod vodou. Když byly povodně 2002, tak také byly zprávy, že už se to zastaví a pak to ještě vyletělo o několik tisíc kubíků nahoru. Kdyby to nateklo do nové stavby, to by byl problém, vždyť škody po povodních z roku 2002 se odstraňovaly rok. Letos byly škody kolem 350 tisíc, to se dalo zvládnout, ale kdyby šla voda ještě o jeden výškový metr nahoru, tak už by to byl problém. Strach jsem měl velký."

Bývalý vynikající deblkanoista šéfuje i tradičnímu závodu Trojský kůň, případně Světovému poháru. S náročností příprav i rozpočtu světového šampionátu se to však podle jeho slov vůbec nedá srovnat.

"Pro mě jsou to tři kategorie. S trojským koněm není zase tak velká práce, ovšem vždycky je těžké sehnat peníze. Když na trojského koně potřebujete 400 tisíc, na SP milion, ale na MS je nesrovnatelně více peněz i práce. Proto máme agenturu, která shání peníze a my samozřejmě také pomůžeme. Zároveň nám pomáhá město a MŠMT, ale přípravy jsou nesrovnatelně obtížnější."

Jen pro doplnění - rozpočet pražského MS vychází na zhruba 10 milionů korun. Jiří Rohan vybojoval během své kariéry se svým parťákem Šimkem dvě stříbrné olympijské medaile. V posledních deseti letech však vyměnil pádlo za kravatu. Přesto si stále úplně nezvykl, ve vodě se cítil o poznání lépe.

"Je to úplně něco jiného a ježdění na vodě pro mě bylo snažší, než stání na břehu."

Štěpánka Hilgertová
Nedílnou součástí každé vrcholné akce jsou diváci. Vzhledem k omezené kapacitě trojského areálu a také velkému zájmu o vstupenky, by si fanoušci divoké vody, kteří chtějí spatřit světovou elitu na vlastní oči měli s nákupem lístků pospíšit. Struktura tribun bude oproti SP či Trojskému koni úplně jiná.

"Tribuna na sezení pro zhruba 2000 diváků bude za pozemní komunikací. Těžko se odhaduje kolik přijde lidí, proto čekáme, jak bude vypadat předprodej. Jsou prázdniny, spousta lidí tady není, ale doufáme, že kapacita bude akorát. Báli jsme se pustit tam více lidí, protože využíváme malý prostor a jenom jeden břeh - prostě to není nafukovací. Diváci budou mít i přístup na břeh, ale vymezíme to plůtky, aby byl před tribunou co nejmenší pohyb. Diváci však mohou sledovat závod i na velkých obrazovkách."

Organizátoři zvolili poněkud neobvyklý program. Vyvrcholení neobstará královská kategorie kajaku mužů, ale kajaku žen. Z českého hlediska to však má své opodstatnění.

"Kajaky jsou nejnabitější kategorie, ale na medaile je spousta uchazečů ve všech kategoriích. Důvody struktury programu jsou dva. Chtěli jsme uspořádat MS ve čtyřech dnech, možná toho teď trošku lituji, v pěti dnech by to bylo pohodovější, ale už jsme se rozhodli. Aby nám to časově vyšlo, je lepší začít mužským kajakem. V pátek se pojede o první hlídkové medaile, tak abychom se časově vešli. Zároveň v tom sehrála roli postava Štěpánky Hilgertové, která je největší postavou šampionátu, takže si myslím, že na závěr to bude ideální."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio