Radek Štěpánek chce zpět do elitní desítky světového žebříčku

Radek Štěpánek, foto: si.robi, CC BY-SA 2.0

Radek Štěpánek se po půlroční pauze vynucené zraněním vrací na kurty. 28-ti letý rodák z Karviné se během nepříjemného odpočinku alespoň stačil zasnoubit s o dva roky mladší a o hodně slavnější tenisovou hvězdou - Martinou Hingisovou. Nyní se však již výhradně soustředí na návrat do elitní desítky světového žebříčku.

Radek Štěpánek,  foto: si.robi,  CC BY-SA 2.0
Svým individuálním cílům dal takovou prioritu, že se za poměrně nešťastných okolností definitivně vzdal reprezentace v Davisově poháru. Po půlroční pauze má za sebou několik tréninků i první ostré soutěžní zápasy.

"Trénuji teď dva a půl týdne naplno. Samozřejmě to nepřeháním, takže jdu na kurt pouze jednou denně. Zatím držím pohromadě, takže jsem spokojený."

V tenisové akademii na Floridě ho čekali sparingpartneři zvučných jmen.

"V akademii jsem hrál se spoustou výborných hráčů, např. Haas, Malisse, Monfils, Murray, Mirnyi i dublový specialista Zimonjič, takže kvalita sparingů byla hodně vysoká."

Zranění našeho tenistu pochopitelně zbrzdilo, ovšem na druhé straně vyhřezlá ploténka a zablokovaná krční páteř přinesla Štěpánkovi také pozitivní momenty. Poté co vystoupil z každodenního tenisového kolotoče měl čas na obyčejné věci i na svou nyní již snoubenku Martinu Hingisovou.

"V ten první moment to pro mě bylo hodně těžké. Čtyři roky jsem budoval svou cestu do elitní světové desítky, takže zranění přišlo v nejhorší možný moment, neboť sezónu jsem měl skvěle rozehranou a vše nasvědčovalo tomu, že bych se mohl dostat do turnaje masters v Shanghaii. Hrál jsem navíc super tenis, což jsem dokázal i ve Wimbledonu. Hrozné bylo, že mě nic nebolelo, ale s pravou rukou jsem byl úplně neschopném. Musel jsem hodně cvičit, ale samozřejmě jsem měl také čas na jiný život, než ten, který jsem od malička vedl. Měl jsem čas na přítelkyni i na tzv. normální život."

Radek Štěpánek nepatří mezi talenty, kteří bleskově vyletí nahoru. Do světové špičky se prodral spíše usilovnou dřinou.

"Všechno má svůj čas. Někdo rychle vystřelí a potom rychle spadne. Já jsem pracoval na tom, abych se ve špičce udržel. Mezi nejlepší dvacítkou už se pohybuji téměř tři roky, pracoval jsem na tom po všech stránkách a výsledky dokazovaly, že jsem na správné cestě. Bohužel zranění mi vystavilo stopku."

Na jeho výsledcích se pochopitelně velkou měrou podílí zázemí, které si během kariéry dokázal vybudovat.

"Mám své zázemí, všechno mi funguje. Na úspěch potřebuje člověk spoustu věcí okolo, nejenom mlátit do míče. Mně se to daří a jsem za to velice rád."

Poté co se dostal mezi absolutní světovou elitu si Štěpánek všiml změny v chování organizátorů i soupeřů.

"Turnajoví ředitelé projevili velký zájem, abych na daném turnaji startoval a když se člověk dostane do elitní desítky, tak má u hráčů daleko větší respekt."

Nyní už je Radek Štěpánek v Austrálii. U protinožců absolvuje několik přípravných turnajů, aby se pokud možno v co nejlepší formě prezentoval na 1. grandslamovém podniku sezóny - Australian Open. Rád by tam vylepšil svůj loňský výsledek, tedy prohru ve 2. kole s pozdějším finalistou, Kypřanem Marcosem Baghdatisem.

"Jsem už přímo v Austrálii, kde se snažím odehrát co nejvíce zápasů před nadcházejícím Australian Open. Pevně věřím, že se vrátím a nejdůležitější pro mě bude zůstat zdravý. Po půlroční pauze mám pochopitelně velké půlroční zápasové manko, ale jak říkám, věřím, že se vrátím v takové pohodě a takovém rozpoložení, v jaké jsem ze sezóny odešel, tedy prakticky na vrcholu. Pevně věřím, že se dokážu vrátit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio