Rekordní bronz českých hokejistů

Foto: ČTK

Čeští hokejisté porazili v zápase o třetí místo na mistrovství světa v Helsinkách Finsko 3:2 a stejně jako před rokem získali bronzové medaile. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika získali třetí cenný kov za sebou. Celkově už jich má česká reprezentace 21, což je nejvíce ze všech zemí. Po vítězství v letošním ročníku Evropské hokejové tour je to další skvělý úspěch této hokejové generace. Shrneme si světový šampionát hraný ve Švédsku a Finsku.

Alois Hadamczik,  foto: ČTK
Vezmeme to od začátku. Ve své stockholmské základní skupině působili čeští hokejisté poněkud nijakým dojmem. S papírově slabšími soupeři vyhrávali, byť s Nory až po samostatných nájezdech 4:3. A tak alespoň krátce výsledky ostatních zápasů: s Dány 2:0, s Lotyši 3:1, s Italy 6:0 a Němce "vyprášili" 8:1. Na opravdu kvalitní, rovnocenné soupeře ale neměli. Se Švédy prohráli 1:4, když robustní a přitom hbití hráči "tří korunek" nedokázali přebruslit a nevytvořili si ani šance na zvrat v utkání. Trenér Alois Hadamczik však neztrácel optimismus:

"Já ale věřím tomu týmu,že se bude lepšit zápas od zápasu. Myslím, že obrana musí ještě trošku více podporovat útok, musí střílet od modré čáry, tam je největší rozdíl mezi námi a Švédskem, kde se pět hráčů zapojuje v útočném pásmu a nekompromisně se ukazují a střílí. Turnaj ale běží dál, musíme zregenerovat síly a jít zápas od zápasu. Myslím, že hráči půjdou výkonnostně nahoru, a hlavně vůle je tady velká. Hráči chtějí hrát a to je velká devíza toho týmu, že je bojovný."

Martin Erat a Tomáš Plekanec  (vpravo),  foto: ČTK
Odlišný byl zápas s celkem Ruska. Jednou větou by se dal charakterizovat tak, že čeští hokejisté hráli a Rusové dávali branky. Ona hned tak první už ve 24 sekundě utkání by vzala vítr z plachet nejednomu celku. Ne tak našim hráčům, kteří začali předvádět rychlý, pohledný, kombinační hokej, bohužel bez efektu v podobě branek. Nepřekonatelnou překážkou jim byl soupeřův brankář Konstantin Barulin, který vychytal na 30 střel české reprezentace. Hadamczikův výběr se marně tlačil za vyrovnáním, a při tom musel čelit i nebezpečným výpadům především Malkinova útoku. Kapitán národního týmu Tomáš Plekanec po utkání v přímém přenosu České televize řekl:

"Výkon byl daleko lepší než v předchozích zápasech, ale pořád tomu ještě něco chybí okolo branky v útočné třetině. Tam to ještě není ono. Nebylo to ale špatné, hlavně bych chtěl zdůraznit hru obránců, což pak pro nás útočníky bylo jednodušší. Kdybychom my útočníci pomohli trošku obráncům, tak by to bylo ještě jednodušší. Když to zlepšíme, tak můžeme kalkulovat. Všechno, co bylo před čtvrtfinále, bude zapomenuto a je třeba začít znovu do nuly čtvrtfinále. Uvidíme, kolik to bude na konci."

Foto: ČTK
Ve čtvrtfinále, které je považováno za zlomové utkání celého šampionátu, protože poražení balí kufry a jedou domů, nastoupili naši hokejisté opět proti obávaným Švédům. Navíc na jejich domácí půdě ve stockholmské hale Globen. Šest předchozích zápasů s tím soupeřem na velkých turnajích čeští hokejisté prohráli. Tentokrát se nechtěli smířit s dosud nepříznivým osudem a ukázat, že je v jejich silách jej změnit. Odhodlání zvítězit se projevilo v obrovském nasazení. Hadamczikův výběr soupeře přehrával, vedl už o dvě branky, ale soupeři se ve třetí třetině podařilo vyrovnat na 3:3. Dramatický zápas rozhodl v samém závěru Milan Michálek, který v rohu lišácky sebral mezi dvěma soupeřovým hráčům puk, vyjel si před branku a vstřelil přesně nad brankářovo rameno vítězný gól. Trenér Alois Hadamczik prolomil svou nepříznivou bilanci se Švédskem, které na velkém turnaji porazil na sedmý pokus. Český tým vyhrál 4:3 a do boje o medaile postoupil potřetí za sebou. Švédové v nich poprvé od roku 2000 chyběli. Milan Michálek bezprostředně po utkání zhodnotil svůj husarský brankový kousek:

Milan Michalek se raduje po vítězném gólu ve čtvrtfinálovém zápase proti Švédsku,  foto: ČTK
"Někdy to tak je. Nemáte třeba takovou šanci za celý turnaj a jindy seberete puk z ničeho a dáte gól. To se stává a já jsem rád, že se tak stalo. Chtěl jsem to dát brankáři 'pod víko', protože jsem tušil, že půjde dolů, a vyšlo to. Oni v první třetině vůbec nevěděli, co mají dělat, a tak jsme z toho měli hodně protiútoků. Měli jsme hodně šanci, ale škoda, že jsme nedali gól na 4:1. Nakonec jsme to otočili, ukázala se velká síla mužstva, brankář chytal skvěle, jako celý turnaj. Doufám, že takhle pojedeme dál."

Trenér Alois Hadamczik po utkání jen zářil štěstím:

"Švédové nás připravili hodněkrát možná o ty nejvyšší mety, zrovna tak před rokem v Bratislavě. Dneska mají velmi silný tým, je v něm 15 hráčů z NHL, sama velká jména. Bylo těžké připravit se na to utkání, ale musím pochválit hráče, kteří odvedli maximální výkon - brankář, obránci, útočníci... Myslím, že do samého začátku jsme byli lepším týmem, byli jsme aktivní, měli jsme šance, které jsme neproměnili. To nás pak mohlo mrzet, když jsme dostali gól na 3:3 a situace byla hodně nebezpečná. Ten tým ale prokázal ohromnou vůli utkání zlomit. Jsem rád, že Milan Michálek si nechal tak důležitý gól zrovna na závěr. Před každým utkáním si rozebereme soupeře, hráčům ukážeme pár základních rysů toho soupeře. S těmi hráči se velmi dobře spolupracuje, protože oni komunikují, chtějí vyhrávat, jezdí sem po nároční sezóně jenom proto, že jsou hrdí hrát za národní tým a chtějí výsledek. Takže chtějí udělat všechno pro to, abychom postoupili dál, abychom nejeli domů a abychom nemuseli být kritizováni."

Zleva slovenský brankář Ján Laco,  český útočník Petr Koukal a obránce Andrej Sekera,  foto: ČTK
Semifinálovým soupeře Česka bylo v sobotu Slovensko, které z dosavadních vzájemných utkáních mělo výrazně záporou bilanci. Tentokrát si ji ale vylepšilo. Slováci hráli chytře a především gól v oslabení rozhodl o jejich vítězství 3:1. Trenér Alois Hadamczik byl po porážce se Slovenskem hodně zklamaný. Podle něj jeho tým nabídl soupeři vítězství sám vlastními individuálními chybami. Soudí, že se na týmu projevila únava ze čtvrtečního čtvrtfinále se Švédskem a následného pátečního cestování ze Stockholmu do Helsinek. "Do toho přišlo brzo zranění Martina Erata. Pak byl i otřesený Michael Frolík a Petr Koukal s kolenem. Musel jsem sestavu míchat, že jsem tam každého dával chvíli,"řekl trenér Hadamczik. Češi chtěli hrát prý stejně jako ve čtvrtek proti Švédsku, ale na tento výkon nenavázali. Do řeči jim moc nebylo. Zato střelec dvou slovenských branek Miroslav Šatan na potkání rozdával úsměvy. V rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že rozhodující byl asi gól, který vstřelil v oslabení:

Útočník Niko Kapanen  (vlevo) z Finska a český brankář Jakub Štěpánek  (vpravo),  foto: ČTK
"Já si myslím, že to byl takový klíčový psychologický moment zápasu, protože Češi měli přesilovku, byl čistý led a nám se podařilo dát gól. Byla to obrovská psychický vzpruha. Od toho momentu jsme zápas vcelku kontrolovali. Krátce jsme střídali, měli jsme jen pět obránců, všichni bojovali, jak se dalo. Vyhazovali jsme puky a snažili se nedovolit soupeři, aby se dostal do šancí. Nějaké vždy jsou, ale měli jsme výborného brankáře. Opět jsme bojovali, hráli kolektivně a myslím si, že jsme si vítězství zasloužili."

Foto: ČTK
A pak už jen následoval nedělní boj s obhájci mistrovského titulu domácími Finy o bronzovou medaili. Čeští hokejisté si útočnou hrou vypracovali rozhodující náskok hned v úvodní třetině, kterou vyhráli 3:1. Finové pak dřeli, usilovali o vyrovnání, ale podařilo se jim v závěrečné třetině jen snížit na konečných 3:2. Kapitán české reprezentace Tomáš Plekanec zápas zhodnotil:

"Myslím, že bronzová medaile, kdyby nám to někdo řekl před turnajem nebo před čtvrtfinálovým zápasem se Švédskem, tak bychom ji vzali. Z toho týmu jsem cítil, že chce vyhrát. Stejně jako loni, kdy se nám to povedlo. A myslím si, že jsme to ukázali i na ledě. Jsem strašně rád, že jsme vyhráli a končíme na vítězné notě."

Mistrovský titul nakonec získalo Rusko, které ve finále zdolalo Slovensko 6:2.

klíčové slovo:
spustit audio