Selhání českých basketbalistek na ME

Foto: ČTK

Naše basketbalistky na ME v Itálii zklamaly. Obhájkyně titulu neprošly přes klíčové čtvrtfinále, když podlehly Bělorusku 46:52. Malou útěchou je, že konečné páté místo jim alespoň zajistilo účast v kvalifikaci o OH v Pekingu. Vzhledem k nedosažitelnosti trenéra ženské reprezentace Jana Bobrovského jsme o názor požádali kouče českých mužů Zdeňka Hummela.

Foto: ČTK
Trenére, čím si vysvětlujete to nečekané selhání českých basketbalistek, které vypadly ve čtvrtfinále proti Bělorusku?

"Já bych to nenazýval selháním či katastrofou. Samozřejmě čtvrtfinále je nejdůležitějším utkáním, naše hráčky do něho šly z nejvýhodnější první pozice, takže měly dobrý los, ale ten zápas je vždy velmi náročný na psychiku. Vítězství zajišťovalo účast na OH, ale mně se ukazovalo už po klidném průběhu základní skupiny, že družstvo je pod čím dál větším tlakem, přišla zbytečná porážka s Německem, těsné výhry nad Lotyšskem a Belgií a to všechno vyvrcholilo porážkou s Běloruskem."

Už jste to naznačil, české hráčky se začaly v osmifinálové skupině trápit. Kde podle vás nastal ten zlom, že najednou se družstvo dostalo pod tlak, nešla mu střelba, byla to křeč.

"Já vždycky říkám, že to je v hlavách. Četl jsem článek, kdy si asistent Lubor Blažek stěžoval na začátky v devět hodin večer. Pozdní začátek je sice nepříjemný, ale nemělo by to tolik ovlivňovat psychiku. V tom družstvu se prostě nenašla hráčka, která by hrála v úplné pohodě, zejména na ústřední postavě Machové bylo poznat, že byla nedávno zraněná - nedávala tak jednoduché koše jako dřív. Nadřely se na každé vítězství. Jelikož jsem v družstvu nebyl, těžko odhadnu, zda se v něm vyskytly nějaké problémy. Každopádně jak znám Jendu Bobrovského, tak ten by nic takového nepřipustil. Já tomu říkám, že vznikla určitá deka v psychice hráček. Jely tam jako obhájkyně zlata a prostě to nezvládly."

Foto: ČTK
Když už jste zmínil začátky utkání, myslíte si, že bylo dobré kolem sebe rozviřovat, jak nám to nevyhovuje, protože české hráčky jsou zvyklé na odpolední časy ať už z evropské ligy či domácí soutěže?

"Každopádně bych se na to nevymlouval, i když je to ze strany pořadatelů nepříjemné. Rozhodně se to nemělo rozebírat nebo v tom dokonce vidět příčinu neúspěchu."

Co se týče italských organizátorů, tak ti si určitě vyslouží kritiku nejen za změny začátků zápasů v hracím plánu, ale především za prázdné haly. Bylo podle vás chybou přidělení šampionátu Itálii?

"To by bylo zasahování do práce FIBA. Neviděl jsem utkání domácích Italek, ale ostatní zápasy, které jsem sledoval v TV měly z hlediska ME obrovsky ostudnou návštěvnost."

Závěrem zpátky ke klíčovému utkání s Běloruskami. Už v přípravě jsme s nimi jednou vyhrály a jednou prohrály, myslíte si, že nám i stylově nemusely vyhovovat?

"Přípravné zápasy jsou přípravné zápasy, ale každopádně vyrovnanost těchto utkání musela nechat na některých hráčkách stopy. Bylo jasné, že to nebude lehký soupeř, protože ony hrají vyloženě ruským stylem, což našim hráčkám zrovna nevyhovuje. Mají velmi dobré pivotky a navíc je obrovský rozdíl, když družstvo vstupuje do utkání s tím, že může jenom překvapit. Naopak naše holky nastupovaly s obrovskou tíhou zodpovědnosti, že musí to utkání vyhrát. Ta euforie Bělorusek byla neuvěřitelná a myslím si, že to byla jedna z rozhodujících věcí."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio