Skandální rozdělení medailí na MS vodních slalomářů v Praze

Foto: ČTK

Česká výprava vybojovala na MS ve vodním slalomu v Praze - Tróji pět cenných kovů. Nejraději budou vzpomínat na domácí šampionát Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, kteří získali dvě zlaté medaile. Naopak rychle zapomenout se asi pokusí nestranní diváci preferující duch fair-play, neboť výroky některých rozhodčích a následně jury byly jedním slovem skandální.

Stefano Cipressi,  foto: ČTK
S největší hroudou másla na hlavě odjíždí z Prahy slovenská rozhodčí Katarina Piačková a její polský kolega Zbygniew Kudlik, zodpovídající během šampionátu za sekci branek 19-21. Spolu s nimi také prezident mezinárodní kanoistické federace a zároveň předseda jury Němec Ulrich Feldhoff, který skandální, amatérské a dost možná úmyslné chyby zmiňovaných arbitrů spolu s ostatními členy jury nakonec potvrdil. Prezident české kanoistické federace a taktéž člen jury Jaroslav Pollert vidí problém v pravidlech.

"To co je v 21. století špatné, že za jakýchkoliv okolností je tvrdě zakázáno používat video a tv záběry. Zejména tento případ pravděpodobně způsobí, že to bude změněno."

Díky obrovským chybám tak získali neoprávněný bronz slovenští bratři Hochschornerovi, kteří za minutí branky vůbec neměli projít kvalifikací. Poté Ital Cipressi stoprocentně neprojel brankou č.21 a velmi pravděpodobně ani dvacítkou, ale Slovenka Piačková mu v uvozovkách oba průjezdy uznala a místo posledního místa ho tak katapultovala na stupeň nejvyšší. Svůj tragický výkon pak dovršila odpuštěním evidentního šťouchu své krajance Kaliské. Tato další fatální chyba však naštěstí neměla vliv na medailové pořadí. Jeden z organizátorů a zároveň stříbrný i bronzový medailista z pražského šampionátu Stanislav Ježek z toho byl smutný, protože tyto výroky poškozují celý vodní slalom.

Stanislav Ježek,  foto: ČTK
"Určitě to ten sport poškozuje. Je to vinou mezinárodní kanoistické federace, která nechce přistoupit na možnost použití videa při problémových průjezdech. Chtělo by to změnu, ne že bych chtěl pomlouvat, ale razantnější by měli být při rozhodování a za 10 min zkrátka říct, jak to je. Jestli se totiž budou radit půl hodiny, hodinu, dvě - nic tím nezmění a akorát to zdržuje. Pak se do novin dostávají spekulace, jestli ten sport má vůbec nějakou úroveň nebo ne. To by byla hrozná škoda."

Nepochopitelné dále zůstává, proč jury svůj špatný výrok vyhlásila až více než tři hodiny po závodě, když stejně nemohla použít video. Navíc v tiskovém středisku byly k dispozici oficiální výsledky, na kterých byl zásahem vrchního rozhodčího Brazilce Behse Ital správně suspendován. Jury však po nekonečném jednání tento správný výrok ve 21:15 znovu opravila. Ježek spolu s ostatními závodníky, patrně s výjimkou Italů, její konání absolutně nechápe.

"To je to, co vůbec nedokážeme pochopit. Co tam celou dobu dělali, protože to podle stávajících pravidel bylo daný. Musí se podívat na záznamy rozhodčích - ty byly jednoznačné, tak nebylo co řešit. Nevím co tam dělali."

Čeští deblkanoisté - mistři světa,  foto: ČTK
Snad bude mít toto varovné memento alespoň vliv na změnu pravidel. Nyní se však už přesuneme k úspěchům české výpravy. V neolympijských hlídkách získali Češi jednu zlatou a dvě stříbrné medaile. Šéftrenér Jiří Pultera mohl být maximálně spokojený především s taktikou, která je v těchto kolektivních disciplínách klíčová. Se svými svěřenci se na ní shodl.

"U nás to není tak, že by taktiku určoval výhradně trenér. Je to spíše konzultační schůzka, při které se domlouváme na rozestupech a především nájezdech do protivodných branek. To je klíčové, tam se dělá výsledný čas."

Poté už přišli na řadu individuální kategorie. Skvělou finálovou jízdou přidal ke stříbru z hlídek bronz na C-1 Stanislav Ježek. Srovnání obou cenných kovů je však složité.

"Individuální medaile se obecně hodnotí výše, protože se jedná o olympijskou disciplínu. Já bych ale nechtěl hodnotit, které si vážím více. Týmové si vážím, protože se nám to povedlo všem. Při dvou jízdách tří lidí je daleko větší riziko, že se někomu něco nepovede, takže tam je ten výsledek sportovně cennější."

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek,  foto: ČTK
Vrcholem z českého pohledu se ovšem stalo zlato na C-2 Jaroslava Volfa a Ondřeje Štěpánka. Pocity bezprostředně po projetí cílem shrnul prvně jmenovaný.

"Převládal pocit obrovského zadostiučinění a také úlevy. Před druhou jízdou jsme byli hodně nervózní, abychom to nepokazili nějakou vlastní chybou. Určitě se dostavil pocit, že jsme to udrželi, že se nám to podařilo nezkazit a že jsme vyhráli."

Jeho parťák prožíval obrovské zadostiučinění, neboť ho během šampionátu postihly zdravotní problémy. Proto se ani nechystal výrazně slavit.

"Dám si jedno pivo. To mi na ty nervy a únavu bude stačit, protože jsem měl střevní potíže. Od čtvrtka jsem na rohlíkách, takže jsem toho moc nesnědl. Dám si pivo a usnu jako mimino."

Nejúspěšnější výpravou byli se ziskem tří zlatých a jedné stříbrné medaile Francouzi. Mezi nimi čněl dvojnásobný olympijský šampion a po trojském závodě i premiérový mistr světa Tony Estanguet.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio