Slavný Wimbledon našim tenistům úspěch nepřinesl

Radek Štěpánek, foto: ČTK

Ani třetí grandslamový turnaj sezóny - Wimbledon, nepřinesl českým tenistům výraznější úspěch. Z trojice nasazených potvrdila papírové předpoklady pouze Nicole Vaidišová, ovšem ani ne tak díky své hře, jako spíše zásluhou dobrého losu. Ještě méně se však dařilo našim mužům včetně Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka.

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Radek Štěpánek nenaplnil ambice novopočené české jedničky. Už ve druhém kole se protrápil za postupem po pětisetovém maratonu se Srbem Troickým, hned na to však ztroskotal na Južném z Ruska. Rodák z Karviné tak nepotvrdil výborně rozjetou sezónu. Tenisový trenér a odborník Zdeněk Žofka si všiml, že grandslamy Radkovi nejdou, když na nich narozdíl od ostatních turnajů selhává především psychicky. Ostatně výmluvná je letošní bilance, kdy třikrát ztroskotal v dramatických pětisetových koncovkách.

"Radek měl fantastickou sezónu.Po zranění se dostával hodně nahoru, senzačně porazil na antuce i Federera. Grandslam je však něco jiného, i když byl s Južným lepší, tak dal dvě dvojchyby a to ho stálo rozhodující break."

I když postoupila až do čtvrtfinále, nepřesvědčila ani Nicole Vaidišová. Obrovské štěstí měla především ve 2. kole s Australankou Stosurovou. Její těžká krize doprovázená sérií porážek s podprůměrnými soupeřkami je už snad konečně zažehnána, ovšem předváděnou hrou zatím na ty nejlepší rozhodně nestačí.

"Teď má osobní problémy, rozešla se s otcem, což je obrovskázměna. Má přítele - z osobních zkušeností vím, že to více působí na ženy než na muže. Někteří říkají, že nedává tréninku všechno. Nevím, ale na dvorci je vidět, že hraje na tři údery, což hrála vždycky, ale když byla sebevědomá, tak jí to tam padalo, zatímco i nyní ve Wimbledonu jsme viděli, že teď to tak není. Měla obrovské štěstí, zejména ve 2.kole."

Ještě zpátky k Radkovi, který na antukovém turnaji v Římě porazil Federera i Ferrera a také na Roland Garros dosáhl lepšího výsledku než ve Wimbledonu, ačkoliv se o něm vždy mluvilo, že tráva jeho útočnému stylu vyhovuje daleko lépe než antuka.

Nicole Vaidišová,  foto: ČTK
"To je hodně zvláštní. Radek je jeden z mála hráčů, který hraje servis-síť a je krása se na to dívat. To, že má lepší výsledky na antuce si vysvětluji tím, že wimbledonská tráva se zpomaluje a když dá Radek vynikající servis, tak na antuce to vyskočí hodně nahoru a tím jak je to zpomalené, tak se Radek dostane lépe k síti a pokryje větší část dvorce. Na trávě ten míč až tak nevyskočí, takže returnující hráč mu hraje všechno pod nohy daleko snadněji než na antuce."

Přejděme k fantastickému finále Federer - Nadal. Působilo to na vás, že jde o další krok ve vývoji tenisu?

"Bylo to absolutně fantastické, to je bez debat. Ten zápas měl všechno co má mít - nasazení, kdy oba aktéři ze sebe vymáčkli, co v nich bylo. Myslím, že Nadal se ohromně zlepšil narozdíl od Federera. Nadal výrazně zlepšil servis, backhand i voleje, zatímco Federer je na ústupu zejména na síti, kdy ani nezkouší některé míče pokrýt"

Pod někdejším panem dokonalým, tedy Rogerem Federerem se povážlivě kymácí tenisový trůn. Španěl Nadal výrazně snížil jeho náskok v čele světového žebříčku a pokud mu vydrží zdraví, je střídání stráží i podle Žofky jen otázkou času.

"Pro mě je záhadou, proč se Nadalovi na tvrdých površích na Australian open i US open nedaří tolik, jako např. na antuce. Jediné vysvětlení je, že tam ještě více trpí jeho kolena, protože na antuce i trávě se může lépe sklouznout. Je to podmíněné zdravím, ale myslím si, že Nadal se v tomto nebo příštím roce dostane na post světové jedničky."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio