Smutný český fotbalový podzim

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český fotbal se propadá ke dnu. V kvalifikační skupině na MS v JAR získali reprezentanti pouhých 16 bodů ze 30 možných. Venku porazili jen slaboučké San Marino a v nejlehčí skupině, která národní celek potkala za celou historii českého fotbalu obsadili nepostupové 3. místo. Příčiny i cestu z krize hledal v rozhovoru s fotbalovým odborníkem Vladimírem Táborským kolega Jan Hloch.

Foto: ČTK
Dá se vystoupení českých hráčů v kvalifikaci nazvat jinak než krachem nebo propadákem?

"Nepoužíval bych silná slova, takže bych to označil jako velký neúspěch. Před začátkem kvalifikace jsme na tom byli z mezinárodního hlediska nejlépe, ale nakonec skončili až 3. a v tabulce vstřelených branek dokonce 4."

Kde jsou hlavní příčiny současného reprezentačního selhání?

"Je jich více. Na prvním místě bych zmínil nepovedený vstup do kvalifikačních bojů, kdy jsme sbírali jenom remízy, zatímco Slováci vyhráli třikrát, Slovinci dvakrát. Výsledky na hřištích soupeřů hrály velkou roli. Druhou příčinou je to, že jsme se stále spoléhali na uzdravení Rosického a neměli za něj alternativu. To se nám také vymstilo."

Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Když to rozebereme, myslíte si, že na výsledky venku mělo vliv, že čeští reprezentanti hráli ustrašeně?

"Bylo vidět, že hrajeme na to, abychom neprohráli. Je to už vidět i v naší lize. Pokud nebudou naši hráči hrát aktivně, tak nebudou mít výsledky a ani na ně nebudou chodit lidi."

Co se týče Rosického, nebylo to příliš velké riziko, nemít plán B?

"Neustále jsme hledali na jeho místo hráče - Jarolíma, Matějovského a další. Neustále jsme hráče obměňovali, tým neměl pevnou kostru. Samozřejmě, že Rosický je velká osobnost, ale přece jenom jsme na to měli být více připraveni."

Ivan Hašek,  foto: ČTK
Souhlasíte s Ivanem Haškem, který prohlásil, že za tento neúspěch nenese odpovědnost pouze jeho trenérský předchůdce Petr Rada, ale především hráči?

"Samozřejmě souhlasím s tím, co říká Ivan Hašek. Vinu nikdy nenese jenom trenér, i když i ten dělá chyby. Nechci z hráčů někoho jmenovat, ale velký díl nesou i hráči."

Nebyla média i fotbalová veřejnost nevděčná vůči Karlu Brücknerovi, když se podíváme na jeho 100% kvalifikační úspěšnost, kterou se nemohou pochlubit ani fenomenální Vytlačil a Ježek. Neukazuje se teď, že takovou trenérskou osobnost český fotbal v současnosti nemá?

Foto: ČTK
"Karel Brückner je určitě velkou trenérskou osobností a své řemeslo zná velice dobře. Karel měl trochu problémy s komunikací a proto ho novináři neměli rádi, ale výsledky za ním jednoznačně stály."

Co se týče nového reprezentačního trenéra, tak toho chce Ivan Hašek vybrat sám. Myslíte si, že je to správná cesta?

"Je to sympatické, když Ivan takto na sebe vezme osobní zodpovědnost. V minulosti se všichni hlásili k úspěchům, ale k neúspěchům se nikdo neměl."

A na závěr váš tip na nového trenéra českých fotbalistů?

"Abych řekl pravdu, neodvažuji se tipovat. Řeknu svůj názor - líbí se mi práce pana Komňackého, udělal titul nejen u nás, ale i na Slovensku, teď si vede velice dobře v Jablonci, je komunikativní a má velký respekt."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio