Sport

Fotbal a tenis - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

První fotbalová liga sice ještě nezačala, ale tři české celky už mají napilno. Startují totiž v letním Intertoto cupu. V sobotu se představila dvě mužstva. Fotbalisté Chmelu Blšany porazili ve třetím kole tohoto poháru Apollon Kalamata 5:0 a vytvořili si pozici, o kterou zřejmě nemohou přijít ani na horké řecké půdě. Dvě branky vítězů dal Hogen, o nějž se údajně zajímají právě kluby z Řecka. Fotbalisté Sigmy Olomouc remizovali v úvodním utkání třetího kola Poháru Intertoto v Chorvatsku s celkem Slaven Belupo 1:1 a rovněž mají v odvetě naději na úspěch. To mnohem horší pozici měl v neděli celek Příbrami, který hostil slavnou anglickou Aston Villu. Bezduchá hra plná nepřesností však stačila fotbalistům šestého týmu Premier League pouze k zisku bodu za remízu 0:0. Odveta vzájemného duelu třetího kola Poháru Intertoto se hraje v sobotu v Birminghamu.

Nejen tři zmíněné prvoligové celky ale mají napilno. Také v ostatních vrcholí přípravy na nový ligový ročník, doplňují se sestavy. Právě nákupům hráčů věnoval svou poznámku Zdeněk Vališ:

Před týdnem skončil na kurtech londýnského All England Clubu další ročník Wimbledonu. Čeští tenisté tentokrát neuspěli, ale na historickou listinu vítězů tohoto snad nejslavnějšího Grand Slamového turnaje se už dva Češi zapsali: v roce 1973 Jan Kodeš a ještě dříve, v roce 1954 Jaroslav Drobný, který úspěšně reprezentoval tehdejší Československo i v ledním hokeji. Pan Drobný žije léta v emigraci - nejdříve krátce v Egyptě, s jehož pasem vyhrál Wimbledon, a nyní už řadu let v Londýně. Tam ho také zastihl mikrofon Českého rozhlasu během letošního wimbledonského turnaje. Na svůj vítězný finálový duel s Australanem Rosewallem vzpomíná dodnes:

Dnes vítěz Wimbledonu inkasuje skoro půl milionu liber. Jaroslav Drobný dostal v roce 1954 poukaz na odběr zboží v hodnotě 20 liber. A co pro něj znamená tehdejší triumf dnes?

Panu Jaroslavu Drobnému bude v příštím roce 80 let, ale duševní vitalitu mu můžeme jen závidět.