Sport

Ryze fotbalová bude dnešní sportovní rubrika, kterou připravil Josef Kubeczka.

Neztrácejme čas a pojďme rychle na zelené pažity. Nejdříve ty domácí, ligové. Páté kolo první ligy bylo roztaženo na několik dnů - od pátku, kdy fotbalisté Ostravy podlehli pražské Slavii 1:3, přes šestici nedělních zápasů až po pondělní dohrávku mezi Libercem a Drnovicemi. V neděli Plzeň hrála s Blšany nerozhodně 1:1, stejně jako Bohemians se Synotem Staré Město, Teplice porazily Jablonec 2:1, Olomouc - Žižkov 4:1, Příbram - Brno 3:0 a pražská Sparta rozdrtila České Budějovice 5:1, čímž si upevnila pozici v čele tabulky. Na jejím druhém konci se krčí předposlední Jablonec a poslední Brno. Tolik nekompletní 5. kolo první fotbalové ligy. Za chvíli se budeme věnovat evropským fotbalovým pohárům.


Začneme Pohárem UEFA, v němž se objeví i fotbalisté z malé vísky na Vyškovsku - z Drnovic. Definitivní krok k postupu do této evropské soutěže učinili tamní fotbalisté v odvetě předkola poháru s bosenským celkem Budučnosť Banoviči. Po domácí výhře 3:0 zajistila českému celku postup do hlavní soutěže branka brazilské posily Drnovic Gomese. Bosenští fotbalisté se v odvetě představili ve zcela jiném světle než v prvním utkání. Jejich výkonu v pětatřicetistupňovém vedru nechyběla agresivita, rychlost a zejména ofenzivní pojetí hry. Drnovická obrana však byla nepropustná. Po půlhodině začal český tým odpovídat na tlak domácích rychlými protiútoky. Na hrbolatém terénu po změně stran zasadila bosenskému týmu rozhodující úder v 69. minutě právě branka Gomese. Bosenští fotbalisté po inkasovaném gólu již rezignovali, přenechali tempo a inicitivu soupeři a vzdali se naděje na zvrat.

Dalším kandidátem na postup do hlavní soutěže Poháru UEFA byli i hanáci ze Sigmy Olomouc. Ti měli mnohem zdatnějšího soupeře - italský celek Udinese Calcio ve finále Intertoto Cupu. Olomoučtí fotbalisté však promarnili své šance na postup do Poháru UEFA v obou duelech. Po nešťastné remíze 2:2 v domácím utkání, v němž ztratili dvougólový náskok, sehráli dramatickou odvetu v Itálii. Ještě v poslední minutě Hanáci vedli 2:1, ale Tomáš Ujfaluši vlastním gólem v nadstaveném čase vyrovnal. Brankář hanáků Pavol Kamesch viděl celou situaci takto: Ale stalo se a Udine dalšími dvěma góly v prodloužení rozhodlo o svém vítězství 4:2 a postupu do hlavní soutěže Poháru UEFA. Olomoučtí ale nehráli špatně, což ostatně potvrdil asistent jejich trenéra Jiří Vaďura: Nedotáhli, nedá se nic dělat, i fotbal je jenom hra. Olomoučtí si tak budou muset minimálně rok počkat na start v některé z evropských pohárových soutěží.


A jsme u nejprestižnější fotbalové soutěže na starém kontinentu - u Ligy mistrů. Šanci postoupit do hlavní soutěže měly hned dva pražské celky. Slavisté se proti svému soupeři ve 3. předkole Ligy mistrů - Šachťoru Doněck - vytáhli už na Ukrajině, kde vyhráli brankou Ivo Ulicha 1:0. Doma slibovali proti technickému a rychlému protivníkovi rozvážnou hru s protiútoky ze zajištěné obrany. Dařilo se jim plnit taktické pokyny trenéra až do poslední minuty, i když jejich hra nebyla příliš pohledná a někdy i trochu ustrašená. A pak to přišlo. V nastaveném čase vsítil branku Voroběj. Nic nezmohl ani po celý zápas vynikající brankář slavistů Radek Černý: Nestačil a hrálo se prodloužení. Bohužel jen sedm minut. Koller totiž vyrobil hrubku, Voroběj mu unikl po pravém křídle a zbylí slavističtí obránci nechali bez povšimnutí na hranici malého vápna Atelkina. Brankář Černý jeho první pokus zlikvidoval, ale míč se ke střelci odrazil znovu a před doněckým hráčem zela prázdná branka. Druhý gól znamenal pro Pražany pohromu, neboť za daného rozložení sil na vstřelení dvou branek, potřebných k postupu, jejich výkon nestačil. Slavistům po zápase do řeči moc nebylo, což ostatně potvrzují slova zklameného obránce Adama Petrouše: Ani druhý pokus slavistů dostat se do Ligy mistrů nevyšel. Z evropské scény ovšem Slavia ještě nemizí, protože bude pokračovat v Poháru UEFA.


A na konec to nejlepší, tedy výkon pražské Sparty. Svého soupeře ve 3. předkole Ligy mistrů moldavský Zimbru Kišiněv porazili na jeho půdě 1:0 gólem Josefa Obajdina a doma neponechali nic náhodě. Hráli pohledný, rýchly fotbal, navíc skoro hodinu proti deseti soupeřům po vyloučení Čebotara. Sparťané po zásluze vyhráli 1:0, když branku vsítil opět Josef Obajdin. Trenér pražanů Ivan Hašek byl s výkonem svých svěřenců spokojen: Tolik trenér Sparty Praha Ivan Hašek, který se může spolu se vými hráči těšit na hvězdné soupeře v Lize mistrů. Kdo to bude? Rozhodl o tom páteční los v Monte Carlu. Sparťané se v základní skupině B utkají s Laziem Řím, v němž nastupuje Pavel Nedvěd, londýnským Arsenalem a přemožitelem Slavie Šachťorem Doněck. Do druhé fáze postoupí dva týmy z každé skupiny, třetí bude hrát Pohár UEFA. Rozhodnuto bude 8. listopadu.

V prvním kole Poháru UEFA se fotbalisté pražské Slavie utkají s týmem AB Kodaň. Drnovicím los přisoudil Mnichov 1860 a vítězi národního poháru Liberci švédský Norrköping.