Sport

Česká výprava na LOH v Sydney, výsledky nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže, úspěch českých fotbalových klubů v evropských pohárech. To jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

V neděli skončily v Sydney XXVII. letní olympijské hry. Česká výprava na nich získala osm medailí, z toho dvě zlaté, tři stříbrné a stejný počet bronzových a v soutěži národů obsadila osmadvacáté místo. Prognózy o překonání úspěšného vystoupení na předchozích OH v Atlantě, odkud se čeští sportovní vyslanci vraceli s jedenácti cennými kovy a sedmnáctým pořadím mezi zúčastněnými státy, zůstaly nenaplněny. Stejný počet medailí jako letos - osm - získala výprava i na olympiádě v Soulu 1988, tehdy ještě pod vlajkou Československa. Španělskou Barcelonu v roce 1992 českoslovenští sportovci opouštěli sice se sedmi medailemi, ale z toho byly čtyři zlaté, což byl největší počet od Mexika 1968. V Atlantě pak získala samostatná česká výprava jedenáct medailí a v oficiálním pořadí národů skončila na sedmnáctém místě, hodnoceném jako neobyčejný úspěch. Vzhledem k tomu, že většina hvězd OH v Atlantě přijela i do Sydney, i zde se s nimi počítalo jako s adepty na medaile. Zlato ale dokázali obhájit pouze oštěpař Jan Železný a vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová. Další velké favority zradilo zdraví a potýkali se s výpadky formy. Kanoista Martin Doktor - dvojnásobný vítěz z Atlanty - skončil na kilometrové a pak i poloviční trati osmý. Medailová ambice se rozplynula rovněž u úřadujícího světového rekordmana v desetiboji Tomáše Dvořáka, kterého trápily zdravotní problémy a nečekaná ztráta formy. Dvořák se však přesto dokázal prokousat náročnou dvoudenní soutěží alespoň na šesté místo. Český desetiboj ale zachránil Roman Šebrle, který získal stříbro. Tomáš Dvořák ke svému výkonu a k výkonu Romana Šebrleho dodal... Vysoký standard odvedli také střelec Martin Tenk a deblkanoisté Marek Jiras s Tomášem Máderem - všichni získali bronz a premiéru triatlonu oslavil rovněž bronzovou medailí Jan Řehula. Velkým překvapením pak byla stříbrná medaile střelce Petra Málka ve skeetu a kov stejné hodnoty boxera Rudolfa Kraje v kategorii do 81 kilogramů. Na olympijské finále totiž čekal český box 40 let. V neděli nastoupil 22-ti letý Rudolf Kraj v boji o zlato proti Rusovi Lebzjakovi. Favorit vyhrál. Kraj byl ale zlatu tak blízko, že se po finále neubránil zklamání. Jak už jsem uvedla, Krajovo druhé místo je českým nejlepším výsledkem v boxu od triumfu Bohumila Němečka na hrách v Římě v roce 1960.

Ještě si připomeňme celkovou medailovou bilanci. Počet získaných medailí českými a československými sportovci na letních OH se prozatím zastavil na čísle 167 - z toho 55 zlatých, 56 stříbrných a stejný počet bronzových. V celkovém hodnocení národů historie letních olympijských her se tak Česká republika drží na 17. místě, což oproti stavu po OH v Atlantě znamená pád o čtyři pozice.


A nyní informace k domácím soutěžím:

Nejdříve výsledky neúplného 9. kola fotbalové Gambrinus ligy. Ostrava - Bohemians 1:1, Sparta - Plzeň 5:1, Teplice - Synot 2:1, Příbram - Slavia 2:1, Brno - České Budějovice 3:0 a Žižkov - Jablonec 2:2. Sparta - Plzeň 5:1 Tabulku vedou fotbalisté Sparty, druhý je Liberec.

A u fotbalu ještě zůstaneme.

Až třetí zápas v B skupině Ligy mistrů přinesl fotbalistů Sparty Praha bodový zisk. Po prohrách doma s Arsenalem a v Římě s Laziem dokázal letenský celek přehrát Šachťor Doněck 3:2. Sparta tak oživila naději na postup ze skupiny, ale především udělala důležitý krok k zisku alespoň třetího místa ve skupině, které zaručuje postup do Poháru UEFA.

Fotbalistům Slavie se ve čtvrtek podařilo postoupit do druhého kola poháru UEFA. Po domácím vítězství 3:0 totiž i v druhém utkání porazili dánský klub AB Kodaň 2:0. V pátek už Slavie znala svého soupeře ve druhém kole Poháru UEFA. Los jim postavil do cesty řecký klub OFI Kréta, s nímž před sedmi lety ze stejné soutěže vypadli. Slávisté jsou s losem druhého kola Poháru UEFA spokojeni. Potvrzují to slova obránce Luboše Kozla. Svoji premiéru v evropských pohárových soutěžích úspěšně zvládli fotbalisté Slovanu Liberec. Po slibné remíze 2:2 na trávníku švédského IFK Norrköping dokázali v odvetě soupeře zdolat 2:1 a postoupili do druhého kola. Páteční losování pak připravilo severočeským fanouškům lahůdku v podobě jednoho z nejatraktivnějších soupeřů, věhlasný anglický Liverpool. Jak řekl liberecký záložník Rastislav Michalík, pro hráče bude Liverpool...


A na závěr sportovní rubriky ještě informace z hokeje:

10. kolem pokračovala hokejová extraliga. Třinec porazil Kladno 7:3, Sparta Praha Karlovy Vary 3:0, Plzeň Slavii 2:1, Znojmo Zlín 2:0, Č. Budějovice prohrály s Vítkovicemi 1:2 po prodloužení, Havířov s Litvínovem 0:3 a Vsetín remizoval s Pardubicemi 1:1 po prodloužení. Tabulku - mimochodem stejně jako ve fotbale - vede Sparta, druhá je Plzeň a třetí Vítkovice. Poslední místa obsadila trojice: Karlovy Vary, Znojmo a Kladno.