Sport

Extraliga ledního hokeje, fotbalová kvalifikace na mistrovství světa, Velká pardubická steeplechase a orientační běh - to je náplň dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Začneme hokejovou extraligou. V pátečním 11. kole byly zaznamenány tyto výsledky: Karlovy Vary - Vsetín 1:2, Pardubice - Havířov 5:1, Litvínov - České Budějovice 2:1, Kladno - Sparta Praha 1:5, Vítkovice - Znojmo 3:2, Zlín - Plzeň 4:2 a Slavia Praha - Třinec 4:2. V sobotní předehrávce 12. kola znojemští hokejisté porazili druhou Plzeň 4:0 a posunuli se v tabulce ze třináctého na deváté místo. V nedělních utkáních bylo dosaženo následujících výsledků: Třinec - Zlín 5:2, České Budějovice - Slavia Praha 0:0, Havířov - Kladno 4:2, Vsetín - Vítkovice 4:2, Sparta Praha - Litvínov 3:4 a Karlovy Vary - Pardubice 2:4. V tabulce vede Sparta před Litvínovem a Vsetínem. Poslední je Kladno.


Od hokeje k fotbalu. První liga se nehrála pro reprezentační povinnosti některých fotbalistů. Už v pátek nastoupila česká "jednadvacítka" v Liberci v kvalifikaci na mistrovství Evropy proti celku Islandu. Lvíčata si v prvním poločase vedla zdatně a získala vedení 2:0. Ve druhé půli ale soupeř značně přidal a čeští hráči se dokonce museli strachovat o výsledek. Překvapení se však nekonalo, domácí vyhráli 2:1 a připsali si, po nešťastné prohře v prvním utkání v Bulharsku, první body do tabulky své kvalifikační skupiny.

V sobotu pak v severočeských Teplicích nastoupilo reprezentančí "áčko" proti Islandu v kvalifikaci na mistrovství světa 2002, které se bude hrát v Japonsku a Koreji. Přes nepřízeň počasí - vytrvalý déšť a chlad - přišla na teplická Stínadla slušná návštěva, která české fotbalisty urputně povzbuzovala po celý vydařený zápas. Dlouhán Jan Koller z bruselského Anderlechtu na hrotu útoku ukončil střelecký půst, který v reprezentaci trval šest zápasů, a dvěma góly naznačil, že by znovu mohl být obávaným kanonýrem. O přestávce hýřil dobrou náladou:

A to ještě ve druhé půli Jan Koller nedal penaltu. Kapitán Pavel Nedvěd z Lazia Řím nezůstal pozadu a vstřelil také dvě branky. Češi tedy porazli Island 4:0 a v tabulce své kvalifikační skupiny mají plný počet šesti bodů. Zápas sledoval z tribuny teplický a reprezentační útočník Pavel Verbíř, který výkon českých fotbalistů zhodnotil takto:

Reprezentační trenér Jozef Chovanec při analýze zápasu zdůraznil, že tři body nespadly jeho týmu do klína zadarmo. "Útočit do plných a překonat obranu, která vytváří dva čtyřčlenné valy za sebou, je vždycky obtížné. Úspěch nám mohly přinést jen rychlé průniky s využíváním křídelních prostorů," řekl trenér Chovanec.

V úterý se čeští fotbalisté přesunou do Valletty, kde je ve středu čeká další kvalifikační soupěř - domácí Malta.


V neděli se ve východočeském městě perníku bežela už po 110. Velká pardubická steeplechase - jeden z nejtěžších evropských překážkových dostihů. Na start 6900 metrů dlouhého kursu se postavilo 15 koní a jezdců. Slovo dostal startét Miroslav Samšiňák:

A už to jelo. Záhy skončil dostih pro Hagarda, který nezvládl start. Na obávaném Velkém Taxisově příkopu neupadl nikdo. V průběhu dostihu odpadly pouze čtyři koně, což je nesporným úspěchem letošního ročníku. Do cíle se jako první vřítil dvanáctiletý tmavy hnědý valach Peruán, vnuk legendárního Koroka - kůň, který se třetím vítězstvím v řadě zapsal mezi největší legendy Velké pardubické steeplechase. Poražený po velkém boji skončil na druhém místě Belovodsk, třetí byla Czanka. V sedle největšího favorita závodu Peruána seděl znovu Zdeněk Matysík, který po dojezdu, udýchaný a ještě ze sedla, sdělil své dojmy:

Z cenného hattricku se radovala i Lenka Horáková, která Peruána trénuje v Dostihovém centru Zámrsk, jehož majitelem je Václav Brůna.


A ještě pojďme na skok do Jihlavy, kde se v sobotu za deště a chladu konalo Mezinárodní mistrovství České republiky v supersprintu v parkovém orientační běhu. Telefonicky se nám z Jihlavy přihlásil jeden z organizátorů Jan Boudný:

Ke slovům Jana Boudného dodám, že příští ročník českého šampionátu v supersprintu v parkovém orientačním běhu se bude konat ve Zlíně.