Sport

10. kolo první fotbalové Gambrinus ligy, 14. kolo hokejové extraligy, tradiční plochodrážní závod o Zlatou přilbu a Kinder olympiáda. To jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Začneme fotbalem: Největším překvapením 10. kola první Gambrinus ligy byla porážka Sparty na stadionu Boheminas 2:4. Dosud vedoucí tým tabulky totiž už 11 měsíců nedokázal porazit žádný ligový soupeř. Ale - jak se zdá - proti vršovickým hřištím jsou sparťané bezmocní. Naposledy totiž prohráli také ve Vršovicích - loni 8. listopadu se Slavií. V sobotu je potupili fotbalisté Boheminas Praha. Nejlepší hráč Sparty ze sobotního utkání - záložník Tomáš Rosický - neskrýval zklamání. Zaváhání pražské Sparty využili v neděli fotbalisté Liberce, kteří porazili Ostravu 3:0 a dostali se po desátém kole první ligy do čela tabulky. Před Spartou mají náskok dvou bodů. Obhájce mistrovského titulu má však dva zápasy k dobru. Na opačný konec tabulky kleslo Brno, které prohrálo se Slavií 1:2. Nejvyšší výhry 10. kola dosáhly Blšany, které doma porazily Jablonec 4:0. Další zápasy dopadly takto: České Budějovice - Viktoria Žižkov 2:2, Viktoria Plzeň - Teplice 0:2, Chmel Blšany - Jablonec 4:0, Synot - Sigma Olomouc 3:1 a Drnovice - Marila Příbram 0:1


Nyní informace ze zimních stadionů: Hokejisté Českých Budějovic podlehli ve 14. kole hokejové extraligy v Plzni 2:4 a čekají již deset kol na vítězství. Černou sérii prožívají i Karlovy Vary, které prohrály v Litvínově již sedmý zápas v řadě - tentokrát 4:1 a klesly na poslední místo. Dostalo se před ně Kladno, jež zdolalo doma v prodloužení Pardubice 3:2. A takovéto jsou výsledky dalších zápasů: Znojmo remízovalo s Havířovem 2:2, stejným výsledkem skončilo i utkání Vítkovice-Třinec. Slavia Praha podlehla Vsetínu 1:2 a Zlín pražské Spartě 0:2. Kladno porazilo Pardubice 3:2. Litvínov se udržel po výhře nad Karlovými Vary v čele tabulky a má jednobodový náskok před Spartou. Třetí jsou Pardubice. Konec tabulky - jak už jsem uvedla - obsadily Kladno a Karlovy Vary.


Na pardubickém stadionu se jel tradiční plochodrážní závod o Zlatou přilbu. Patnácti tisícovkám diváků se představilo sedm mužů z první desítky letošního světového šampionátu. Zlatou přilbu vyhrál podruhé v řadě australský plošinář Leigh Adams:

"Zlatá přilba je velmi zajímavý podnik. Jezdí tu šest jezdců na dobré, široké dráze. Když jsem o ni poprvé slyšel, chtěl jsem ji vyhrát. A líbí se mi také trofej. Jsem rád, že se mi letos podařilo podruhé. Doufám, že tady budu příští rok o zlatou přilbu bojovat znovu."

Stejně jako loni měla Česká republika ve finále závodu jediného muže a stejně jako loni Tomáš Topinka, také letos Bohumil Brhel dojel na posledním šestém místě.


Již třetím ročníkem bude v letošním školním roce pokračovat Kinder olympiáda, kterou pro děti druhých až pátých tříd základních škol České republiky připravila společnost Ferrero Česká v úzké spolupráci s Českým atletickým svazem. Kinder olympiáda je série atletických soutěží a první z devíti regionálních kol bude 19. října hostovat moravská metropole Brno. V následujících měsících pak atletika postupně zavítá do dalších měst. V základních kolech se bude soutěžit o drobné upomínkové předměty, ale především o účast ve finále. Jeho vítězové si z Prahy pro svoji školu odvezou také nemalý finanční obnos - 300.000,- Kč. Patronkami letošního ročníku Kinderolypiády je dvojice žen, které k sobě neodmyslitelně patří: Jarmila Kratochvílová, dosavadní držitelka světového rekordu v běhu na 800 metrů, a její svěřenkyně a úřadující mistryně světa v téže disciplíně, Ludmila Formanová. Také Jarmila Kratochvílová vyslovila názor, že v současnosti se děti v Česku sportu věnují příliš málo. Uvedla také v čem vidí řešení. Připomenu ještě, že Kinder Olympiády 1998/1999 se zúčastnilo 1400 dětí ze 170 základních škol. V druhém ročníku se do této soutěže zapojilo téměř 1600 dětí z 200 základních škol.