Sport

Úspěch fotbalistů pražské Slavie v poháru UEFA, hodnocení podzimní části první fotbalové ligy, hokejová extraliga a příprava na nadcházející turnaj hokejistů o Pohár Baltiky v Moskvě - to jsou témata rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Bojovnost, trpělivost, koncentrace a nakonec i trochu štěstí převedly fotbalisty Slavie Praha v Poháru UEFA přes chorvtaský Osijek do čtvrtého kola této soutěže. V mrazivém čtvrtečním večeru na Strahově dokázali Pražané smazat dvoubrankové manko z prvního souboje s chorvatským soupeřem - vyhráli 5:1 a poněkolikáté v posledních letech zůstali v pohárové Evropě jediným českým mužstvem pro jarní kola. Závěr podzimu přitom zastihl mužstvo Slavie v hlubokém útlumu, v lize kleslo až na osmé místo a po výsledku z prvního souboje s Osijekem mu jen málokdo věřil. Již v ligových zápasech na přelomu listopadu a prosince proti Starému Městu a především Spartě naznačila Slavia návrat formy, jenže výsledky kazily hrubé individuální chyby v obraně a jen marně hledala střeleckou mušku. Našla ji až ve čtvrtek a alespoň částečně tím uchlácholila své příznivce. Mužstvo se pralo do posledního dechu, ale až poslední minuta mu přivála štěstí. V ní totiž padl rozhodující gól, který Slavii posunul dál. Trenér Slavie Karel Jarolím přiznal, jak malá v něm byla dušička těsně před koncem zápasu. Vítězství Slavie nad Osijekem se příznivě odrazilo i na tabulce koeficientů, které na základě výsledků jejich klubů, přiděluje UEFA jednotlivým národním asociacím. Česko by po skončení tohoto soutěžního ročníku mělo obsadit 11. příčku v dlouhodobé koeficientové tabulce. V sezoně 2002/03 tedy bude hrát český mistr III. předkolo Ligy mistrů, vicemistr II. předkolo stejné soutěže a dva české celky se objeví v losovacím osudí I. kola Poháru UEFA. O tom, kdo bude dalším soupeřem fotbalistů pražské Slavie ve čtvrtém kole Poháru UEFA, rozhodne středeční los. Jedno je ale jisté, pražský tým bude vzhledem k vysokému klubovému koeficientu mezi osmičkou nasazených.


A u fotbalu ještě zůsteneme. Pondělním utkáním Slavie s Olomoucí se uzavírá podzimní část fotbalové ligy. Ze zápasů, které se kvůli olympijským hrám odkládaly, zbývá už jen duel Teplice - Slavia. Ten se ale bude hrát až na jaře. A jaká byla podzimní část fotbalové ligy - to stručně zhodnotil trenér na volné noze Josef Jarabinský Fotbalisté Sparty mají po podzimní části ligy v čele tabulky náskok 13-ti bodů před Teplicemi. Málokdo tedy čeká, že Sparta toto vedoucí postavení v jarní části ztratí a tak je o vítězi ligy tedy pravděpodobně už rozhodnuto. Co podle Jarabinského přinese pro fotbalisty Sparty nadcházející sezona?


A nyní zamíříme na zimní stadiony, kde o víkendu proběhlo 32. kolo hokejové extraligy. Nejdřive výsledky: Pardubice - Slavia 3:3, Třinec - Sparta Praha 2:2, České Budějovice - Havířov 8:2, Vítkovice - Kladno 4:1, Zlín - Litvínov 7:1, Plzeň - Vsetín 1:5 a Znojmo - Karlovy Vary 1:6. Pohled na aktuální tabulku ukazuje, že soutěž slibuje i pro další kola dramatická a vyrovnaná utkání. Vizitkou toho je také pořadí na prvních místech. Pardubice si sice udržely vedení, ale Vítkovice a Vsetín za nimi zaostávají už pouze o jeden bod. Nicméně pardubický trenér Josef Paleček si na poslední remízu v Praze na Slavii nestěžoval. Na špici tabulky se drží také Vsetín, který dosáhl v neděli velmi cenné výhry v Plzni - 5:1. Trenér Vsetína Zdislav Tabara k tomu dovává. Dodám ještě, že v úterý se hraje 33. kolo hokejové extraligy, kterým se soutěž se svými příznivci v letošním roce a také v tomto tisíciletí rozloučí. Nejvyšší domácí soutěž se znovu rozjede až po turnaji Baltika a mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Rusku v pátek 5. ledna.


Jak už jsem uvedla od úterý je v extralize reprezentační přestávka, protože od 17. do 20. prosince se hraje tradiční turnaj o Pohár Baltiky v Moskvě. Trenér národního týmu Josef Augusta uvedl, že letos dostanou šanci reprezentovat český hokej i mladší hráči. Jejich generálka v podobě přípravného utkání proto výběru Kanady se však neuskutečnila. Turnaj Baltica cup začína pro Českou republiku v neděli zápasem se Švédskem.