Sport

Mistrovství světa v ledním hokeji a fotbal reprezentační i prvoligový - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Mistrovství světa v ledním hokeji a fotbal reprezentační i prvoligový - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka. Skvělým výkonem se blýskli čeští hokejisté v uvodním utkání letošního mistrovství světa v Německu. V sobotu v Norimberku jednoznačně přehráli celek Běloruska, i když první třetinu prohráli 0:1. Další dvě dějství už však byla exhibicí českého celku, který po zásluze zvítězil 5:1. Bývalý asistent trenéra reprezentace Slavomír Lener, tentokrát jako televizní spolukomentátor, byl s výkonem mužstva spokojen:

"Odehráli vynikající zápas, výborný start do turnaje. Mužstvo máme určitě sestaveno tak, abychom stříleli hodně gólů. Malinko jsme měli obavy před šampionátem, abychom to zvládli defenzívně. Jeden gól, který jsme povolili soupeři - to je to, co potřebujeme. Jestliže takto budeme bránit zodpovědně střední pásmo, jestliže takle budeme dobře bránit v oslabení, myslím si, že se hodně daleko můžeme dostat."

Po přesunu do Kolína nad Rýnem čekal v neděli české hokejisty tvrdý oříšek - domácí celek Německa podpořen více než 18 a půl tisíci diváků v největším hokejovém stánku Evropy. Tomu také odpovídal průběh zápasu - tvrdý boj, v němž se domácí pohybovali na samé hranici faulů, což kanadský hlavní rozhodčí většinou přehlížel. Konečná remiza 2:2 proto odpovídá průběhu utkání. První branku vsítil Viktor Ujčík, o druhou se postaral Radek Dvořák, který po zápase s Německem řekl:

"Z jejich strany to pohledný hokej moc nebyl, protože oni, když získali puk, tak to vyhodili do středního pásma a čekali na nás v pěti na modré, takže my jsme se pořád museli dostávat přes pět hráčů. Já si myslím, že to moc pohledný hokej nebyl, ale jsme rádi za 2:2 a musíme být připraveni na úterní zápas se Švýcarskem, protože bude hodně důležitý a uvidíme, jak to dopadne."

Pro český hokej měl úvod letošního šampionátu i slavnostní ráz. Asistent trenéra a dlouholetý reprezentant Vladimír Martinec byl totiž uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace:

"Za ty hokejové zásluhy jsem se dostal do Síně slávy, což je velká čest, protože nedostane se tam každý. Byli funkcionáři i hráči přede mnou, kteří toho odehráli zrovna tolik co já anebo funkcionařili, a přesto neměli tu šanci se tam dostat. O to je to pro mne lepší. Každé povolání má své výhody i nevýhody a já mám své povolání svým koníčkem."


Od hokeje k fotbalu. Minulou středu sehráli čeští reprezentanti přípravný zápas proti Belgii. Po úterní vysoké výhře "jednadvacítky" 7:0 nad stejně starými Belgičany se čekal podobně excelentní výkon první reprezentace. Na pražské Letné to ale vypadalo zcela jinak. Trenér Jozef Chovanec se vrátil ke hře na tři zadáky, rychlonozí Belgičané jim dělali velké starosti, což už v 11. minutě potvrdil Mpenza úvodní brankou. Ještě osm minut před koncem to vypadalo, že "Rudí ďáblové" oplatí českému výběru dva roky starou prohru z Bruselu. Pak ale Milan Baroš ozdobil svou reprezentační premiéru vyrovnávacím gólem na konečných 1:1. Trenér Jozef Chovanec neskrýval svou nespokojenost:

"Nám nevyšel podle našich představ první poločas, protože jsme nebyli aktivní a nehrál nám střed hřiště. Ten záměr vyšel stoprocentně ve druhé půli, kdy jsme byli silnější hlavně ve středu hřiště a konstruktivnější rozehrávka té základní trojice byla fotbalovější. Splnili jsme ale jenom jednu variantu - defenzívu. Do ofenzívy jsme se nedostali a tím pádem jsme nebyli nebezpečni a nebylo to podle našich představ."


A ještě na skok k prvoligovému fotbalu. Kromě pondělní dohrávky Bohemians-Teplice se od pátku do neděle hrálo sedm zápasů 26. kola. V pátek se Příbram ve Starém Městě proti místnímu Synotu pokusila o útok na druhé místo v tabulce, které zaručuje účast v evropských pohárech. Po vítězství 1:0 si trenér Příbramských Jiří Kotrba oddechl:

"My jsme samozřejmě spokojeni, akorát z těch šancí jsme se potřebovali dostat, aby ten závěr nebyl tak hektický jako byl, na dvougólové vedení. Nepodařilo se nám to ani minule s Drnovicemi, tam jsme zaplatili vyrovnávací brankou. Tady jsme naštěstí ten závěr přežili."

V sobotu pražská Slavia zdolala Viktorii Žižkov 1:0 a je v tabulce čtvrtá. Olomouc si udržela druhou příčku i přes nedělní remizu 1:1 v beznadějně poslední Plzni. Nerozhodně 2:2 se rozešly Drnovice s Brnem a Liberec s už týden mistrovskou Spartou 1:1. České Budějovice zdolaly Jablonec 2:1 a Blšany pomalu se potápějící Ostravu 3:0.