Sport

V dnešní sportovní rubrice se nejdříve vrátíme k anketě o nejlepšího tuzemského fotbalistu sotletí, poté zamíříme za trenérem české fotbalové reprezentace Jozefem Chovancem, který byl nominován mezi šestici kandidátů na nejlepšího světového kouče národních týmů roku 2000. Dozvíte se také, že pražská fotbalová Slavia už má definitivně svého ternéra a na závěr rubriky jsou připraveny stručné sportovní informace. Autor: Kateřina Brezovská.

Jedna z největších postav československé fotbalové historie a v mezinárodním měřítku nejuznávanější poválečný domácí hráč dnes 69 letý Josef Masopust zvítězil v anketě odborníků týdeníku Gól o tuzemského fotbalistu století. Tvořivý záložník Dukly Praha a reprezentace Masopust se podílel na všech triumfech československého fotbalu v šedesátých letech. Byl také tvůrcem hry týmu, který získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v Chile v roce 1962. V témže roce se pak těšil i z titulu nejlepší fotbalista Evropy. Nikdo jiný z Čech ani z dřívějšího Českolsovenska tento titul nezískal. I tak se ale Josef Masopust přiznal, že udělení titulu nejlepší československý fotbalista století si váží víc než zlatého evropského míče z roku 1962: Druhý skončil fotbalista, jehož nejlepší sportovní roky negativně poznamenala druhá světová válka - Josef Bican. Je považován za jednoho z nejlepších světových střelců všech dob. Hrál za pražskou Slavii a také za Rapid Vídeň, za Rakousko i Československo. Dnes je fenomenánímu střelci Josefu Bicanovi 87 let. A na co nejraději vzpomíná? Střelci jsou ve fotbalovém světě stále nejvíc ceněni. I proto dal Josef Masopust svůj hlas ve zmiňované anketě právě Josefu Bicanovi. Podle Masopusta éra velkých fotbalových hvězd v Čechách rozhodně nekončí. "Podívejte, jaké máme talenty v podobě Rosického, či Baroše. Tady se bude vždy hrát dobrý fotbal," uvedl Josef Masopust.


Kouč českého reprezentačního fotbalového týmu Jozef Chovanec je mezi šesti kandidáty, z nichž bude 8. ledna vybrán nejlepší světový trenér národních týmů roku 2000. Oznámili to pořadatelé ankety z Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků. A jak hodnotí uplynulý rok Jozef Chovanec? Ještě připomenu, že Jozef Chovanec získal před několika dny v anketě Fotbalista roku, kterou pořádá nakladatelství Olympia od poloviny šedesátých let, už potřetí v řadě titul Trenér roku.


Minulý pátek skončilo období nejistoty v pražské Slavii, které se táhlo od konce fotbalového podzimu. Představenstvo klubu rozhodlo, že na lavičce trenéra zůstává do léta roku 2001 Karel Jarolím. Ten tuto roli plnil po Františku Ciprovi a pokoušel se tým takzvaně vytáhnout z bláta. Dařilo se mu to se střídavými úspěchy. V Poháru UEFA sice celek dovedl přes chorvatský Osijek do čtvrtfinále, v domácí nejvyšší soutěži však proti výsledkové mizérii bojoval marně. A tak slávističtí bossové podnikli hon na nového trenéra. Z několika alternativ nakonec zelenou dostala varianta: setrvání Karla Jarolíma. Po jednání představenstva Slavie to oznámil předseda klubu Vladimír Leška. Připomenu, že Slávisté jsou po podzimu v ligové tabulce osmí se ztrátou 19 bodů na vedoucí Spartu, mají však jedno utkání k dobru. Na jaře je čekají vedle domácí soutěže ještě zápasy čtvrtého kola Poháru UEFA proti Kaiserslauternu.


A ještě jednou se vrátíme k anketám. Mezi nejvýraznější osobnosti světového sportu pronikli v novinářských anketách na sklonku roku dva nejlepší čeští atleti historie, běžec Emil Zátopek a oštěpař Jan Železný. Před šesti týdny zesnulý čtyřnásobný olympijský vítěz Zátopek obsadil třetí místo v anketě evropských tiskových agentur o Sportovce století. Už devět let úřadující olympijský šampión Železný obsadil druhé místo v anketě o nejlepšího sportovce kontinentu, kterou pořádala Evropská unie sportovního tisku.


Protože se před několika dny začal psát rok 2001, dovolte stručně připomenout, na co se v jeho průběhu mohou těšit fanoušci českého sportu. Jednou z hlavních událostí bude nesporně mistrovství světa hokejistů v Německu, kam pojede národní tým obhajovat zlaté medaile. Fotbalisty čeká letos sedm utkání v kvalifikační skupině o postup na světový šampionát 2002, celosvětovou pozornost si zaslouží srpnové MS atletů v kanadském Edmontonu i Mistorvství světa v plaveckých sportech v Japonsku. Také světový šampionát házenkářů a evropské mistrovství basketbalistek, shodně pořadané ve Francii, budou atraktivní českou účastí. Na území ČR se uskuteční ME volejbalistů i evropský šampionát triatlonistů, stejně jako řada podniků motoristických šampionátu a lyžařských Světových pohárů.