Sport

Návrat českých hokejistů do 20 let ze světového šampionátů V Moskvě, kde obhájili zlato a 35. kolo hokejové extraligy - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Oblečeni v reprezentačních dresech, čepice šampionů na hlavě a se zlatými medailemi na krku, přiletěli čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let ze světového šampionátu, z Moskvy, kde obhájili titul mistrů světa. Pošesté za posledních pět let tak přivezli hokejoví bohatýři zlato z velké akce do České republiky. Přitom, co se týče juniorských šampionátů, jen tři světové týmy dokázali obhájit zlato - bývalý Sovětský svaz, Kanada a teď i Česká republika. Navíc z Ruska si tentokrát čeští hokejisté přivezli i všechna individuální ocenění, což nemá v historii obdobu. Sobotní večerní návrat juniorských zlatých hochů z Moskvy probíhal podle obvyklého scénáře. Mezi zástupy šťastných rodičů, přítelkyň a novinářů se proplétalo i několik desítek fandů. Se svými pocity se podělili nejlepší brankář šampoinátu Tomáš Duba, kapitán týmu Michal Sivek a nejlepší obránce Rostislav Klesla. Zatímco se hráči rozplývali nad zlatou medailí, jejich trenér Jaroslav Holík ocenil jinou věc - kluci z Česka, co hrajou za mořem podle něj ukážou, kdo je nejlepší na světě.... Podle odborníků vítězstvím českých juniorů definitivně padl mýtus o tom, že na východě se Čechům nedaří, protože před několika měsíci vyhráli zlato dospělí v Petrohradu. Podle nich už neplatí, že odchody do kanadsko-americké NHL oslabují národní mužstvo. Nikdy v historii totiž nehrálo víc Čechů za oceánem a nikdy v historii nevyhráli Češi šest zlatých medailí během pěti let. Ani se jmény trenérů nebo hráčů se úspěchy nedají spojovat. Na titulech se podíleli čtyři kouči a několik generací hokejistů. Podle odborníků se zdá, že Češi se nejlépe vypořádali s pádem železné opony. Zatímco svoboda ruský hokej zdecimovala a pro Švédy a Finy to nebylo nic nového, pro české mladíky je největší motivací dostat se do Ameriky nebo do NHL. Možná proto jsou olympijskými šampiony a mistry světa dospělých i juniorů.


A u hokeje zůstáváme i v následujících minutách. Hokejová extraliga Českého Telecomu dohrála 35. kolo: Zápasy skončily těmito výsledky: Karlovy Vary porazily Havířov 4:2, Pardubice - České Budějovice 3:1, Vítkovice remizovaly s Plzní 1:1, Litvínov zvítězil nad Třincem 6:0, Kladno skončilo nerozhodně se Znojmem 2:2, Sparta podlehla Vsetínu 2:4 a Zlín porazil Slavii 2:1. A právě k poslednímu zápasu se ještě na chvíli vrátíme. Spokojen s vítězstvím byl samozřejme trenér Zlína Antonín Stavjaňa. Všichni se shodují v tom, že Slavia v poslední době předvádí atraktivní hokej, avšak produktivita hráčů vázne. Prohrála například i v pátek na domácím ledě ve 34. kole extraligy s Vítkovicemi 2:4. Co je příčinou tohto stavu, na to odpověděl trenér Slavie Vladimír Růžička. A ještě tabulka: Extralize po 35. kole nadále kraluje Vsetín, druhou pozici si stále drží Pardubice a třetí je Zlín. Na dno tabulky kleslo za Karlovy Vary Kladno.