Sport

Vystoupení české hokejové reprezentace na Švédských hrách - posledním turnaji Euro Hockey Tour, nominace hokejistů z NHL na nadcházející zimní olympijské hry, čeští tenisté na Davis cupu a 70-té narozeniny Josefa Masopusta - jedné z největších postav československé fotbalové historie. To jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Poprvé ve čtyřleté historii evropské hokejové ligy skončila česká reprezentace na posledním místě. Rozhodl o tom poslední zápas na Švédských hokejových hrách - posledním turnaji Euro Hockey Tour, kde čeští hokejisté nastoupili proti domácímu týmu. Aby získali třetí místo, museli porazit Švédsko alepoň o dva góly. Jenže to se nestalo. Sice se čeští hokejisté dočkali na Švédských hrách prvního vítězství, ale výhra 2:1 je odsoudila k poslednímu místu v konečném pořadí Euro hockey tour. Trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta k výkonu svých svěřenců na Švédských hrách uvedl. Augusta po posledním zápase přiznal, že na mistrovství světa v Německu se pokusí nominovat větší počet hráčů působících v zámořské NHL. Doposud kostru týmu vždy tvořili hráči z domácí extraligy, které doplnilo přibližně pět hokejistů ze zámoří. Letos by mohla být situace odlišná. U hokeje ještě zůstaneme. Hrdinové olympijského hokejového turnaje v Naganu by měli obhajovat zlaté medaile na nadcházejících hrách v Salt Lake City v roce 2002. Generální manažer českého olympijského týmu František Černík totiž přinesl v pátek ze zámoří podepsané olympijské smlouvy s osmi hráči, kteří v případě, že budou vybráni, chtějí hrát v Salt Lake City. V osmičce hráčů, kterou vedení reprezentace oficiálně oznámí světu 25. března odpoledne, budou podle vyjádření generálního manažera týmu Františka Černíka Martin Straka, Martin Ručinský, Patrik Eliáš, Petr Sýkora, Milan Hejduk, Petr Svoboda a samozřejmě Dominik Hašek a Jaromít Jágr. Ke dvěma posledně jmenovaným František Černý dodal. Stále nejasná zůstává otázka, kdo bude mužstvo koučovat. Podle známých informacích jsou ve hře trenéři z Nagana Ivan Hlinka, Slavomír Lener a současní koučové národního týmu Josef Augusta a Vladimír Martinec. Výkonný výbor svazu by trenéra měl určit v červnu.

Po roční přestávce budou opět čeští tenisté muset bojovat o udržení v elitní skupině Davisova poháru. Postup do čtvrtfinále soutěže přitom nebyl pro ně daleko. Rozhodlo se o tom v posledním zápase prvního kola v Helsingborgu, který Jiří Novák prohrál s domácím Švédem Thomassem Johanssonem. Čeští tenisté ale svou kůži neprodali lacino a statečně vzdorovali až do zmiňované poslední dvouhry. Po pátečním programu, který skončil nerozhodně, sice nezvládla dvojice Jiří Novák - David Rikl čtyřhru, ale Bohdan Ulihrach v neděli excelentním výkonem přehrál neuvěřitelně lehce domácí jedničku Magnuse Normana a vyrovnal stav duelu na 2:2. Naději na český úspěch ale zmařil Jiří Novák, který v bitvě nervů zklamal a prohrál s Johanssonem 3:1 na sety. Životní jubileum - 70 let - oslavil v pátek Josef Masopust - jedna z největších postav československé fotbalové historie. Hrál za Duklu Praha a s českoslovesnkou reprezentací získal v roce 1962 stříbrnou medaili na mistrovství světa v Chile. V témže roce získal jako jediný Čech Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu roku. Do historie se zapsal jako hráč s mimořádnou fyzickou kondicí, perfektním vedením míče, přesnými přihrávkami a fotbalovým citem. V pátek byl Josef Masopust jednou z hlavních postav galavečera v pražském Kongresovém centru, jímž začaly oslavy stého výročí vzniku organizovaného fotbalu v Čechách. A v čem se podle Josefa Masopusta fotbal v posledních letech změnil. A jak vidí Josef Masopust budoucnost českého fotbalu? A k fotbalu na závěr ještě jedna informace: tento týden začíná nejvyšší česká fotbalová soutěž. Zápasem Teplice - Příbram bude v pátek odstartováno 17. kolo první ligy. Den předtím - pražská Slavia přivítá na Strahově německý Kaiserslautern v utkání osmifinále Poháru UEFA.