Sport

Pohárový i domácí fotbal a hokejová extraliga - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Tři české kluby se minulý týden rozloučily s pohárovou Evropou. Už v úterý to byla Viktoria Žižkov, poté Sigma Olomouc a překvapivě také pražská Slavia. Ta měla proti Servett-u Ženeva za úkol smazat jednogóovou prohru ze soupeřova hřiště, ale místo toho už od 13-té minuty prohrávala 1:0. Gól Slavie v 89-té minutě na konečných jedna jedna už nic neřešil. Červenobílí tak poprvé od roku 1994 vypadli z poháru UEFA už v rpvním kole. Trenér slávistů Josef Pešice k tomu dodává.

"Jsme momentálně v útlumu a při takovémto výkonu jsme neměli na Servette šanci."

Zklamaní byli po utkání také samotní hráči. Potvrdili to Pavel Kuka a Lukáš Václavík.

Pavel Kuka:"Je vidět strach, je to vidět, že to je prostě v hlavách, je to psychika. My jsme chtěli vyhrát a postoupit, ani to se nám nepodařilo. Takže asi po zápase je to takový pocit naprosté bezmocnosti."

Lukáš Václavík:"Chtěli jsme se dnes omluvit divákům za utkání se Synotem a chtěli jsme strašně moc postoupit, ale to se nám nepodařilo a je to špatné."

Do druhého kola poháru UEFA se tak z českých klubů probojovali pouze Příbram a a Liberec. Fotbalisté Příbrami vyřadili francouzský Sedan a Liberec bratislavský Slovan. Oba kluby už znají také soupeře pro druhé kolo. Příbram čeká řecký PAOK Soluň a Liberec narazí na přemožitele Olomouce - španělskou Celtu Vigo. Úvodní zápasy boudou oba české celky hrát venku. Asistent trenéra Příbrami Daniel Šmejkal k řeckému týmu uvedl.

"Já musím říct, že z toho losu nejsem moc nadšený, že jsem čekal trošku atraktivnějšího soupeře jménem. Ale já si myslím, že to Řecko, tu Soluň nikdo moc nezná, ale že to mužstvo budou mít výborné a šance vidím padesát na padesát."

Trenér Liberce Ladislav Škorpil k losu, který jeho mužstvu přisoudil Celtu Vigo, řekl:

"Já myslím, že to je pro diváky zajímavý, velmi atraktivní soupeř. Stejně tak jako loni byl Liverpool, protože se jedná v současnosti o vedoucí celek španělské ligy."

První zápasy druhého kola poháru UEFA měly hrát oba české týmy 18. října, odveta je na programu 1. listopadu.


A nyní k domácí fotbalové soutěži: Fotbalisté pražské Sparty dál vedou ligu o bod před Bohemians, ale potřebovali k tomu notnou dávku štěstí. Proti Jablonci se na jejich výkonu projevila únava z náročné Ligy mistrů. K sobotní hubené výhře 1:0 sparťanům pomohl vlastní gól Jablonce. Trenér Sparty Jaroslav Hřebík byl ale po zápase spokojen.

"Já jsem absolutně spokojen. Pro nás to byl velmi těžký zápas. Jablonec velmi dobře brání. My jsme si proti němu vytvořili asi sedm vyložených šancí, bohužel naše produktivita je opět na štíru. Zaplať pánbůh , že jsme ji měli před několika dny. Ale to vítězství je strašně důležité."

Trenér Jablonce Vlastimil Palička zhodnotil utkání takto:

"Já si myslím, že přijet na Spartu a myslet si, že tady budeme mít my převahu, šance a že vyhrajeme, by asi bylo velmi troufalé. Takže my jsme hráli to, na co jsme měli a myslím si, že k bodu jsme neměli daleko i když Sparta vyhrála zaslouženě."

Fotbalový stadión Bohemians ve Vršovicích je stejně nedobytnou tvrzí jako v dobách největší slávy klubu za trenéra Pospíchala. V pěti zápasech si z něj hosté neodvezli ani bod a nepodařilo se to v devátém kole ani Teplicím, které si odnesly jednogólovou porážku. Trenér Boheminas Vlastimil Petržela nicméně po zápase potvrdil, že jeho svěřenci mohli vyhrát výraznějším rozdílem.

"Já si myslím, že tomuto utkání by určitě slušelo vítězství minimálně o tři body, o dvě branky, protože jsme měli spoustu šancí, ale bohužel nedokázali jsme promněňovat ani ty nejvyloženější a nakonec jsme dali krásný gól, spíš takový šťastný. A já si myslím, že to vítězství bylo naprosto zasloužené."

Naopak rozčarován byl z páté porážky a také z předvedeného výkonu svých svěřenců trenér Teplic Dušan Uhrin.

"Já si myslím, že Bohemka zaslouženě zvítězila, to musím jednoznačně přiznat. My jsme měli trochu problémy se setavou a to se trochu projevilo v herním projevu. Ale my máme teď 14-ti denní přestávku a myslím, že by jsme se tam měli dát dohromady."

V desátém kole se dařilo klubům z horní poloviny tabulky: vyhrály všechny ty, které jsou naskládány od prvního do šestého místa. Ostrava rozstřílela Synot Staré město na jeho hřišti 4:0, pražská Slavia se vzchopila a v Blšanech urvala tři body, když v nastaveném čase přidala gól a zvítězila 2:1. Venku se radoval také Žižkov. Ten vyhrál v Opavě 1:0, což mělo za následek odvolání trenéra opavských fotbalistů Bohuše Kelera. Opava je také posledním celkem tabulky.


Pokračujeme hokejovou extraligou. Osm zápasů a už tři nuly na kontě, to je jedinečná bilance pardubického klubu, díky které postupují Východočeši vzhůru tabulkou hokejové extraligy. V utkání 9. kola deklasovali Pardubičtí Plzeň 5:0, vyhráli pátý zápas za sebou a posunuli se znovu na druhou příčku čtyři body za vedoucí Spartu. Ta zvítězila v prvním pražské derby letošní extraligové sezóny nad Slavií 2:1 na jejím ledě. Rozhodující gól vstřelil kapitán hostí Richard Žemlička, který pošesté skóroval v nové sezóně a vstoupil tak do Klubu hokejových střelců. V této elitní historické společnosti jsou vedeni ti hráči, kteří dokázali v lize a v národním týmu shromáždit 250 a více branek. Kapitán Sparty tam vkročil jako 43-tí člen klubu.

"Já po vstřeleném gólu, když jsem se z něj radoval, tak mi to došlo, že je to 250-tý gól. Prostě se to strašně rychle semlelo. A obvzlášť, že to bylo v zápase s tou Slavii, takže je to krásný pocit pro mě."

Prvního vítězství v normální hrací době se dočkaly České Budějovice, které porazily 4:3 Karlovy Vary. Další zápasy skončiliy takto: Počtvrté za sebou a popáté celkově dovedli kladenští hokejisté utkání do prodloužení a neprohráli v něm ani s mistrem ze Vsetína. Kladno - Vsetín 1:1. Litvínov porazil Havířov 3:2 , Vítkovice - Znojmo 3:1, utkání Zlín - Třinec skončilo 2:6. Tabulku tedy vede Sparta před Pardubicemi a třetím Zlínem. Poslední je Plzeň.