Sport

Fotbalová Slavia se nevzchopila ani v prestižním derby - Spartě podlehla o branku a její sláva umírá, hokejisté Pardubic po devíti duelech v extralize prohrály, přesto vedou tabulku, kůň Peruán se nestal legendou, ve Velké pardubické skončil druhý - to jsou dnešní témata Kateřiny Brezovské.

Největším tahákem 10. kola první fotbalové ligy bylo 251. derby pražských "S", tedy Sparty a Slavie. Derby mělo být zápasem, jenž Slavii dostane z herní bídy. Mužstvo se dva týdny v klidu chystalo na fotbalový svátek s jasným cílem - zabrzdit rozjetý sparťanský expres a tím se odrazit do lepších časů. Sparťané si o takovém časovém prostoru na přípravu mohli nechat jen zdát. Nejprve se rozprchli za reprezentačními povinnostmi, pak se ˝vyždímali˝ ve vítězném duelu se Spartakem Moskva. Přesto na strahovském pažitu jasně dominovali. Sparta šla za vítězstvím s větší vervou, byla na ní vidět pohoda. Už 855 minut nedostala gól a naposledy prohrála 10. srpna ve třetím ligovém kole s Libercem. Deset minut před koncem pak Jiří Jarošík svým gólem rozhodl o konečném výsledku Sparta - Slavia 1:0.

"Super - podařilo se nám tady vyhrát, to bylo hrozně důležité protože derby je derby a navíc to bylo po takové těžké sérii, kterou jsme měli. A jsme rádi, že jsme to zvládli a navíc vítězně."

Trenér Sparty Jaroslav Hřebík k tomu dodává:

"Já jsem se doopravdy tohoto derby bál, ale naši hráči prokázali, že byli dopravdy v tomto zápase lepší, že měli převahu, že měli tlak, vytvořili si víc střeleckých situací, vytvořili si víc šancí. Takže my jsme spokojení a já jsem rád, že hráči oslavují, protože si to zaslouží."

Na straně Slavie se tentokrát ani neknalo obvyklé skandování volající po odchodu vedení klubu. Jako by byli všichni smíření s faktem, že se z klubu s úctyhodnou historií a velkým jménem stává řadový pěšák. Samé komplimenty sbíral po derby slávistický brankář Michal Václavík. Dostal sice gól, který vše rozhodl, dalším však výtečnými zákroky zabránil. ˝Bylo to asi naše nejlepší utkání v sezoně. Stejně jsme ale zase prohráli,˝ řekl Václavík v jehož hlase zněly tóny beznaděje.

"Dostali jsme zase gól ze standardky - gól hloupý po vlastně vyraženém balónu a dorážce zase stejného hráče a to se nesmí stát."


Sparta tedy dál vede českou ligu, Slavia je šestá. Bod na vedoucí Spartu ztrácejí na druhém místě stále pražští Bohemians, kteří zvítězili v Brně 3:0. Třetí je s dvoubodovou ztrátou na vedoucí příčku Viktoria Žižkov, která porazila Příbram 2:0. Liberec v severočeském derby zvítězil v Jablonci 3:0 a prolomil šestizápasovou sérii bez výhry. Hradec Králové porazil doma Olomouc 1:0, Ostrava Blšany 3:1, Teplice remizovali se Synotem 1:1. Opava se ani pod novým trenérem nedočkala úspěchu. Prohrála v Drnovicích 0:3 a zůstala s jediným bodem poslední.


Pokračujeme hokejem: Pardubice v utkání 14. kola extraligy prohráli na ledě pražské Slavie 0:1 a ukončili tak sérii devíti vítězných zápasů, přesto se udrželi v čele tabulky. Bodovou ztrátu má na Pardubice druhá Sparta, která podlehla v Českých Budějovicích 2:6. Vítkovice zdolaly doma Litvínov 4:2, Třinec Vsetín 5:4, Znojmo podlehlo na domácím ledě Plzni 2:6. Po pěti porážkách si spravily chuť poslední Karlovy Vary, které rozstřílely Havířov 7:1. Na třinácté Kladno, které prohrálo ve Zlíně 1:4 tak Západočeši ztrácejí dva body.


Velká pardubická steepelchase
A nyní zamíříme do Pardubic, kde se v neděli konal 111. ročník Velké pardubické steepelchase. Bylo už 10 minut po hlavním dostihu a kůň Peruán, který prohrál v závěru souboj s devítiletým hnědákem Chalcem, měl stále naději zapsat se do historie jako první kůň, jenž vyhrál nejslavnější tuzemský dostih čtyřikrát v řadě. Čekalo se totiž na výsledek projednání protestu podaného majitelem Peruána pro podezření, že vítězný kůň Chalco s německým žokejem Petrem Gehmem bránil soupeři v přímé cestě k cíli. Protest ale řídící komise zamítla jako neoprávněný a potvrdila, že Chalco vyhrál regulérně. "Samozřejmě, že jsem soupeře nijak neomezoval, protest neměl šanci na úspěch. Ve chvíli, kdy jsem se dostal na úroveň Peruána, tak bylo zřejmé, že můj kůň půjde dopředu," tvrdil německý žokej Peter Gehm, který se také nezapomněl svěřit, že má za sebou největší úspěch své kariéry, ačkoli už dosáhl řady výher na různých evropských závodištích.

"Můžete se zeptat každého překážkového jezdce, je jedno, jestli z Anglie, Francie nebo Německa, a odpoví vám, že chce vyhrát liverpoolskou Velkou národní a Velkou pardubickou. Je to pro nás něco jako pro ostatní sportovce olympiáda a já se teď cítím jako olympijský vítěz."

Jezdec Peruána Zdeněk Matysík nakonec druhé místo přijal.

"Já si myslím, že to byl dost dobrý dostih. Byli jsme druzí, ale já si myslím, že to není až tak hrozné, že to přežijem."

Propadákem, stejně jako v posledních letech, skončila Velká pardubická pro zahraniční koně. Dostih překvapivě nedokončil ani jeden z nich. Problémem pro ně nebyl sice obávaný Taxis, kde skončil jen jeden kůň, ale už tradičně to byly "malé zahrádky". Trenér vítězného koně Josef Váňa, který jel na konkurenčním Storm of Fire, uvedl, že se po Taxisu tempo zpomalilo až moc a někteří koně měli dokonce problémy skákat překážky. Žokej Jaroslav Brečka k tomu dodává:

Josef Váňa
"Tempo bylo strašně pomalé až ty koně nestačili velké doskoky skákat, takže proto některé koně popadali. Až potom německý jezdec Ghem trošičku to natáhl a začali ty koně dobře skákat."

Dostih také poznamenala smrt francouzského koně Anatola, který byl podle kursů největším favoritem. Na předposlední překážce spadl a zlomil si vaz. Josef Váňa k tomu a k neúpěchu zahraničních koní dodává :

"Samotného mě tento dostih překvapil jak dopadl. Já jsem pořád hledal cizince vepředu. Sám jsem osobně jel pořád za Anatolem o kterém jsem si myslel, že může udělat chybu a málem jsem na to doplatil. Tak co říct - sláva vítězům, čest poraženým."

Pardubické závodiště navštívil také ministr zemědělství Jan Fencl...

"Byl to překrásný zážitek. Já si myslím, že je našim společným potěšením, že opět zvítězil český kůň v tak silné konkurenci."

Petr Drahoš, předseda představenstva dostihového spolku, zhodnotil letošní Velkou pardbickou stručně:

"Dost fantastický doběh, úspěch českých koní, tak co bych mohl chtít víc."

Na závěr ještě výsledky 111. Velké pardubické steeplechase na 6900 metrů s dotací 4,000.000 Kč: 1. Chalco - ž. Gehm, ZD Březůvky, trenér Váňa, 2. Peruán ž. Matysík, 3. Sesi ž. Kameníček, 4. Torpille ž Myška, 5. Sankt Moritz ž. Nehasil.