Sport

Lední hokej a fotbal reprezentační i ligový - to jsou hlavní témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Po týdenní reprezentační přestávce, v níž se národní celek úspěšně představil na Švédských hokejových hrách, pokračovala minulý týden extraliga ledního hokeje. Ve víkendovém 23. kole hokejisté Pardubic zdolali Kladno 2:1 a vrátili se do čela tabulky. Oceláři z Třince po sobotní dohrávce 22. kola, v níž jednoznačně přehráli Zlín 4:0, nestačili v neděli na domácím ledě na předposlední Karlovy Vary, kterým podlehli 1:2. Velkou zásluhu na tom má brankář hostí Petr Franěk, který čelil 47 střelám, ale skromně si sám nepřipisuje zásluhu na vítězství:

"Já si myslím, že všichni hráli dobře a bylo důležité, že jsme na začátku nedostali nějaký hloupý gól. My jsme vlastně Třinec do ničeho nepustili. Pak jsme dali gól, Třinec se na nás musel tlačit, čehož jsme využili, dali jsme druhý gól a myslím si, že jsme odehráli super zápas. Získali jsme tři body, kluci hráli super, věřili si a musíme to potvrdit doma se Zlínem."

Skvěle zahrála pražská Sparta, která ve Vítkovicích porazila domácí 1:8. Útok střídal útok a padaly branky, což dokonce vyhnalo z klece reprezentačního brankáře Jiřího Trvaje. Třemi góly se blýskl sparťanský Jaroslav Hlinka:

"Tam to vyplynulo ze hry, že se to otevřelo uprostřed. Tam to kluci parádně sehráli a já jsem to vlastně jen doklepávat do prázdné brány. Hlavní dík patří klukům, kteří mi to tam dávali. Samozřejmě tam vítkovická obrana udělala nějakou chybu, ale nám to "lepilo", šlo nám to a ty góly tam prostě napadaly."

V dalších zápasech 23. kola extraligy České Budějovice zdolaly Havířov 3:2, Slavia Praha - Plzeň 2:1, Litvínov podlehl v prodloužení Vsetínu 1:2 a Zlín porazil Znojmo 6:3. V tabulce je druhý Zlín zásluhou o gól lepšího skóre před pražskou Spartou. Poslední je Kladno.


Český reprezentační fotbal se pomalu vzpamatovává z šoku, který způsobila ostudná baráž s Belgií o postup na mistrovství světa v Japonsku a Korejské republice. O středeční prohře 0:1 v Praze na Letné jsme vás už informovali, nicméně je třeba připomenout, že čeští fotbalisté si cestu na šampionát zavřeli sami svou nedisciplinovaností. V deseti utkáních kvalifikace a dvou zápasech baráže nasbírali pět červených karet, což nemá obdoby. Pravdu asi měl útočník Vladimír Šmicer, když kriticky přiznal, že se mnozí hráči vidí jako hvězdy, ale na hřišti to nepotvrzují.

Jak na to, ukázali národnímu A mužstvu hráči do 21-ti let, kteří v úterý remizovali v Teplicích v odvetě baráže s Chorvatskem 0:0. Podle obránce Martina Jiránka ale museli čeští hráči udržet maximální koncentraci až do poslední minuty:

"Bylo to tak. Jim stačilo dát gól deset minut před koncem a pro nás by to bylo hodně těžké, ale věřil jsem, že to udržíme, což se dařilo celý zápas - nepustit je pořádně do šance. Dopadlo to dobře pro nás. Zápas to byl hodně těžký. Už v prvním utkání jsme viděli, že to nebude lehké. Kdyby se nám podařilo proměnit šance, tak to bylo jiné, ale bohužel se to nepodařilo, tak že to byl do poslední minuty furt nervák."

Nakonec se to "lvíčatům" podařilo a po předchozím výsledku 1:1 ve Splitu se mohou radovat z postupu na květnové mistrovství Evropy.


Po reprezentační přestávce se také roztočila kola první fotbalové ligy. Boj o vedení v nejvyšší domácí soutěži s blížícím se koncem podzimní části přituhuje. Pražská Sparta v sobotu v předdehrávce 14. kola po deseti vítězných zápasech narazila ve Vršovicích na motivované Bohemians a podlehla jim 1:2. Přitom ještě do poločasu vedla 0:1 z penalty. Trenér Bohemians Vlastimil Petržela měl ze zdolání loňského mistra radost:

"Pocit je to vždy krásný, když vyhrajete doma, a když je to se Spartou, tak je to o to větší pocit. Samozřejmě se mi to nelíbilo v první půli. Ne, že bychom hráli špatně, ale začali jsme s respektem, potom jsme hru vyrovnali, vytvořili jsme si takřka trvalý tlak, ale to, co se stalo ve třetí minutě nastavení prvního poločasu, ta penalta, ta nás srazila do kolen. Trošku jsme se toho obával. Museli jsme si to vyříkat a připravili jsme střídání. Dali jsme tam Šírla, který připravil druhý gól. Já si myslím, že celkově jsme si zasloužili vyhrát uplně spravedlivě."

Sparta prohrou dovolila sobotnímu soupeři, aby se na ni bodově dotáhl. Na prvním místě tabulky tak úřadující mistr zůstal jen díky lepšímu skóre.

Oba dva soky mohla předstihnout Viktoria Žižkov, ale kýžené vítězství v Jablonci se nekonalo; místo toho si Pražané odvezli prohru 0:1. Čtrnácté kolo "pokřtilo" dva nové trenéry na lavičkách Teplic a Blšan. František Cipro si posteskl nad chybnou koncovkou svého týmu, Teplice porazily Opavu těsně 1:0. Blšany se po sedmi porážkách v řadě dokonce chytily venku a díky Hogenově trefě porazily pod vedením Güntera Bittengela Synot Staré Město 0:1.

Pro úplnost zbývající výsledky 14. kola první ligy:

Ostrava - Příbram 1:1, Slavia Praha - Olomouc 0:0, Hradec Králové - Drnovice 1:0 a Brno - Liberec 0:3.


A ještě na skok ke sportu, který se v našich rubrikách objevuje zřídka. Volejbalisté Českých Budějovic se dostali do vedení v extralize. V nedělní dohrávce 12. kola porazili ve své hale Odolena Vodu 3:1 a vedou pořadí nejvyšší soutěže s jednobodovým náskokem před Perštejnem a svým nedělním soupeřem. Trenér domácích Zdeněk Pommer byl pochopitelně spokojen:

"Já si myslím, že jsme se obávali soupeřova servisu a během zápasu jsme ho nakonec asi měli lepší. Pak si myslím, že jsme lépe ubránili zejména Nekolu a tím se zvrátila celá hra. Jsem rád, že to tak dopadlo."