Sport

Extraliga ledního hokeje měla o víkendu na programu své 31. kolo. Hokejisté pražské Sparty v repríze finále minulého ročníku extraligy vyhráli ve Vsetíně 6:3 a dostali se do čela tabulky. Na druhém místě jsou Pardubice, které porazily Karlovy Vary 5:1 a odsunuly na třetí pozici Zlín. Ten se z prvního místa propadl po prohře na ledě Plzně 1:4. V dalších nedělních utkáních Litvínov zdolal Znojmo 2:1 a pražská Slavia porazila České Budějovice 3:2 v prodloužení.

Kolo se předehrávalo v sobotu dvěma zápasy. Havířov jednoznačně přehrál Kladno 4:0 a Vítkovice hostily v severomoravském derby Třinec, kterému podlehly 0:2. Hokejisté Vítkovic tak uzavřeli šňůru čtyř duelů na domácím ledě. Věrně zkopírovali svůj páteční zápas s Pardubicemi - po většinu hrací doby byli nastěhováni před brankou soupeře, ale naprosto selhali střelecky, což po utkání potvrdil trenér Vítkovic Alois Hadamczik:

"To utkání začalo velmi dobře, měli jsme šance, v první třetině jsme mohli dát tři góly a ten vývoj by byl jiný. Od půlky utkání, jak jsme prohrávali, dolehla ta tíha toho, že jsme neproměnili šance a ten zápas byl potom trošlu jiný, byl vyrovnaný. Navíc Třinec má brejkové hráče, ujížděl z toho, že jsme hodně chtěli jít do předu. Vypracoval si šance a když nedáte gól, nemůžete vyhrát. Já tedy vidím celý vývoj utkání ve špatné koncovce."

Třinecký gólman Martin Vojtek udržel třetí čisté konto v řadě a i podle trenéra Ocelářů Antonína Stavjani významně přispěl k jejich vítězství:

"Měl několik velice těžkých zákroků, které spolehlivě kryl a to to mužstvo zklidnilo. Ze začátku bylo cítit, že Vítkovice mají respekt. Potom měli navrch, ale od druhé třetiny, si myslím, že jsme hru minimálně vyrovnali. Měli jsme hodně tutových šancí, které jsme neproměnili, a proto se to utkání do poslední chvíle takto vleklo a dalo brankáři vyniknout. Nemyslím si, že můžeme být spokojeni. Hlavně v první polovině utkání bylo vidět několik hluchách míst, kdy chyběl pohyb."

Třinečtí si výhrou upevnili čtvrté místo v tabulce, Vítkovice jsou sedmé. Beznadějně poslední je stále Kladno.


Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála nedělní sprint na 1500 metrů volnou technikou Světového poháru v italském Cogne. Neumannová ani jednou v průběhu soutěže nenašla přemožitelku - kralovala kvalifikaci, čtvrtfinále, semifinále i finále. V boji o titul osmadvacetiletá Neumannová na uměle připravené trati porazila Norku Vibeke Skofterudovou o osm desetin sekundy, třetí skončila další norská běžkyně Hilde Pedersenová a poslední doběhla ve čtyřčlenném finále Ruska Julija Čepalovová. "Vedla si suverénně," výstižně okomentoval výkon Neumannové sportovní ředitel běžeckého úseku českého Svazu lyžařů Čestmír Skrbek. Sama Kateřina Neumannová, která se tímto výkonem dostala do čela průběžného přadí Světového poháru, po vítězství řekla:

"Já bych to nechtěla přeceňovat, protože v tom sprintu vždy strašně záleží na štěstí, na šikovnosti i na nějakých kolizích, které na trati mohou být. To celkové hodnocení pro mne není na prvním místě. Já bych to raději vyměnila za úspěch na olympiádě."

Kateřina Neumannová se letos podruhé radovala z vítězství ve Světovém poháru, celkově vyhrála pošesté v kariéře. Před čtrnácti dny zvítězila v závodu na pět kilometrů volnou technikou ve finském Kuopiu.

Špatně si nevedli v nedělním sprintu Světového poháru běžců na lyžích v italském Cogne ani muži. Sedmé místo vybojoval Martin Koukal.

Také česká biatlonistka Kateřina Losmanová potvrdila skvělou formu v úvodu olympijské sezóny a obsadila čtvrté místo ve stíhacím závodu na 10 kilometrů v rakouském Hochfilzenu.


Věra Čáslavská a Jan Železný se vzdali členství v Mezinárodním olympijském výboru. Bývalá vynikající gymnastka to zdůvodnila přetrvávajícími zdravotními problémy, oštěpařský rekordman se omluvil tím, že chce ještě pokračovat v závodní kariéře a neměl by na vykonávání své funkce dostatek času. "Dlouho jsem o tomto kroku přemýšlel. Nechci, aby to našemu olympijskému hnutí a sportu uškodilo nebo to vyznělo, že si funkce nevážím, protože je tomu právě naopak," zdůraznil Železný. "Zjistil jsem však, že časové vytížení je příliš náročné na to, abych mohl svoje působení v Mezinárodním olympijském výboru skloubit s kariérou, o rodině ani nemluvě. Nemohu trénovat a závodit a současně jezdit na všechna zasedání a kongresy tak, jako jiní členové, kteří už aktivní dráhu ukončili. Zkrátka cítím, že to nemohu dělat pořádně," vysvětlil sedminásobný vítěz ankety o tuzemského atleta roku.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek projednal v Lausanne odstoupení obou českých zástupců s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem a potvrdil, že prosincový výkonný výbor tohoto mezinárodního olympijského orgánu jejich rezignaci přijme:

"Honza Železný delší dobu váhal s podáním rezignace. Už o tom přemýšlěl delší dobu, protože chce ještě dál závodit naplno. Nechce ani v olympijském výboru být jenom do počtu a chce se připravovat. Já jsem o té jeho rezignaci mluvil dopředu s předsedou Mezinárodního olympijského výboru a on to velice ohodnotil, že si váží té upřímnosti a váží si toho, že se dovede vzdát i takového postu v zájmu toho, aby byl co nejlépe připraven jako sportovec."

Česká republika tak nebude mít ve vrcholném orgánu olympijského hnutí žádné zastoupení. V kuloárech se proslýchá, že právě Milan Jirásek by mohl do Mezinárodního olympijského výboru kandidovat. On sám se ale k celé záležitosti nechtěl vyjádřit. Vzhledem k poměrně složitým procedurám by asi nestihl volby v příštím roce v Salt Lake City. Jako reálnější vypadá zasedání Mezinárodního olympijského výboru v roce 2003, které se uskuteční v Praze.