Sport

Salt Lake City 2002

Utkání českých hokejových hvězd, vítězství na prvním letošním grandslamovém tenisovém turnaji v Austrálii, los evropského šampionátu v kopané a úspěšné vystoupení českých reprezentantů v házené - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Už posedmé v historii se o tomto víkendu utkaly v exhibičním zápase hvězdy extraligy ledního hokeje. V utkání výběrů Západu a Východu České republiky v Havířově nakonec vyhráli hokejisté Západu v prodloužení 12:11 a oplatili tak soupeři loňskou porážku z Karlových Varů. Poprvé dokázali zdolat soupeře na jeho ledě a připsali si třetí výhru. Východ zatím triumfoval čtyřikrát. Zápas měl slavnostní ráz a skvělou atmosféru. K dobré náladě v hledišti přispěl i místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer, který měl na starosti úvodní vhazování. Při dojíždění do středového kruhu však špatně dobrzdil a upadl, což vyvolalo mezi diváky značné veselí. Zápasu předcházela řada dovednostních soutěží. Jednu z nich, o nejpřesnějšího střelce, vyhrál reprezentační útočník Vítkovic David Moravec:

"Není to jednoduché trefit ten terč, ale prostě to tak vyšlo. Tady je uvolněná atmosféra, trošičku srandičky, bylo to absolutně v pohodě. Žádná rivalita, i když jsme hráli proti sobě, ale naprosto v pohodě úplně."

Salt Lake City 2002
Na utkání se sešla řada hokejových osobností, mimo jiné předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut, který se vyjádřil k šancím reprezentace v Salt Lake City na obhajobu olympijského zlata:

"Vím, že je touha nás porazit abychom neobhájili zlato. Já bych chtěl našim chlapcům popřát především to, aby přistupovali k těm utkáním tak, jako v posledních čtyřech letech, to znamená se vším zaujetím. Myslím, že všichni tam přijeli chtít vyhrát. I my tam chceme vyhrát. Samozřejmě sport je sport a snad se i tentokrát trošičku i to sportovní štěstí přikloní k nám."


Barbora Strýcová vyhrála o víkendu jako první Češka na Australian Open dvouhru juniorek, když z pozice sedmé nasazené ve finále zdolala Rusku Marii Šarapovovou 6:0, 7:5. Česká tenistka vyhrála juniorku na grandslamovém turnaji po dvanáctileté pauze. Naposledy to dokázala Andrea Strnadová ve Wimbledonu v roce 1990. Plzeňská tenistka Barbora Strýcová měla z vítězství pochopitelně radost:

"Australian Open je můj životní úspěch. Minulý rok jsme tady vyhrály čtyřhru a singl mi moc nešel. To jsem prohrála ve druhém kole a byla jsme hodně nervózní, protože to byl můj první grandslam. Tentokrát jsem před zápasem nebyla vůbec nervózní. Ve druhém setu jsem si uvědomovala, že bych mohla vyhrát grandslam a už jsem začala byt trošku nervóznější a také to tak vypadalo - 7:5. Za stavu 5:3 jsem měla mečbol, nervy pracovaly, ale pak jsem to dotáhla do toho konce nějak."

V mužské dvouhře vyhrál úvodní grandslamový turnaj roku Švéd Thomas Johansson, který ve čtvrtečním semifinále vyřadil českého tenistu Jiřího Nováka:

Jiří Novák,  Foto: ČTK
"Samozřejmě na jednu stranu jsem velice zklamán, že se mi to nepovedlo dotáhnout do vítězného konce, ale prohrál jsem 6:4 v pátem setu a myslím si, že se za svůj výkon vůbec nemusím stydět. Já jsem na tom kurtu opravdu bojoval o každý balón a chtěl jsem samozřejmě uspět v tomto semifinále, ale musím sportovně přiznat, že Johansson byl lepší. Byl důraznější, v situacích, kdy se dostal malinko do šance, neměl co ztratit, protože prohrával 2:1 na sety. Trošku se uvolnil a začal produkovat výborný tenis. Já jsem se od té doby, ve čtrvtém a pátém setu, nedostal na výhodu při jeho podání. To byl asi ten hlavní rozdíl, že se mi to potom nepodařilo dotáhnout do vítězného konce."


Soupeři českých fotbalistů v kvalifikaci mistrovství Evropy 2004 budou v třetí skupině týmy Nizozemska, Rakouska, Běloruska a Moldavska. Rozhodlo o tom losování v Portu, které postavilo proti českému týmu dva soupeře, s nimiž bojoval o evropský šampionát v roce 1996, Nizozemsko a Bělorusko. S Rakouskem se naposledy utkal ještě federální tým, a to na MS 1990 v Itálii. Proti Moldavsku budou mít fotbalisté premiéru.

K losu v Portu se vyjádřil generální sekretář Českomoravského fotbalového svazu Petr Fousek:

"Já jsem neměl žádné zvláštní přání. Moje přání se dá vyjádřit dvěma větami: Přál jsem si, aby skupina byla sportovně hratelná a aby se k tomu přidala určitá ekonomická zajímavost těch soupeřů."

A co si o soupeřích myslí útočník reprezentace a anglického Liverpoolu Vladimír Šmicer?

"To je celkem těžká skupina, silnější než ta minulá, protože Holandsko patří k evropské špičce a když se nedostali na mistrovství světa, tak pro postup udělají všechno. Je to opravdu silné mužstvo. A ty zbývající tři manšafty se mi zdají být celkem vyrovnané. Myslím, že Rakousko je trošku výš než ty dvě postsovětské republiky, ale zápasy venku s takovými soupeři jsou vždycky nepříjemné."

Kvalifikace začne 7. září a přímý postup si vybojují jen vítězové pětičlenných skupin. Týmy z druhých míst se utkají v listopadu příštího roku v baráži. Jistou účast má jen pořádající Portugalsko.


Čeští házenkáři dosáhli v neděli dalšího vítězství na pátém evropském šampionátu ve Švédsku. Po výhře nad Polskem a očekávané porážce s domácími favority zdolali na závěr skupiny A sedmý celek z posledního světového šampionátu Ukrajinu 30:27. Zápas českého celku sledoval i bývalý vynikající brankář reprezentace Michal Barda, který zhodnotil, co rozhodlo o vítězství:

"Já myslím, že větší koncentrovanost. Byli jsme schopni kontrolovat hru. Výkon brankáře Martina Galii byl jasně lepší než jeho ukrajinského protějšku. Myslím, že naše družstvo ukázalo i větší taktickou zralost. Bylo schopno reagovat v průběhu utkání, nepustilo Ukrajince do jejich nebezpečných protiútoků. Celkově zasloužené vítězství, možná trošinku překvapivé z pohledu sil v minulosti, ale kluci z toho mají velkou radost a bude to výborný vstup do dalších bojů."

Do druhé fáze šampionátu postoupili čeští házenkáři s dvěma body.