Špotáková má kromě olympijského zlata i knihu

Barbora Špotáková, foto: ČTK

Barbora Špotáková si svými fantastickými výkony v posledních dvou sezónách vysloužila knihu. Petr Čermák se rozhodl napsat její biografii po fantastickém olympijském závodu v Pekingu, kde posledním pokusem vybojovala zlato. Kniha s jednoduchým názvem "Bára" mapuje dosavadní kariéru za měsíc osmadvacetileté oštěpařky.

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Jak dlouho vás museli přemlouvat, abyste s napsáním knihy souhlasila?

"Poměrně dlouho - asi tři měsíce. Kniha se začala psát v prosinci a přitom zájemci se mi hlásili bezprostředně po olympiádě."

Co vás zlomilo?

"Začala jsem se na to dívat z jiného úhlu a zjistila, že olympijské zlato je završení určitého snažení. Když člověk dosáhne nějakého úspěchu, tak začne přemýšlet, co k němu vedlo. Jaké potíže musel na cestě za ním překonat. To je důležité pro lidi, kteří dělají atletiku, protože si mohou uvědomit, že se vyplatí vytrvat."

Zasahovala jste do knihy i cenzorsky?

"Takových momentů bylo hodně. Já jsem se snažila podílet na tom, aby seděla fakta a kniha vypovídala skutečně o tom, jaká já jsem. S výsledkem jsem opravdu spokojená, kdo si to přečte, tak se dozví, jaká Bára skutečně je."

Kniha vznikla na základě vašeho životního úspěchu, jaký byl naopak nejhorší moment vaší kariéry?

"Ten je také v knize zaznamenán - je to roční studium v Americe.Znovu se mi tam udělala únavová zlomenina v holeni, se kterou jsem v ČR dva roky laborovala. Absolvovala jsem asi dvacet vyšetření, kde všichni tvrdili, že s tím nic není. To si potom člověk připadá jako blázen. Bylo to těžké období, málem jsem skončila s atletikou. Člověk v takové chvíli uvažuje, zda to co dělá, má cenu."

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Teď vás čeká miniturné po ČR, Odložilův memoriál a poté Zlatá tretra v Ostravě. Máte před domácími fanoušky jiné pocity, než v zahraničí?

"Chtěla bych být atletem, který své zemi hodně vrací. Hodně lidí mi tady fandí, takže vidět mě na vlastní oči je pro ně jistě nejlepší. I když letos je MS takřka za rohem - v Berlíně - takže se každý může přijít podívat i na tento velký závod. Závody u nás jsou specifické, v sezóně mají rozhodně své místo."

Ředitel Zlaté tretry Jan Železný vám složil velký kompliment, když prohlásil, že Usain Bolt je světová hvězda a Bára Špotáková je světová hvězda s českým občanstvím a on se právě na vás dva v Ostravě nejvíce těší.

"Z každého komplimentu Jana Železného mrazí. On je absolutní legendou světového oštěpu a když o mě říká, že jsem člověk, který se narodí jednou za x let, tak on je člověk, který se narodí jednou za sto let. Ty silné řeči před závody jsou vždy nepříjemné, zrovna u nás na člověka často tlačí, že by měl hodit český rekord apod."

Jan Železný měl před sebou velkou metu - 100 metrů - což se mu nakonec nepodařilo. Mají podobnou hranici lidských možností i ženy?

"Určitě se světový rekord posunout dá, to je dobré vědět. Já si to pro sebe říkám, že tento světový rekord nemusí být definitivní."

Jste olympijskou vítězkou, mistryní světa i světovou rekordmankou, jak je těžké hledat motivaci do dalších závodů?

"Když člověk začne vyhrávat, tak ho to baví a má moc dělat lidem radost. Když jste zdráv a jde vám to, tak se závodí dobře. Motivace se hledá hůř, když vás něco bolí."

Takže si MS v Berlíně více užijete, protože i když to nevyjde, tak zlato už ve své sbírce máte?

"Nechodím do velkých závodů s myšlenkami na zlato. Vždy chci předvést to nejlepší, co umím a to se mi povedlo v Pekingu i Osace. Když se mi to povede i v Berlíně, tak budu šťastná jak blecha."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio