Tomáš Verner vstoupí do olympijské sezóny jako nový bruslař

Tomáš Verner, foto: ČTK

Tomáš Verner vstoupí do nové - olympijské sezóny v pozici světové krasobruslařské jedničky. A to přesto, že v letošním roce nezískal žádnou medaili. Na žebříčkový vrchol mu pomohla vyrovnanost.

Jevgenij Pljuščenko,  foto: ČTK
Na ME v Helsinkách nevyšla Vernerovi volná jízda, což znamenalo pád z druhé až na šestou pozici. Ve finále Grand prix v korejském Kojangu i na MS v Los Angeles obsadil shodně nepopulární čtvrtou příčku, těsně pod stupni vítězů. Tečkou za letošní sezónou byla nedávná krasobruslařská exhibice v Praze, ve které se představila skutečná esa tohoto sportu. Kromě domácích Tomáše Vernera a juniorského více-mistra světa Michala Březiny, také světový šampion a zároveň piruetový mág Švýcar Stéphane Lambiel, čerství mistři světa Němci Savčenková-Szolkowy, zlatí medailisté ze šampionátů "starého kontinentu" Francouzka Surya Bonalyová a Slovák Jozef Sabovčík, ruský akrobat Sergej Jakimenko, který jako první člověk přeskočil na bruslích auto, no a především absolutní krasobruslařský král všech dob Jevgenij Pljuščenko. Jaký je tento fenomenální ruský sportovec v očích Tomáše Vernera?

"Obdivuhodný, má obrovské charisma. Je obrovská hvězda a přesto se chová, jako by byl jeden z nás. Nedává nám najevo kolik má medailí. Poznal jsem ho před několika lety a pořád je stejný. Za to si ho strašně moc vážím."

Oba krasobruslaři jsou více přáteli než soupeři. Tomáš Verner má po lidské stránce k Pljuščenkovi velmi blízko.

"Vztah máme navýsost dobrý, což je možná způsobeno i tím, že proti sobě momentálně nezávodíme. S Žeňou jsme ryzí přátelé a já si toho moc vážím, protože on je ikona nejen krasobruslení. To, co dokázal, vyčnívá i nad ostatní sporty."

Ruský "moloděc" už více než rok zvažuje návrat na amatérský led. Velkým lákadlem jsou pro něj ZOH v kanadském Vancouveru. Tomáš Verner s ním však tuto problematiku vůbec neřeší.

"Jeho rozhodnutí, zda se vrátí na amatérský led, propírají média, na to já se nepotřebuji ptát. Mě to ani nezajímá, rozhodně bych kvůli tomu neupravoval mou přípravu. Bavíme se o normálních věcech, viděl mě na Ruském poháru, další show i teď na MS v L.A., takže spíše probíráme mě než jeho."

A co by si náš borec od ruského krasobruslaře vzal?

Tomáš Verner,  foto: ČTK
"Zdravé sebevědomí, přesvědčení o vlastních kvalitách - to jsou věci, které speciálně v našem sportu obrovsky pomáhají. Někdy je to rozhodující. On sám říká, že ho stříbrná medaile nezajímá, že si jede pouze pro zlato a to ho děl v závodech silným. V tréninku by ho možná spousta bruslařů přeskákala, ale on to nejlepší předvede v závodě, protože si je jistý a to bych si od něj rád vzal."

Před novou sezónou vyměnil Tomáš Verner nakrátko brusle za lyže a během teplejších měsíců má také naplánováno absolvování několika zkoušek na VŠ. Poté už se pustí do olympijské přípravy. Ve Vancouveru chce totiž představit novou volnou jízdu, ovšem konkrétní věci z logických důvodů nechce prozrazovat. Každopádně rozhodně nesleví z náročnosti svého programu - spíše naopak.

"Budu trénovat nové prvky, budu se snažit přinést něco nového. Určitě obměním program a kostýmy, abych působil jako nový bruslař na ledě. Nechám si svůj styl, ale budu pracovat na nových skocích. Letos jsem předvedl, že umím skákat čtverné skoky, což bylo před olympiádou důležité, i když mě to ze začátku sezóny sálo hodně bodů i umístění ve SP. Přesto jsem zariskoval a v příští sezóně také nebudu jezdit bez čtverných skoků, jako to dělají jiní."

Jedním z těch jiných je i letošní mistr světa Evan Lysacek. Ten vybojoval zlatou medaili, ačkoliv jeho jízda postrádala čtverný skok, čímž opět rozproudil debatu, zda je současný systém hodnocení optimální.

"Ta možnost tady je a už dvakrát za sebou se nám stalo, že máme mistra světa bez čtverného skoku. Je to na rozhodčích, jejich rozhodnutí nebudu zpochybňovat, každopádně čtverný skok by měl být ohodnocen více, měl by být oddělen od trojitých a mělo by se to projevit v závěrečném hodnocení. Ale na druhou stranu nový systém nás tlačí do obtížných spojovacích prvků, krokových pasáží i piruet. To všechno znáročňuje program a jestliže někdo zajede jen s trojitými skoky bez chyb, tak se asi může stát mistrem světa."

Tomáš Verner posílil svůj realizační tým, do kterého přibral i psychologa. Právě psychická odolnost nebyla v posledních letech jeho výkladní skříní, což by se však díky intenzivní přípravě mělo změnit.

"Jednak jsem našel cestu, co musím změnit na ledě, ale jinak s panem doktorem spolupracuji už od září. Budeme se zaměřovat na to, abych si narovnal hlavu, abych dokázal v době, kdy jdu na led, vypnout zbytečné myšlenky a nechat si prostor jenom proto, co mám dělat na ledě a jestliže to dokážu, tak pak mi může být jedno, kdo přijde na start."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio