Totální krach českého hokeje na MS v Rusku

Foto: ČTK

Čeští hokejisté zažili největší krach v historii MS. Na šampionátu v Moskvě obsadili 7. místo, když jim po nevýrazných výkonech v osmifinálové skupině definitivně zavřeli cestu k medailím v play-off domácí Rusové. Letošní vystoupení nejen seniorské, ale i juniorské reprezentace spustilo lavinu diskusí o komplexní krizi českého hokeje.

Foto: ČTK
Před 13-ti lety zažili čeští hokejisté podobný propadák na MS v Itálii. Tehdy pod vedením Ivana Hlinky skončili rovněž 7., když je v konečném pořadí dokonce předstihli i slaboučcí domácí hráči. Letos se Češi vrací s negativní zápasovou bilancí, když ze silných mužstev si dokázali poradit pouze se Spojenými státy. Naopak doslova šokem byla prohra s Německem. Také mistr světa ze Stockholmu Gustav Bubník pochopitelně vystavil české reprezentaci negativní vysvědčení. Podle něj však za neúspěch zdaleka nenese odpovědnost pouze trenér Alois Hadamczik.

"Je to obrovský neúspěch - prostě katastrofa. Bohužel trenér Hadamczik neměl možnost vybrat si nejlepší hráče. Nepomohlo ani to, že jsme hladce vyhráli utkání předkola a televizní reportéři udělali z našich vynikající mužstvo. Pak přišel krach s Němci i dalšími týmy se kterými jsme prohráli."

Podle Bubníka by Hadamczik i přes tento propadák měl u reprezentace pokračovat.

"Myslím si, že ještě rok by měl pokračovat a něco dokázat. Samozřejmě v jiné linii a za jiných kritérií."

Alois Hadamczik  (uprostřed) při tréninku,  foto: ČTK
Od prohry s Německem šli Češi od porážky k porážce a vše vyvrcholilo čtvrfinálovým debaklem s Ruskem. Ovšem byli to právě Němci, kteří poslali české mužstvo do kolen.

"Německo bylo prvopočátkem, pak se samozřemě lámal chleba i dál. Mužstvo z obrovské euforie totálně spadlo. Ale jak jsem řekl, nepřisuzoval bych to pouze trenérům, ale celé skladbě svazu.Tato skupina by se měla zamyslet a všechno přestavět. Není to jenom A-mužstvo, ale i juniorská reprezentace."

Junioři poprvé v historii sestoupili. Na vině je i to, že na šampionát nejeli nejlepší hráči, ačkoliv byli k dispozici.

"Problémem jsou agenti, kteří mnohdy hokeji ani nerozumí a jdou jenom po penězích. Hráči pochopitelně mohou odcházet do ciziny, ale v juniorském věku by měli odcházet pouze se svolením svazu. Svaz by měl mít tyto hráče již od 15-ti let pod kontrolou a ne, že mu je agenti ukradnou. Podívejte se kolik máme v kanadských a amerických juniorských soutěžích hráčů - to je ten největší paskvil."

Foto: ČTK
Vraťme se však k seniorům. Podle Bubníka součané mužstvo na víc, než 7. místo ani nemělo.

"Bylo to maximum, protože bohužel i naše liga, která se rozšiřuje. Místo, abychom ji zeštíhlili a chtěli místo kvantity spíše kvalitu, tak ji naopak rozšiřujeme. Někdy se na to nedá dívat - škoda za to dávat peníze. Další věc je jednání svazu, IIHF a zámoří. Je třeba, aby nám hráče, jako byl letos např. Havlát na MS pustili."

Bubník volá po radikálních změnách. Kdo konkrétně by se měl ze svazových funkcí poroučet si ovšem nechává pro sebe, i když jeho přísloví na úvod prozrazuje mnohé.

"Nebudu jmenovat žádné lidi, ale když je neúspěch, tak ryba smrdí od hlavy. Je třeba začít dělat radikální změny, lidé by se měli zodpovídat. Je třeba udělat velký rozbor nejenom letošního neúspěchu na MS, ale i propadáku juniorů - zkrátka celého našeho hokeje."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio