Už jen hodiny dělí Vancouver od mety 100 dnů zbývajících do olympiády

Foto: ČTK

Kronika zimních olympiád se chystá na napsání 21. kapitoly. Podruhé v historii se největšího sportovního svátku sportů konaných na ledu a sněhu zhostí Kanada. Po úspěšném klání v Calgary se tentokrát dostalo této pocty Vancouveru.

Foto: ČTK
Zvuk flétny v ruinách Diova chrámu zahájil před jedenácti dny ve starověké řecké Olympii slavnostní ceremoniál zapálení olympijského ohně. Bůh slunce a světla Apolon se smiloval a tak za pomocí speciální lupy a slunečních paprsků mohl být zažehnut posvátný oheň, který po krátké pouti v kolébce OH bude nyní více než sto dnů putovat po celé Kanadě až 12. února dorazí do cílového Vancouveru. Tam se vydá také početná česká výprava, která bude chtít navázat na jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili z posledního zimního svátku v Turíně. Výsledky z aktuálního čtyřletého olympijského cyklu vyznívají více než optimisticky. Patrně nejžhavější hvězdou výpravy bude vícenásobná mistryně světa i Evropy, světová rekordmanka a také nejlepší česká sportovkyně roku 2007, rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ta má za sebou tvrdou přípravu na suchu, kterou si zpestřila i ziskem titulu mistryně republiky v cyklistické časovce dvojic. Nyní jí čeká kolotoč závodů a tak olympijskou formu bude ladit až v lednu, relativně těsně před Vancouverem.

Martina Sáblíková,  foto: Bjarte Hetland,  CC BY-SA 3.0
"Teď to bude těžké, protože až do 15. prosince se budu pohybovat po soustředěních a SP, ještě v lednu mě čeká ME, ale potom budu mít měsíc a týden, abych se připravila na úvodní olympijskou trať 3 km."

Sáblíková ve své pozici nemůže mít jiné než medailové ambice.

"Ať už přivezu jakoukoliv medaili, tak budu spokojená, protože nerada bych odjela s prázdnou."

Česká rychlobruslařka skončila v Turíně těsně pod stupni vítězů a tak ve Vancouveru na sobě jistě pocítí nemalý psychický tlak.

"Zatím si to snažím nepřipouštět, ale až přijedu do místa dění, tak se to projeví. Uvidíme, jak se s tím vypořádám, ale věřím, že to všichni zvládneme."

Zatímco Martina Sáblíková zařezává ostré hrany nožů svých bruslí na dlouhém oválu, loňská vicemistryně Evropy v tzv. short tracku Kateřina Novotná dává, jak název napovídá, přednost kratším tratím. V přípravě se však potýká s omezenými možnostmi k tréninku.

"My toho ledu nemáme tolik. Určitě bychom potřebovali jezdit každý den, ale co se dá dělat, máme co máme a samozřejmě to doplňujeme i suchou přípravou."

Před sezónou se dokonce spekulovalo, že by Novotná mohla naskočit k Sáblíkové a spol. při olympijské premiéře rychlobruslařské štafety. To však nakonec nevyšlo. Novotná zdůvodnila svou letošní absenci i možnost spojení do budoucna takto:

"Bude to reálné, až bude v ČR rychlobruslařská dráha, protože chci trénovat doma. Na olympiádu jsou limity hodně vysoko a pokud chce člověk jet v týmu, tak musí splnit kvalifikační čas na jednotlivou trať a to je pro mě hodně složité, takže bohužel letos to reálné není."

Dotřetice bude českou medailovou nadějí na ledě krasobruslař Tomáš Verner. Ten zahájil veledůležitou olympijskou sezónu stříbrem na prestižní pařížské Grand prix Erica Bomparda i víkendovým triumfem v rakouském Štýrském Hradci. Mistr Evropy si na letošních závodech simuluje olympiádu nenečisto.

"Každý letošní závod je pro mě malá olympiáda, abych až budu stát na olympijském ledě nebyl tolik nervózní. Proto už jsem si v Paříži v hlavě představoval, že jedu olympijský závod a proto jsem k němu přistoupil mnohem zodpovědněji než k předchozím startům."

Ve Vancouveru to však jednoznačně bude o něčem jiném a to především z hlediska psychického vypětí.

"Člověk vnímá odpovědnost, že na takovém ledě stojí člověk jednou za čtyři roky. Olympiáda se nejede v duchu normálních soutěží, je na ní daleko větší tíha zodpovědnosti. Největším příkladem byl asi Jevgenij Pljuščenko v Salt Lake City, kdy přijel na start absolutně připravený vybojovat zlato a přitom o něj přišel chybou v kombinaci v prvních dvaceti vteřinách. Když si to uvědomíte před závodem, tak je vám zle, takže můj cíl je si to moc neuvědomovat a nemyslet na to."

O medaile budou čeští sportovci bojovat také na sněhu. Jedním z možných nástupců zlaté Kateřiny Neumannové by mohl být biatlonista Michal Šlesingr. Toho však zaskočilo zranění kotníku a posléze i těžká viróza a tak místo naběhaných km zatím pouze v domáckých podmínkách piloval střelbu. S náročnějším fyzickým tréninkem začíná opatrně.

"Rozumné pomalé zapracování a po pár dnech uvidíme, jestli mohu v dávkách přidávat."

Zdravotní problémy měl v loňské sezóně i Šlesingrův kamarád Lukáš Bauer a nakonec vybojoval na MS v Liberci stříbro. Proto také českou biatlonovou jedničku přes zmiňované trable povzbuzoval.

"My jsme se s Lukášem viděli po zranění kotníku v Jablonci a říkal mi - to bude dobré, uvidíš to bude dobrá sezóna - tak uvidíme, kéž by se to v dobré obrátilo."

Medailové ambice v olympijském Vancouveru budou rozhodně mít i zmiňovaný běžkař Lukáš Bauer, slalomářka Šárka Záhrobská, akrobatická lyžařka Nikola Sudová a tradičně také hokejisté.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio