Veslař Synek nabírá síly pro novou sezónu na exotické dovolené

Ondřej Synek, foto: ČTK

Skifař Ondřej Synek se za stříbrnou olympijskou medaili odměnil motorkou a dovolenou na Mauriciu. Po náročné sezóně má na odpočinek plné právo, zvláště když náročná objemová příprava na tu novou začne už v listopadu. Příští rok bych chtěl náš veslař při MS opět stát na stupních vítězů, když následující rozhovor se především soustředí na jeho nedávný úspěch v olympijském Pekingu.

Ondřej Synek,  foto: ČTK
Pouštěl jste si olympijský stříbrný závod už na videu?

"Pouštěl, ale analýzu jsem nedělal. To nechávám na trenérovi, ale docela se mi to líbilo."

Zdálo se vám někdy o tom závodu?

"Zdálo, několikrát, ale ještě před olympiádou. Teď už na něj mám jenom vzpomínky."

A byly to zlaté sny?

"Samozřejmě zlaté, ale bohužel to nevyšlo."

Když se podíváte na pekingského šampiona Nora Tufteho a největšího papírového favorita Novozélanďana Dryesdalla, komu byste zlato více přál?

"Určitě by si jí zasloužili oba, možná i já. Nejde to tak říct, oba jsou to bouráci. Veslařská parta je kamarádská, takže nemám z nich nikoho oblíbenějšího. Nor je větší pohodář a klidnější, Novozélanďan je zase větší závodník. Ale oba jsou to dobří kluci."

Kam byste jel radši na dovolenou - do Norska nebo na Nový Zéland?

"Asi do Norsko, protože je to blíže. Nemám rád dlouhé cesty. Ale na Zélandu je krásná příroda, akže by to bylo těžké rozhodování. V roce 2010 tam však máme MS, tak doufám, že se tam podívám."

Říkáte, že nerad daleko cestujete, ale momentálně trávíte dovolenou na ostrově Mauricius. Jak to jde dohromady?

"Protože to je exotická destinace a zájezd jsem dostal za medaili od sponzora. Taková nabídka se neodmítá."

Jak se vám tam líbí?

"Moc, je to hodně tropické. Dva dny sice pršelo, ale jinak úžasná dovolená."

Co dělá veslař přes zimu, když je na našich řekách chladno a nedá se tam trénovat?

"Za měsíc nám skončí dovolená a začne příprava na novou sezónu. Přes zimu se neflákáme, naopak to je nejtvrdší čás roku, protože musíme nabrat velké objemy. Jezdíme na trenažérech, posilujeme, běháme, plaveme a děláme různé doplňkové sporty."

Vy sám jste se za stříbro z Pekingu odměnl motorkou. Už jste ji projel?

"Zatím ještě ne, až se vrátím, tak si ji půjdu vyzvednout. Pocity jsou určitě perfektní, protože když je hezké počasí a není hustý provoz, tak je to skvělé odreagování."

Čeští motorkáři nemají zrovna dobrou pověst. Vy sám patříte spíše k bláznivějším jezdcům nebo se naopak divíte, co vaši kolegové na silnicích předvádějí?

"Určitě patřím do druhé skupiny. Nejsem žádný závodník a podle toho jsem volil i svůj nový stroj, který je spíše na pohodové ježdění, výletní tempo a kochání se krajinou."

Závěrem prozraďte co vás na veslování baví a naopak?

"Určitě mě baví, že je to férový sport, který se provozuje v přírodě. Je to hodně o kamarádech a partě kolem vody. Obnáší hodně odříkání a bolesti, což je stinná stránka, ale bez těchto věcí by se úspěchy nedostavily."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio