Vydřené vítězství na půdě soupeřek

Petra Kvitová, photo: CTK

23 let čekaly české tenistky na triumfu v nejprestižnější týmové soutěži - Fed Cupu. Dočkaly se tuto neděli, když v dramatickém finále v Moskvě porazily Rusko 3:2 na zápasy. Hrdinkou celé fedcupové jízdy týmu kapitána Petra Pály se stala světová dvojka Petra Kvitová, vítězka šesti svých dvouher v letošním ročníku.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Jelikož v českém týmu nechyběla čerstvá vítězka Turnaje mistryň a druhá hráčka světa Petra Kvitová, cítil nehrající kapitán Petr Pála už před odletem z Prahy do Moskvy velkou šanci na úspěch:

"Je to nádherný úspěch, že Petra zakončila sezónu takovým výsledkem. Věřím, že si tu formu přiveze do Moskvy. Tam je ale potřeba získat více bodu, a já věřím, že ten tým je tak silný, že i když jsou Rusky jemnými favoritkami, tak tam můžeme vyhrát."

Také Petra Kvitová věřila v úspěch, byť po svém příjezdu z vítězného Turnaje mistryň hlavně odpočívala. Na dvorec olympijského paláce v Moskvě už se navzdory nachlazení těšila:

"Nejsem úplně stoprocentní, jsem trošku unavená, mám rýmu a trošku mě bolí hlava. Asi to tělo cítí po Istanbulu, že už toho bylo dost. Spíše jsme to jen tak ladili, ale musím říct, že jsem to nezapomněla za ty tři dny. Povrch i hala mi přijdou pěkné a všechno je v pohodě. Samozřejmě se na víkend musím vybudit, jsou to poslední dva zápasy a jde o všechno, takže se budu strašně snažit, abych pomohla českému týmu získat fedcupový pohár."

Zleva Lucie Hradecká,  Lucie Šafářová,  Petr Pála,  Květa Peschková a Petra Kvitová,  foto: ČTK
To ještě netušila, že o trofejní mísu budou muset všechny členky týmu tvrdě bojovat až do samého konce. To přesto, že jim situaci poněkud usnadnilo zranění ruské jedničky Věry Zvonarevové, která do finále nemohla nastoupit. Šestou hráčku světového žebříčku trápilo zraněné rameno. Kapitán ruského celku Šamil Tarpiščev řekl, že nasazení Věry Zvonarevové by považoval za velké riziko:

"Hrát sice může, to ano, ale problém je v tom, že hrát s Češkami bez podání nejde. Své podání je nutné si držet, bez toho je to pak těžké. Ona takto v podstatě hrála i v posledních dnech, špatně podávala, a bylo to na výsledcích vidět. A proti Petře Kvitové si podání prostě musíte držet, protože ona si to své také drží."

Kapitán českých tenistek Petr Pála však před finále řekl, že neúčast Věry Zvonarevové neznamená výhodu pro český celek:

Petra Kvitová,  foto: ČTK
"Oni se nemohou dovolit nasadit Zvonarevovou, navíc z pozice jedničky, aby hrála na šedesát procent. To určitě ty ostatní, když hrají na sto procent, tak jsou lepší. Všechny ty zápasy budou otevřené a vyrovnané, tam se může stát cokoliv. Ve Fed Cupu se už mnohokrát stalo, že se to všechno otočilo, všechny předpoklady, takže uvidíme, jak to dopadne."

V pátek, ještě před finálovými boji, získala Petra Kvitová cenu Srdce Fed Cupu určenou pro hráčku s největším týmovým duchem. Vítězství jí po internetu přisoudili fanoušci. Odměna 10 tisíc dolarů půjde na charitu. Páteční los pak určil, že Petra Kvitová zahájí finále s Ruskami v sobotu utkáním proti Marii Kirilenkové, dvojka českého týmu Lucie Šafářová se následně utká se Světlanou Kuzněcovovou.

Petra Kvitová splnila očekávání a porazila Marii Kirilenkovou suverénně dvakrát 6:2. Na hru Petry Kvitové neměla 27. hráčka světa Maria Kirilenková odpověď.

Maria Kirilenková  (vlevo) a Petra Kvitová,  foto: ČTK
"Samozřejmě jsem ráda, jak jsem zvládla, všechno to okolo bylo náročné. Nemyslela jsem si, že to bude až tak lehké, ale tak to vypadá jen podle skóre, když to bylo 6:2, 6:2. Ten zápas byl ale hlavně o mém servisu, který mi v začátku hodně pomáhal a kvůli němu jsem pak zvládla celý zápas."

Před novináři pak protestovala proti všeobecnému očekávání, že jako týmová jednička určitě obstará pro tým dva body. "V tenise jdete nahoru, dolů a nikdy nevíte, co vás potká. Jsem jednička a něco se ode mne čeká. Ale doufám, že teď, co jsem udělala bod, tak ten tlak opadne a že holky přidají další body," poznamenala Petra Kvitová. Také netušila, jak daleko je od pravdy.

Lucie Šafářová před utkáním se Světlanou Kuzněcovovou prohlásila, že vzhledem k velkým zkušenostem je favoritkou soupeřka, sama ale šance na úspěch také cítí:

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
"Myslím, že výkonnostně jsou naše šance rovnocenné. Je to pro mě příležitost, na zápas se velmi těším, i když nebude jednoduchý. Na druhou stranu se mi tady vždycky hrálo dobře, i příprava tento týden proběhla bez problémů. Budu se snažit odvést maximum a vyhrát."

Nepovedlo se. Lucie Šafářová nakupila během zápasu spoustu chyb a vlastně neměla co nabídnout.

"Byla jsem trošku nervózní a dělala jsem hodně zbytečných chyb. Postupně jsem se dostala do zápasu, ale Světlana hrála moc dobře a bohužel mi dnes nedala moc šancí k ten zápas otočit."

Po sobotě bylo tedy vyrovnáno 1:1. V neděli nejdříve nastoupila Petra Kvitová proti Světlaně Kuzněcovové a nutno zdůraznit, že s ní svedla jeden ze svých nejtěžších duelů v životě. Zápas, v jehož třetím setu dokázala otočit nepříznivý stav 0:3 až na konečných 6:3, vnímala především jako úpornou bitvu. Nakonec zvítězila 4:6, 6:2 a 6:3.

Anastasia Pavljučenkovová,  foto: ČTK
"Abych pravdu řekla nevím, jak jsem vyhrála, ale myslím si, že jsem to zase vybojovala. Můj poslední letošní singlový zápas ve finále Fed Cupu byl hrozně důležitý a věděla jsem, že prostě musím. A stalo se. Určitě to byl servis, nepomáhala jsem si vůbec tak, jako včera. Musím přiznat, že Světlana moc dobře returnovala. Možná jsem to měla v hlavě a to byl asi ten problém, když jsem věděla, že mi to vždycky přiletí zpátky. Snažila jsem se víc riskovat a nepadalo to tam. Od druhého setu jsem dávala víc prvních servisů s rotací a musím říct, že těmi výměnami jsem se dostala do hry."

Do hry se však příliš nedostala v dalším utkání Lucie Šafářová, která v podstatě zopakovala sobotní matný výkon i proti Anastasií Pavljučenkovové, s níž prohrála 2:6, 4:6.

"Musím říct, že jsem určitě zklamaná. Myslím, že jsem asi mohla hrát trošku lépe, zejména v první sadě. Škoda těch brakeballů ve druhém setu za stavu 2:1 pro mne, tam se ten zápas mohl trošku otočit, ale bohužel jsem to neudělala a mrzí mě to. Snažila jsem se odvést maximální výkon, ale bohužel se mi to nepodařilo. Ještě máme jednu šanci, tak snad to vyjde."

Lucie Hradecká  (vlevo) a Květa Peschková,  foto: ČTK
A vyšlo. Za stavu 2:2 po dvouhrách přišla řada na čtyřhru, co níž nastoupily Květa Peschkeová a Lucie Hradecká na straně české, za domácí pak Jelena Vesninová s Marií Kirilenkovou. Peschkeová je světovou dvojkou v žebříčku čtyřhry a letos vyhrála Wimbledon společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, Hradecká zase triumfovala na antuce v Roland Garros, v Paříži uspěla s krajankou Andreou Hlaváčkovou. Na druhé straně Kirilenková je sedmou deblistkou světa. Vesninová, která se dostala do nominace na poslední chvíli za zraněnou Věru Zvonarevovou, je ve čtyřhře desítkou. Vítězně vyšel z tohoto duelu zkušenější pár po setech 6:4 a 6:2. Celkově tedy Češky vyhrály v Moskvě 3:2 na zápasy a z trofeje se mohly radovat postupně Květa Peschkeová:

"Já myslím, že jsme hrály výborně a jsme strašně šťastné, že nám podařilo tento fantastický pohár vyhrát. Jako celý tým jsme byly famózní, se skvělými českými fanoušky tady v hale. A stejně jsme říkaly, že tu mísu vyhrajeme!"

Zleva Květa Peschková,  Petr Pála a Lucie Hradecká,  foto: ČTK
Lucie Hradecká:

"Je to neuvěřitelné, skoro z toho ani nemohu mluvit, ale ten debl byl fakt neskutečný. Obě jsme si to velmi užívaly, fanoušci byli skvělí. Já jsem říkala, že tu mísu dovezeme domů!"

Petra Kvitová:

"Já nevím, co je horší, jestli hrát, anebo fandit! My si to s Luckou vždycky takhle užíváme při posledním deblu. Nevím tedy, co je lepší, ale teď je to super!"

a Lucie Šafářová:

"Já jsem nemohla ani dýchat, ruce jsem měla studené, tep 200, úplně hrozné, ale neskutečné!"

klíčové slovo:
spustit audio