1932 - 10. OH v Los Angeles

0:00
/
0:00

Jubilejní 10. OH se v roce 1932 stěhovali do amerického Los Angeles. Pořadatelé při té příležitosti postavili obrovský stadion Colisseum, který posloužil i další zdejší olympiádě o 52 let později. Na pořádání her v roce 1932 se však výrazně negativně promítla celosvětová hospodářská krize.

Pokud k tomu připočteme vzdálenost Ameriky od starého kontinentu, nelze se divit, že počet účastníků klesl proti poslední olympiádě na necelou polovinu. Některé disciplíny byly obsazeny velmi slabě a fotbalový turnaj se dokonce vzhledem k malému počtu účastníků zrušil úplně.

Jaroslav Skobla,  foto: ČTK
Aby přijely alespoň některé evropské výpravy, akceptovala americká vláda i přes přísnou prohibici u francouzských, italských a dalších sportovců dovoz i konzumaci vína. Navzdory malé účasti měly hry skvělou návštěvnost. Např. na slavnostní zahájení se přišlo podívat 100 000 diváků. Olympiáda také poprvé zažila předávání medailí na stupních vítězů i vyvěšení vlajky vítězné země. Organizátoři také ubytovali všechny sportovce v olympijské vesnici. Po skandálu v Amsterodamu, kde po doběhu osmistovky většina žen zkolabovala, nebyly pro něžné pohlaví vypsány disciplíny delší než 200 m. Možná i proto získala americká atletka Dirdiksonová jen dvě zlaté medaile. Nejmladším individuálním vítězem v historii her se stal 14letý japonskýplavec Kusuo Kitamura. Československo vyslalo do Los Angeles 7 sportovců a to jen díky finančním sbírkám jejich příznivců. Naše minivýprava však byla velice úspěšná. Hned kvarteto reprezentantů získalo některý z cenných kovů. Vzpěrač Jaroslav Skobla se dokonce radoval ze zlaté medaile.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio