Aktuálně.cz: Zahradil a Bémem pro registrované partnerství

Pražský primátor Pavel Bém a europoslanec Jan Zahradil (oba ODS) vyzvali senátory za občanskou demokracii, aby podpořili zákon, který má umožnit osobám stejného pohlaví uzavírat oficiální partnerské svazky. V otevřeném dopise zároveň uvedli, že si premiér Jiří Paroubek chce přivlastnit "zásluhy za zákon". Informaci zveřejnil zpravodajský server Aktuálně.cz.

Sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství v polovině prosince. Prosadili ho především levicoví poslanci. Jednotně proti byli pouze lidovci. Šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS nedávno uvedl, že klub občanských demokratů je rozdělen na dva vyrovnané tábory. Rovněž dva ze tří senátních výborů, které normu projednávaly, k ní nedokázaly zaujmout jednoznačné stanovisko.

Zákon má upravit vznik a konec partnerského svazku. Zapisoval by se do občanského průkazu, partneři by ho uzavírali prohlášením před matričním úřadem. Partnerům a partnerkám by norma mimo jiné zaručila nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku a šanci dědit stejně jako manželé. Zákon počítá se vzájemnou vyživovací povinností. Podobné normy platí v 11 evropských zemích. Česko by se stalo prvním postkomunistickým státem, který by registrované partnerství uzákonil. O přijetí zákona se dlouhodobě snažily hlavně organizace homosexuálů, kteří kvůli tomu zorganizovali petici. Proti přijetí normy se stavějí církve. V postoji zdůrazňujícím nenahraditelnost rodiny - muže, ženy a dětí - se spojili katolíci, protestanti i pravoslavní.