Analytici: Mzdy příští rok vzrostou o pět až sedm procent

Mzdy příští rok vzrostou v Česku asi o pět až sedm procent. Rychleji se i nadále budou zvyšovat platy ve veřejné než v podnikové sféře. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které ČTK oslovila. Plánovaný růst lze vzhledem k očekávané inflaci podle nich hodnotit jako přiměřený. Mezi firmami však budou výrazné rozdíly; některé podniky totiž daly najevo, že mzdy u nich zůstanou v podstatě na stejné úrovni jako letos.

Jako velmi štědrý zaměstnavatel se v posledních letech ukazuje český stát, uvedl Petr Sklenář z Atlantik FT. Za posledních pět let rostly mzdy ve státní sféře většinou rychleji než ve zbytku ekonomiky a poslední vyjednávání a kroky vlády ukazují, že příští rok tomu bude podobně, doplnil.

Nesmí se zapomenout, že příští rok jsou volby, uvádějí experti při vysvětlování tohoto růstu. "Přeci jen tři čtvrtě milionu osob pracujících ve veřejném sektoru není zanedbatelná voličská síla a z ekonomických kritérií jsou pro výsledek voleb klíčové právě mzdy a zaměstnanost," řekl David Marek z Patria Finance. Od ledna se pracovníci ve státní správě mohou v průměru těšit na mzdy vyšší zhruba o 770 Kč. Například lékař ve 13. platové třídě by si měl místo současných 21.960 Kč vydělat o 1100 korun víc; policistovi v 10. třídě se plat zvýší z 19.530 korun na 20.510 Kč.

Situace v podnikové sféře je více odvislá od hospodářských výsledků jednotlivých firem, větší rozdíly také mohou být mezi jednotlivými sektory ekonomiky. "Vyšší růst mohou očekávat lidé pracující ve strojírenství, především v automobilovém průmyslu," řekl Sklenář. "Některé firmy plánují zvyšování i o deset procent, a naopak v některých firmách oznámily, že neplánují zvyšování mezd vůbec," doplnil.

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank se průměrná mzda v podnikové sféře zvýší příští rok odhadem o 6,5 procenta, což by měl být o necelé procento rychlejší růst než letos. O zrychlení se může postarat větší podíl stabilizačních odměn a odměn za dobré hospodářské výsledky, dodal. "Větší roli v růstu průměrného platu než letos bude mít rovněž zvýšení minimální mzdy, a to jednak kvůli jejímu podstatnějšímu zvýšení a jednak kvůli tomu, že se v kategorii příjemců minimální mzdy ocitne větší procento pracujících," poznamenal rovněž Sobíšek. Stejný efekt na průměrnou mzdu bude podle něj mít, pokud se podniky rozhodnou pracovní místa ohodnocená minimální mzdou kvůli nerentabilitě rušit. "Celkový plánovaný růst mezd považuji za přiměřený a nepředpokládám, že by měl vést k růstu poptávkových inflačních tlaků," dodala analytička ING Wholesale Banking Jana Steckerová.