Archeologové našli v centru Ústí nad Labem kosti mamuta

Kosti mamuta srstnatého objevili archeologové při vykopávkách v centru Ústí nad Labem. Jde o několik úlomků pánve, informoval ČTK paleontolog Martin Holub, který v úterý určil původ kostí. Podle něj je podobný nález na severu Čech ojedinělý. Vědci zatím nedokážou říci, jak bylo zvíře velké a jak se do Ústí dostalo. Mamuta možná zabili lovci. "Kosti mamuta se totiž našly spolu s ostatky tura či koně. Kdyby zvíře zemřelo přirozenou smrtí, kosti by ležely spíše osamoceně," uvedl Holub.

Nález mamutích kostí pravděpodobně souvisí se sídlištěm pravěkých lovců, kteří před 20.000 až 30.000 lety ve starší době kamenné sídlili v údolí řeky Bíliny u Stadic na Ústecku. Na začátku 90. let tu archeologové našli kosti mamuta, nosorožce, vlka a dalších zvířat. Holub uvedl, že nyní čeká na další nálezy při podrobnějším průzkumu. "Mohly by se tu nalézt další kosti, které nám pomohou určit počet mamutů, jejich stáří, velikost a pohlaví," uvedl paleontolog.

Mamuti srstnatí se do Ústí nad Labem nejspíše dostali podél toku Labe. Zvířata byla v kohoutku vysoká dva až 2,8 metru, měla metr dlouhou srst a vážila až 4,5 tuny. Při lovu mamutů lidé využívali různých lstí a pastí. Zvíře zahnali ze srázu, do bažiny nebo uzavřeného údolí a tam jej zabili. Část masa snědli hned, část usušili, vyudili nebo uložili do zásobních jam. Nález ostatků mamuta podle archeologů významně posouvá počátek osídlení Ústí nad Labem. Na místě vykopávek, kde v budoucnu vznikne obchodní centrum Palác Zdar, vědci již objevili tzn. neolitický rondel, tedy svatyni z mladší doby kamenné. Archeologové nyní doufají, že se jim podaří objevit nástroje nebo předměty pravěkých lidí ze starší doby kamenné.