Armáda hrubě zanedbala přípravu na misi do Kosova, tvrdí vojáci

Výcvik do kosovské mise byl hrubě nedostatečný a vojáky vůbec nepřipravil na místní realitu, tvrdí dva z nich, kteří se v pátek z Balkánu vrátili se zbytkem 6. kontingentu. Pod podmínkou anonymity ČTK řekli, že někteří důstojníci naprosto nezvládli přípravu doma a kompetentně se nechovali ani v Kosovu. Ministerstvo obrany se k tomu zatím nevyjádřilo. Česká republika přitom od srpna přebírá na rok roli vedoucí země ve střední části provincie, jejímu veliteli Aleši Vodehnalovi bude podléhat kolem 1600 vojáků z několika zemí.

Podle oslovených mužů v prvé řadě chyběly jasné instrukce. "Spoustu věcí jsme si museli sami postupně dohledávat, například jakým způsobem je ošetřeno, jestli místní obyvatelé mohou nosit zbraně," popsal zkušenost jeden z nich. Jako další příklad uvedl nejasné vymezení jednotlivých funkcí. Mluvčí skončeného 6. kontingentu Sabina Introvičová ČTK řekla, že několikaměsíční výcvik v České republice, který je zakončen dvoutýdenním pobytem ve vojenském újezdu v Boleticích, nemůže vojáky připravit na všechny situace v Kosovu. "My tam přijedeme s českými postupy a teprve tam se dovídáme, jak to bude vypadat v praxi," uvedla.

Podle vojáků by však měla být příprava před odletem do mise zaměřena mnohem účelněji. "Potlačování demonstrací nám ukázali na videu, po praktické stránce to ale byla tragédie," prohlásil další z nich. Tvrzení armády, že vojáci jsou na možné mezietnické potyčky na Balkáně dobře připraveni, je podle něj zavádějící.