Armáda převzala další tři gripeny, závady jsou odstraněny

Česká armáda převzala v pátek další tři švédské stíhací letouny Jas-39 Gripen. Celkem šest letounů přiletělo do Česka v pondělí. Tři z nich ale měly drobné závady. Technici je však již odstranili. Dalších osm letadel by mělo do Česka přiletěl do srpna. Česko si je pronajalo od Švédska na deset let za téměř dvacet miliard korun. Gripeny nahradí dosluhující sovětské stíhačky MiG-21.

Podle Mladé fronty Dnes měly stíhačky během pondělního příletu ze Skandinávie problémy se spojením a navigací. Elektronika NATO, kterou jsou české stíhačky vybaveny, totiž nedokázala správně komunikovat s jejich počítači. Tři ze šesti nových strojů proto armáda nepřevzala.

České letectvo si pronajalo na deset let 12 nových stíhaček Jas-39 Gripen C a dvě letadla ve dvoumístné verzi D. Na rozdíl od základních verzí (jednomístné A a dvoumístné B) mají letouny pokročilejší výbavu. Jsou vybaveny plně barevnými displeji, dokážou tankovat za letu a jsou plně kompatibilní se vzdušnými silami NATO. Desetiletý pronájem stíhaček přijde na 19,6 miliardy korun. Související offsety, tedy zpětné investice švédské strany do české ekonomiky, mají dosáhnout 130 procent ceny kontraktu, tedy více než 25 miliard korun.