Aršíky s Heydrichem po válce ničili, nyní je jejich cena vysoká

Ukončení německé okupace přineslo v květnu 1945 českým zemím kromě svobody i jednu filatelistickou vzácnost. Po pádu nacismu totiž prudce klesl počet aršíků se známkami s vyobrazením bývalého říšského protektora Reinharda Heydricha. Lidé se jich zbavovali, aby kvůli nim neměli nepříjemnosti. Aršíků nakonec zbylo málo a jsou velmi cenné. ČTK to řekl přední český filatelista Ludvík Pytlíček.

"K prvnímu výročí Heydrichovy smrti se vydalo 1000 aršíků známek s jeho portrétem," dodal Pytlíček. Heydrich zemřel 4. června 1942 po atentátu československých parašutistů. Zhruba 600 aršíků se známkami posloužilo jako pozvánka na vzpomínkovou slavnost na Pražský hrad, které se účastnil i říšský kancléř Adolf Hitler. Kromě nacistů obdrželi aršíky známek s Heydrichem rovněž čeští hosté, především pak představitelé Protektorátu Čechy a Morava.

"Po skončení války majitelé aršíky známek s Heydrichem ničili. Báli se totiž, že by jim ublížilo, kdyby se o nich někdo dozvěděl. Aršíky by je usvědčovaly z účasti na pietní slavnosti k úmrtí Heydricha a hrozilo by jim obvinění z přisluhování fašistickému režimu," prohlásil Pytlíček. Z 1000 aršíků známek s Heydrichem se dochoval pouze zlomek a jejich cena na světových filatelistických aukcích se v současné době pohybuje kolem 20.000 eur, což odpovídá více než 600.000 korunám.