Autobusy na Ústecku možná opět nepojedou

Dopravní podnik ústeckého kraje (DPÚK) možná opět přestane zajišťovat v ústeckém kraji přepravu lidí. Jeho autobusy už nejezdily od úterý do čtvrtka, protože mu kraj neuhradil ztrátu z veřejné dopravy. Ředitel DPÚK Pavel Knecht v pořadu ČT Otázky Václava Moravce stejný postup nevyloučil v případě, že podnik nedostane od ústeckého kraje zaplacený dluh. "Nechci předjímat, v pondělí budeme jednat," uvedl. "Když se budou dodržovat zákony, tak se jezdit může," řekl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc.

Čtyřdenní kolaps autobusové dopravy v Ústeckém kraji postihl na 40.000 lidí. DPÚK tak splnil minulý týden svou výstrahu, že nebude jezdit, protože mu Ústecký kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá. DPÚK už podle Šulce tyto peníze získal z kraje v průběhu ledna, února a března, kdy prý nepřiměřeně zdražil dopravu tak, že je nejdražší v republice. Knecht pravdivost Šulcovy tabulky cen dopravců popřel. Zajištění dopravy stojí denně zhruba milion Kč, DPÚK kvůli jejímu financování bude podle něj možná muset prodat několik autobusů.

Spory mezi DPÚK a Ústeckým krajem se vyhrotily letos, kdy dopravce požadoval uhrazení ztráty 315 milionů korun za veřejnou dopravu. Loni dostal od kraje 180 milionů korun. Poskytl prý ale kraji služby za 254 milionů korun. Podle Šulce bylo toto meziroční navýšení pro kraj nepřípustné. Samospráva proto k 1. květnu vypověděla DPÚK smlouvu a vypsala koncesní řízení na nového dopravce. Vedení Ústeckého kraje chtělo vleklé tahanice o peníze DPÚK vyřešit tím, že si veřejnou autobusovou dopravu objedná u sousední ČSAD Česká Lípa. Ta ale své žádosti o vydání licencí vzala zpět. Její ředitel David Mahdal řekl, že podmínky, za kterých chtěl kraj jeho společnosti licence vydat, jsou za hranou zákona, a proto jsou pro firmu nepřijatelné. Českolipský ČSAD a DPÚK mají podle z informací týdeníku Euro totožného majoritního akcionáře. Tím je prý Československá eskontní společnost, která v obou firmách údajně drží 68 procent akcií. Předsedou dozorčí rady ČSAD Česká Lípa i Dopravního podniku Ústeckého kraje je podle listu Jaroslav Havlátko.