Babiš s projevem k výstavě o emigraci v Curychu nevystoupí

Curyšská univerzita odřekla projev českého premiéra Andreje Babiše (ANO) k zahájení výstavy Druhý život o českých emigrantech ve Švýcarsku. Podle školy a úřadu vlády se premiér nezúčastní prosincové akce kvůli své pracovní vytíženosti. Servery Deník N a Seznam Zprávy ale informovaly o otevřeném dopise, který univerzitě adresovali někdejší čeští emigranti, kteří v něm Babišovu účast kritizovali s odkazem na jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností.

Tiskové oddělení úřadu vlády v reakci na informace o zrušení Babišova vystoupení v Curychu ČTK dnes sdělilo, že výstavu každoročně zahajuje švýcarský velvyslanec v Praze, přičemž letos měl být hostem i premiér, který měl na tuto dobu naplánovanou návštěvu Švýcarska. "Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín," uvedlo oddělení. Beat Müller z curyšské univerzity Deníku N potvrdil, že akce se uskuteční bez projevu českého premiéra, který oznámil, že nemůže přijet kvůli svému vysokému pracovnímu vytížení.

Výstava o českých emigrantech začne na curyšské univerzitě 3. prosince a Babiš tam měl mít zhruba hodinu po vernisáži přednášku. Protagonisté výstavy ale zaslali škole dopis, ve kterém podle serverů mimo jiné uvádí, že Babiš byl veden jako důvěrník a později i agent StB s krycím jménem Bureš a podle dochovaných spisů s StB vědomě spolupracoval. Spolu s emigranty dopis podepsali i další lidé v Česku. Babiš ale tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Slovenské soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud. Když Babiš neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.