BBC Worldwide nebude provozovat české vysílání

Společnost BBC Worldwide nebude provozovat české vysílání v České republice, jak před několika týdny navrhlo vedení české sekce. Mluvčí BBC Worldwide v pátek v Londýně ČTK řekl, že společnost návrh posoudila na střední řídící úrovni tento týden a rozhodla se jím dále nezabývat. Proto ho ani nepostoupila dále představenstvu.

Česká sekce patří organizačně jiné složce BBC, a sice BBC World Service, která zajišťuje vysílání do zahraničí. Není placena z koncesionářských poplatků, ale z rozpočtu ministerstva zahraničí. To nyní požadovalo úspory, aby mohla BBC zahájit arabské televizní vysílání, které britská vláda nyní považuje za hlavní prioritu. BBC proto rozhodla o řadě opatření, mimo jiné o tom, že zruší vysílání v češtině, slovenštině a dalších jazycích zemí bývalého sovětského bloku.

Šéfredaktor české redakce BBC Vít Kolář, který je současně jednatelem společnosti BBC Radiocom, která má na vysílání BBC v ČR licenci, ČTK počátkem prosince řekl, že se uvažuje o možnosti, že by české vysílání změnilo podobu, ale vysílalo dále na základě spolupráce BBC Worldwide a dalšího investora. Česká redakce BBC by podle původního rozhodnutí měla skončit vysílání na konci března. BBC projevila zájem o zachování svých kmitočtů v ČR pro vysílání v angličtině.