Bém: Ústavní většina není strategickým cílem ODS

Dosažení většiny v Senátu není podle místopředsedy ODS Pavla Béma strategickým cílem jeho strany. Výzvu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, aby se ostatní politické subjekty kvůli tomu spojily před druhým kolem senátních voleb proti ODS, má za hloupou a zbytečnou. "V konečném důsledku může působit vůči ČSSD i kontraproduktivně," uvedl Bém v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce s tím, že voliči mají vlastní rozum.

"Hlavní cíl je uspět a ODS se bude pochopitelně snažit uspět ve všech 26 obvodech, ale určitě nejsme motivováni ambicí získat ústavní většinu. Myslím si, že to ani v zásadě není možné v této chvíli," uvedl Bém.

"Mobilizace je nezbytná pro obranu sociálního státu, za příklad bych dal sociální zákony, které byly přijaty na začátku roku. Je to právě ODS, která navrhuje odložení zákoníku práce, je to expertní skupina ministra financí (Vlastimila) Tlustého, která navrhuje zrušení rodičovského příspěvku, zrušení porodného," hájil postoj ČSSD místopředseda Bohumil Sobotka. Hrozí podle něj, že sociální legislativa, kterou ČSSD prosadila na jaře, může být ohrožována ze Senátu v případě, že tam bude mít ODS většinu.

Bém má tato slova za absurdní vzhledem k tomu, že právě Sobotka navrhoval odložení účinnosti sociálních zákonů kvůli tomu, že na jejich plnění nejsou ve státním rozpočtu peníze. Sobotka to odmítl s tím, že po dohodě s ostatními stranami byly odloženy pouze zákony, které nemají vliv na příjmy domácností.

Autor: Peter Gabaľ