Benešová: Do šetření kauzy Kořistka rozhodně nijak nezasahuji

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová zásadně odmítá, že by jakkoli zasahovala do vyšetřování úplatkářské aféry týkající se poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU). Z toho ji nařkla ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, jejíž podřízení se kauzou zabývají. Kritika z Ostravy zazněla poté, co Benešová prohlásila, že Andělová v případu nezvážila klíčové důkazy - tajné policejní odposlechy.

Andělová ve svém čtvrtečním prohlášení odmítla pochybení, jednoznačně v něm ale neuvedla, že odposlechy skutečně slyšela. ".......všichni státní zástupci, kteří věc vyřizovali, se podrobně seznámili se všemi materiály důležitými pro rozhodnutí ve věci," uvedla Andělová na dotaz, zda se seznámila s odposlechy tajemníka předsedy ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, kteří jsou podezřelí z korupce. Andělová v polovině října přikázala svému podřízeném státnímu zástupci Matinu Frašovi, aby stíhání Dalíka a Večerka zastavil. Policejní důkazy byly podle ní nedostatečné a práce kriminalistů špatná.

Policie zadržela a obvinila Dalíka a Večerka 30. září za to, že Kořistkovi údajně nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku, pokud nepodpoří novou vládu.