Benešová: Postup v kauze Mlynář byl neetický a možná i nezákonný

Postup Městského státního zastupitelství v Praze v kauze ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) odporuje etice a mohla jím být porušena i část zákona o státním zastupitelství. V telefonickém rozhovoru v diskusním pořadu České televize to řekla nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. "Nemůže dojít k situaci, kdy dotyčný budoucí obviněný se dozví, že je obviněn, z novin... Odporuje to nejen etickému kodexu státního zástupce, ale mám za to, že byl porušen i paragraf 24 zákona o státním zastupitelství," řekla v ČT Benešová. Chce proto věc prověřit.

Ministr se o chystaném obvinění dozvěděl z médií. Údajně má být stíhán v souvislosti s převodem peněz ze státního rozpočtu do společnosti Testcom servis, s.r.o.

O tom, že policie dostala pokyn ministra obvinit, informoval média státní zástupce Jan Karabec. Později zastupitelství médiím sdělilo, že se tak stane do 5. dubna. Podle Benešové je Karabec mladý státní zástupce, který zřejmě nemá dostatečné zkušenosti.

"Nejde o uřeknutí jednoho mladého státního zástupce. I zkušený mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze pan (Martin) Omelka ve čtvrtek uvedl, že budu obviněn," kritizoval ministr Mlynář v ČT postup zastupitelství. Podle náměstkyně městského státního zástupce Marcely Kratochvílové Karabec jen potvrdil informaci, která byla již známa. "Nemám žádné takové poznatky, že by mohla uniknout od nás," uvedla.

Mlynář dnes zopakoval, že obvinění stále neobdržel a neví, co je jeho obsahem. Až dorazí, je připraven podat proti němu stížnost. Bude-li zamítnuta, zváží demisi. Už také podal trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění na bývalého zaměstnance ministerstva Milana Nováka, který na něj trestní oznámení podal. Upozornil také na to, že společnost Testcom servis skončila své působení v kladných hodnotách. "Na založení společnosti bylo vloženo 7,5 milionu korun, na účtu nakonec zůstalo 7,9 milionu," upřesnil ministr. Dodal, že společnost nebyla soukromá. "Je plně pod kontrolou státu a zapsal ji krajský obchodní soud," řekl. Založením společnosti Testcom servis Mlynář pověřil výzkumný ústav Testcom, který podléhá přímé kontrole státu. Příspěvkové organizace ministerstev ovšem podle zákona nesmějí soukromé společnosti s ručením omezeným zakládat ani financovat. V únoru 2004 se Mlynář na požadavek ministerstva financí rozhodl Testcom servis zrušit.